EXPLICAȚIA stupefiantă a SENATORULUI acuzat că „vămuia” o parte din bunurile contrafăcute din Portul Constanța: LE-AM LUAT, dar nu pentru mine. Le-am dat unor persoane nevoiașe, cu handicap

Redactor:
Octav Ganea
EXPLICAȚIA stupefiantă a SENATORULUI acuzat că „vămuia” o parte din bunurile contrafăcute din Portul Constanța: LE-AM LUAT, dar nu pentru mine. Le-am dat unor persoane nevoiașe, cu handicap
Senatorul democrat-liberal Mircea Banias, cercetat într-un dosar de corupție alături de mai mulți lucrători vamali din Constanța, admite că i-a cerut lui Eugen Bogatu, fost director al Direcției Domenii Portuare din Constanța, mai multe bunuri contrafăcute, dar spune că erau pentru surzii din oraș.

Senatorul democrat-liberal Mircea Banias, cercetat într-un dosarde corupție alături de mai mulți lucrători vamali din Constanța,admite că i-a cerut lui Eugen Bogatu, fost director al DirecțieiDomenii Portuare din Constanța, mai multe bunuri contrafăcute, darspune că erau pentru surzii din oraș.

Mircea Banias a recunoscut, marți seară, într-o emisiune lapostul de televiziune B1TV, că în 2010 i-a cerut lui Eugen Bogatu”să facă rost” de îmbrăcăminte și încălțăminte, chiar produsecontrafăcute, pe care spune că intenționa să le dea cadou surzilordin Constanța, cu ocazia unei petreceri de Crăciun.

„Anul trecut, de Crăciun, mi-am propus să fac o petrecere laAsociația Surzilor din Constanța, în care să ofer copiilor șifamiliilor de surzi din Constanța, persoane nevoiașe, cu handicap,un cadou. Nu în numele partidului. Erau în jur de 200 de persoane,cu tot cu copii”, a povestit Banias.

Întrebat dacă a intenționat să ofere cadou produse contrafăcute,Banias a răspuns afirmativ.

„Și produse contrafăcute, da. Decât să le distrugem, am zis cămai bine le dăm unor oameni care se bucură pentru ele”, a spusBanias. „Sunt (produse, n.r.) noi! Le dădeam cu acceptulproprietarului de marcă”, a continuat senatorul PDL, care în acestdosar este cercetat pentru aderare la un grup infracționalorganizat, trafic de influență și instigare la delapidare.

„N-am cerut produse pentru mine. E vorba de încălțăminte șiîmbrăcăminte. Trainiguri și adidași. Despre asta e vorba. Credețică dacă un copil sărman primește o pereche de adidași noi se supărăsau se bucură?”, a întrebat Banias.

Acesta a precizat că „l-a rugat” pe Bogatu „să facă rost deniște echipamente”, pe care să le trimită direct la AsociațiaSurzilor.

„Eu n-am avut niciun fel de folos din această chestiune. Am avutmai multe discuții de acest gen, nu numai cu domnul Bogatu, cu maimultă lume”, a admis Banias.
Întrebat dacă i-a promis lui Bogatu că, în schimbul ajutorului, seva implica pentru a bloca un proiect de act normativ prin caretoate containerele care intră în România prin portul Constanțaurmau să fie scanate, așa cum îl acuză procurorii, Banias a negat,explicând totuși că a avut discuții „în partid” despre respectivainițiativă legislativă.

„Am avut o discuție cu domnul Bogatu, care mi-a spus la unmoment dat – nu numai domnul Bogatu, și domnul Bălan, care eradirector general al portului – că, în situația în care se vor scanatoate containerele, va exista un blocaj în port, pentru că, fizic,nu există o posibilitate să scanezi toate containerele decâtprovocând întârzieri, și că există riscul ca o parte din trafic săse ducă la ucraineni sau la bulgari. Am avut această discuție și cucolegii de partid, într-un cadru foarte larg, cu o sută depersoane, în care am fost întrebat și s-a evocat aceastăposibilitate: să se blocheze portul Constanța. Dar n-am făcutniciun fel de demers ca aceste containere să nu se scaneze. Amînțeles care sunt rațiunile pentru care se scanează containerele șinici n-aveam unde să fac eu asemenea demersuri, pentru că n-amcompetențe și nici responsabilități în acest domeniu”, a spusBanias, precizând că nu a promis niciodată așa ceva.

„N-am promis așa ceva pentru că știam că n-am cum să fac acestlucru”, a mai spus Banias la B1TV.

Senatorul Mircea Banias este acuzat de procurorii anticorupțiecă, în octombrie 2010, i-a cerut lui Eugen Bogatu, în acea perioadășef al Direcției Domenii Portuare, să îi dea gratuit mărfuriconfiscate aflate la Biroul Vamal Constanța Sud Agigea, în schimbulintervențiilor sale în favoarea intereselor lui Bogatu.

Potrivit procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în22 octombrie 2010, senatorul Mircea Marius Banias i-a pretins luiEugen Bogatu, la vremea respectivă director al Direcției DomeniiPortuare, din cadrul Companiei Naționale Administrarea PorturilorMaritime Constanța SA, „să îi remită cu titlu gratuit mai multeproduse provenite din mărfurile confiscate și aflate în gestiuneaBiroului Vamal Constanța Sud Agigea”.

Procurorii mai spun că Banias i-a promis lui Eugen Bogatu, înschimbul acestor „foloase materiale”, „că își va folosi influențadeținută în virtutea funcției sale pentru a direcționa mai multeproiecte economico-administrative în sensul impus de intereseleinculpatului Bogatu Eugen și ale întregului grup infracțional”.

Banias i-ar fi promis, de fapt, lui Bogatu că se va implicapersonal în blocarea unui proiect de restructurare a autoritățiivamale de pe raza județului Constanța și a unui ordin ministerialcare prevedea obligativitatea scanării tuturor containerelor dinPortul Constanța Sud Agigea, precum și că va interveni pentru ca opersoană, „ce nu era agreată de grupul infracțional”, să nu fienumită într-o funcție de conducere în cadrul Companiei NaționaleAdministrarea Porturilor Maritime Constanța sau că își va folosiinfluența pentru menținerea în funcție a unui fost director alDirecției Sanitar Veterinare Constanța.

De asemenea, acesta a promis că va interveni pentru protejarealui Liviu Durbac, șeful Biroului Vamal Constanța Sud Agigea.

Mărfurile cerute ar fi ajuns, potrivit procurorilor, lasenatorul Mircea Banias prin intermediul comisioarului vamalDragoș-Iulian Tudoran și a fratelui acestuia, Horia-Dan Tudoran,lucrător vamal la Biroul Vamal Constanța Sud Agigea, responsabil deconfiscările vamale.

În acest dosar, procurorii Direcției Naționale Anticorupție(DNA) cercetează 30 de persoane, acuzate de corupție în legătură cuactivitățile de import-export de mărfuri provenite din afaragranițelor Uniunii Europene desfășurate prin birourile vamale de peraza Direcție Regionale de Accize și Operațiuni Vamale (DRAOV)Constanța.
Procurorii i-au interzis senatorului Mircea Banias să părăseascățara timp de 30 de zile.

Procurorii DNA au reținut în acest dosar 28 de persoane, printrecare Laurențiu Mironescu, fost secretar general al MinisteruluiAdministrației și Internelor, Eugen Bogatu, fost director alDirecției Domenii Portuare din cadrul Companiei NaționaleAdministrația Porturilor Maritime Constanța, Liviu Adrian Durbac,șef al Biroului Vamal Constanța Sud Agigea, în prezent șef alBiroului Vamal Târguri și Expoziții București, Liviu Costel Bratuși Claudiu-Constantin Olteanu, adjuncți ai șefului Biroului VamalConstanța Sud Agigea, precum și Adrian Sorin Pătrașcu, ofițer depoliție, comandant al „Grupului de nave” Constanța din cadrulInspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF). Toți cei28 au fost arestați, miercuri dimineață, de judecătorii ÎnalteiCurți de Casație și Justiție (ICCJ).

Ovidiu Vanghele, [email protected]

Inchide