EXCLUSIV – ROMÂNIA AR PUTEA AJUNGE SĂ PLĂTEASCĂ SALARIILE RAȚIONALIZAT – SCENARIU LUAT ÎN CALCUL DE OFICIALI

EXCLUSIV - ROMÂNIA AR PUTEA AJUNGE SĂ PLĂTEASCĂ SALARIILE RAȚIONALIZAT - SCENARIU LUAT ÎN CALCUL DE OFICIALI
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 25/04/2012, 19:25

Misiunea oficială a FMI la București, în urma căreia Guvernul vaafla dacă va primi tranșa a șasea din acord, de circa 900 demilioane de euro, a început pe un ton pesimist. Jeffrey Franks,șeful misiunii, a anunțat că Fondul va revizui în jos prognozaprivind recesiunea economiei românești. Conform prognozei dinprimăvară, în 2010 economia românească ar urma să scadă cu 0,5% dinPIB, față de o creștere de 1,3% cât se estimase în iarnă.Recesiunea ar putea fi însă de 3% din PIB, conform unui raportfăcut public săptămâna trecută de Banca Europeană pentruReconstrucție și Dezvoltare (BERD). „Eu nu aș fi atât de pesimistca BERD. Aș spune că prognoza BERD este pesimistă”, a declarat ieriFranks, rugat să comenteze raportul băncii.

În ceea ce privește principala provocare pentru Fond, aceastaeste readucerea economiei românești pe creștere, respectiv ieșireadin recesiune, a adăugat oficialul FMI. Șeful misiunii la Bucureșticonsideră că, în ciuda anumitor deficiențe, s-a realizat un progresvizibil în ceea ce privește respectarea acordului. „Trebuie sămergem înainte cu reforma pensiilor, întârziată în ultimele luni,dar și cu legea salarizării unice. Per total însă s-a realizat unprogres semnificativ în ultimele luni”, a precizat Franks.

Economiștii susțin că România a transmis Fondului semnale mixte.”Creșterea TVA, deși este o măsură economică nefericită în cazulRomâniei, a arătat o anumită determinare în vederea mențineriideficitului sub control. Există însă și neajunsuri, cum ar fiimpresia că actualul Guvern va împinge spre finalul acestui andecontarea problemelor legate de deficit”, a declarat pentru GândulRadu Crăciun, director de investiții Eureko Pensii.

Întârzieri la plata pensiilor și asalariilor

Una dintre cele mai mari probleme ale guvernului este cea adatoriilor pe care statul le are către mediul privat, respectiv aarieratelor. Deși ar fi trebuit, conform acordului, ca nivelulacestora să scadă până la 480 de milioane de lei la finele anului,de la 1,5 miliarde de lei în decembrie 2009, ele au continuat săcrească.

La începutul lunii mai arieratele statului au urcat până la 1,7miliarde de lei iar la finele lunii iunie ministrul Finanțelor,Sebastian Vlădescu, a anunțat că situația acestora nu s-aîmbunătățit, respectiv că nivelul lor nu a scăzut. Neîncadrareaguvernului în ținta de deficit bugetar de 6,8% din PIB convenită cuFMI dar și blocajul creat în mediul economic de nivelul ridicat alarieratelor ar putea obliga statul să își plătească datoriile,indiferent că e vorba de salarii, pensii sau facturi cătreconstructori, cu porția, raționalizat. „România nu are cum să deafaliment. Pur și simplu statul ar putea rămâne fără bani, ceea ceînseamnă că va fi nevoit să raționalizeze cheltuielile. Asta poateînsemna și anularea totală a investițiilor și plata cu întârziere asalariilor și a pensiilor”, au declarat pentru Gândul surseparticipante la discuțiile dintre Guvern și FMI, cu puțin timpînainte de începerea vizitei oficiale.

Problema arieratelor este însă recunoscută și la nivel oficial.”Dacă nu ducem reforma până la capăt, statul va deveni captivulinstituțiilor statului. Acum avem de-a face cu o diminuare aarieratelor, dar problema există pentru viitor”, a declarat pentruGândulTheodor Stolojan, prim-vicepreședinte PD-L.

Guvernul pare că a rămas fără soluții

Cabinetul Boc este în continuare dator FMI cu aprobarea înParlament a noii legi a pensiilor și cu clarificarea legii unitarede salarizare în sistemul bugetar. Cum majorarea TVA va duce,inevitabil, la scăderea consumului, deci la o recesiune și maiadâncă, guvernul ia acum în calcul din ce în ce mai multe măsurimenite să readucă economia pe plus. Una dintre ele este scădereacotei unice, pe profit, aplicată firmelor, pentru a oprifalimentele și a încuraja investițiile și angajările. Stolojanexplică însă că lucrurile nu stau atât de simplu.

„Nu trebuie să judecăm o singură măsură: luăm cota unică și oreducem de la 16% la 10%. Trebuie gândit un ansamblu de măsuri șitoate scenariile discutate cu FMI (…) Se poate discuta despre oserie de măsuri, de modificare a mai multor taxe și impozite, dardoar să spui scade cota, crește cota, este o discuțiesuperficială”, ne-a declarat Stolojan. În ceea ce priveșteposibilitatea ca România să întrerupă, de bună voie, acordul cuFondul, după exemplul Ungariei, oficialul PD-L spune că nici nu sepune problema. „Ungaria a întrerupt împrumutul de la FMI pentru căîși poate finanța singură deficitul, ceea ce din păcate nu se poatespune despre România. Împrumutul de peste 20 de miliarde de la FMIși Comisia Europeană a fost făcut de România în primul rând pentrudatoria externă făcută de sectorul privat. Știu că nu sună bine,dar așa stau lucrurile. A trebuit să finanțăm mai întâi datoriasectorului privat și abia apoi alte chestiuni precum parteabugetară”, explică fostul ministru de Finanțe.

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
FOTO. Fosta soție a gimnastului Marian Drăgulescu face videochat și a ajuns să aibă o...
Femeia care-și bea menstruația, o aplică pe ten și pictează cu ea: „E medicină pură”
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
O invazie a Rusiei în Ucraina ar avea consecinţe nemaivăzute. IATĂ ce măsuri draconice ar...
Hoții de CATALIZTOARE din GERMANIA ”vânează” aceste mașini
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Diferența dintre criptomonede, monede digitale și monede virtuale
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Detalii BOMBĂ din dosarul inspectorilor ANAF: Nu punem botul la o sticlă de whisky; Să...
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Au fost chemați ROMÂNII ÎN ARMATĂ?! Ministrul Apărării a spus adevărul. Toată lumea trebuie să...
Anunțul care zdruncină lumea din temelii. Ce urmează după Omicron: Va fi mult mai contagioasă
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Răzbunarea perfectă a unui angajat care a fost concediat de şef pentru că avea idei...