Explicațiile MEDICILOR pentru moartea pacienților de la Colectiv. „Există minuni, dar și date statistice”

Explicațiile MEDICILOR pentru moartea pacienților de la Colectiv. „Există minuni, dar și date statistice”
Mai mulți medici au dat explicații în ședința de guvern de sâmbătă. Ei au arătat că evoluția stării răniților din Colectiv este foarte imprevizibilă, dată fiind natura arsurilor căilor aeriene ale pacienților și a intoxicațiilor cu fum și gaze, și că statisticile arată că mortalitatea în cazul victimelor cu arsuri la nivelul căilor respiratorii, așa cum au mulți dintre ei, este foarte ridicată - între 30% și 80%.

Șapte oameni răniți grav în incendiul de vinerea trecută, din clubul Colectiv, au murit sâmbătă dimineață – două dintre ele numărându-se printre pacienții transportați în Olanda cu un avion militar, iar ceilalți patru la spitale bucureștene. Raed Arafat a explicat că cei doi care au murit în Olanda au intrat în stop cardio-respirator și nu au mai putut fi resuscitați, în condițiile în care erau deja intubați, având arsuri la nivelul căilor respiratorii. Și ceilalți patru pacienți au murit astăzi în București tot din cauza stopurilor cardio-respiratorii. Toți pacienții care au zburat către Bruxelles, Belgia, au ajuns fără probleme.

„Au avut îngrijire la cel mai înalt nivel, au avut toate echipamentele necesare, toate medicamentele necesare, tot ce le trebuie”, a declarat Raed Arafat în ședința de Guvern. El a explicat că cele două avioane militare au zburat la o anumită altitudine, pentru a se asigura că presiunea resimțită de pacienți este similară cu cea de la sol.

Cum a luat decizia doctorul Enescu să transfere un adolescent ars. „Aceste plecări sunt făcute când ei pot să plece”

Doctorul Dan Mircea Enescu, specialist în arsuri și reconstrucții, de la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu, a explicat în ședința de Guvern cum s-a luat decizia transportului unui adolescent abia acum și nu mai devreme.

„Am decis transferul unui adolescent, pentru că în clipa aceasta s-a putut face ca lucru. El a venit dependent de niște substanțe care îi susțineau tensiunea arterială și cu deficiențe foarte grave de la început, acestea sunt niște particularități. A fost prima zi când era echilibrat și se putea face un astfel de transport. O să mă întrebați dacă am avut atâtea cazuri deosebite, de ce nu l-am rezolvat și pe acesta până la capăt. Să știți că m-am gândit mult, am vorbit și cu familia, în clipa când apare un caz de arsură devenim parte din familie și invers. Am discutat cum e mai bine, am spus că poate să iasă, dar când știam că se duce la Spitalul Militar din Bruxelles, cunosc posibilitățile uriașe ale acestui spital, parcă voiam să fiu sigur că șansele pe care le are sunt mai mari decât cele pe care puteam să i le dau eu”, a explicat medicul.

Nu aș fi vrut să lucrez pe lucruri incerte. Am luat această decizie împreună cu familia, după o discuție lungă„, a mai spus Enescu.

Vreau să vă spun că evoluția acestor arsuri și complicațiile adiacente sunt total imprevizibile. Vă aduc aminte de o fetiță care a murit neavând nimic, a căzut din picioare și a murit. Vreau să vă readuc aminte de cei care au plecat acasă neavând aproape nimic și s-au întors după 5-6 zile cu complicații pulmonare. Acești pacienți nu puteau fi transferați în orice clipă, pentru că poate ar fi fost daune chiar mai mari. Au venit cu niște insuficiențe grave, care au trebuit întâi compensate„, a mai spus Enescu.

Luați în calcul acest coeficient de neprevăzut pe care nu putem să îl anticipăm cu toată știința noastră. Am făcut zeci de mii de cazuri, niciunul nu se compară. De aceea aceste plecări sunt făcute când ei pot să plece„, a mai explicat specialistul.

Ioan Lascăr: „Există minuni, dar și date statistice”. Între 30% și 80% mor

Există și minuni, dar și date statistice din literatura de specialitate, care în cazul asocierii arsurilor cu cele de căi respiratorii, imprevizibilitatea este mereu prezentă, iar indicele de mortalitate este între 30% și 80%. Asta înseamnă că 3 până la 8 pacienți (din 10 – n.r.) care au acest diagnostic în momentul producerii accidentului sunt candidați la deces„, a explicat doctorul Ioan Lascăr, specialist în arși de la Spitalul Floreasca.

„Numesc această acțiune eroică pentru că o sută și ceva de arși simultan depășesc capacitatea instituțională a oricărei țări europene. Ne-am consultat cu specialiști din Franța, mi-au mărturisit că nu s-au confruntat cu un astfel de eveniment. Constatați că în rândul țărilor care s-au oferit să ne ajute, niciuna nu are mai mult de 5-10-15 paturi vacante. În astfel de condiții de dezastru, de catastrofă, este momentul cooperării internaționale și umanitarismului„, a spus Lascăr, care a explicat că la Floreasca au sosit peste 50 de pacienți în noaptea tragediei, din care au fost păstrați acolo doar cazurile cele mai grave.

Evoluția cazurilor este ondulantă și foarte greu previzibilă, nu există un model previzibil de evoluție a acestor arsuri, foarte mult depinde de modul pacientului de răspuns la agresiune. Au fost bolnavi care au decedat cu arsură 40%, plus arsură de căi aeriene, și sunt bolnavi care rezistă cu arsură de 80% și cu arsuri de căi aeriene. Nimic din evoluția acestor bolnavi nu este previzibil„, a explicat și medicul Adrian Stănculea, de la Spitalul de Arși.

Aș vrea să se știe acest lucru: un pacient ars grav, de terapie intensivă, are o evoluție imprevizibilă și nu putem să dăm mereu veștile pe care familiile le doresc„, a spus și doctorul Cristian Nițescu, de la Spitalul de Arși.

Inchide