FILMAREA SUBACVATICĂ: căutătorii de epave descoperă distrugătorul „Moscova” la 45 de metri sub apă. Ce se poate recupera din navă și cum „se vor implica rușii” în operațiune

Redactor:
Dan Radu
Epava distrugătorului "Moscova", ținta scafandrilor români de mai bine de 30 de ani, a fost găsită la 15 mile marine în travers de Agigea, undeva la Nord-Est de Eforie Nord. Ambarcațiunea este scufundată la 45 de metri și este ruptă în două bucăți.

Epava distrugătorului „Moscova”, ținta scafandrilor români demai bine de 30 de ani, a fost găsită la 15 mile marine în traversde Agigea, undeva la Nord-Est de Eforie Nord. Ambarcațiunea estescufundată la 45 de metri și este ruptă în două bucăți.

„În momentul în care am găsit-o cu sonarul, am știut căprobabilitatea de a fi găsit «Moscova» era foarte mare. Știam căsuntem la locul potrivit, cum și mărimea obiectului era ceapotrivită. La scufundare am văzut prima dată imaginea unui tun șiam știut atunci sigur că e «Moscova»”, a declarat luni MirceaPopa, membru al Respiro Underwater Research Society.

Respiro Society este o organizație non-profit de scufundătoricare și-a propus de la înființarea în 2009 să documenteze mediulsubacvatic din Marea Neagră. Tot de atunci a început și căutareaepavei distrugătorului „Moscova”.

„Am căutat-o scanând zeci de kilometri pătrați din Marea Neagrăpână am găsit-o. Scufundarea am făcut-o utilizând trimix(amestec de heliu, oxigen și azot n.r.), pentru că, dacă foloseștialt amestec, dai în narcoză și riști să nu-ți mai aminteștiscufundarea. Scufundarea până la «Moscova» este dificilă – slavăDomnului – asta înseamnă că epava este protejată”, a spus MirceaPopa.

Acesta a adăugat că vizibilitatea este foarte bună pentru MareaNeagră, iar temperaturile la acea adâncime sunt destul de scăzute.În momentul în care el a făcut scufundarea erau cinci gradeCelsius, în această vară putându-ne aștepta la temperaturi demaximum 10 – 12 grade.

„Am cheltuit în primul rând mult timp pentru a găsi epava. Înbani, estimativ, cred că am cheltuit în jur de 30.000 – 40.000 deeuro”, a mai spus Mircea Popa.

De ce s-a scufundatdistrugătorul „Moscova”?

Echipa de la Respiro Society s-a folosit și de cercetărileîntreprinse de lectorul universitar Ioan Damaschin, fost comandor,care a studiat istoria bătăliilor navale din timpul celui de-alDoilea Război Mondial. Din relatările marinarilor români, dar șidin documentele declasificate ale fostei Uniuni Sovietice,Damaschin a reușit să stabilească cu aproximație perimetrul în careepava s-ar fi putut găsi.

„Având acces la surse rusești, am putut stabili cu precizielocul unde s-a scufundat distrugătorul. Am publicat concluziilemele în 2001 și am avut surpriza să văd că scafandrii au descoperitepava în 2011”, a declarat Damaschin.

Acesta a vorbit și despre posibilele cauze ale scufundăriidistrugătorului luând în calcul și faptul că epava este ruptă îndouă. O bucată de 23 de metri stă scufundată la aproximativ 300 demetri ce cealaltă bucată a distrugătorului.

Până în prezent sunt trei ipoteze privind cauza scufundăriidistrugătorului: ciocnirea de o mină marină românească, torpilareadin greșeală de către un submarin rusesc sau avariile produse debateria de coastă germană.

„Dacă era o mină, o astfel de navă nu s-ar fi rupt în două.Acest lucru ar fi fost posibil doar dacă se producea o a douaexplozie a muniției și a torpilelor de la bordul distrugătorului”,a declarat Damaschin. „Mi-aș putea da cu părerea că a fost maidegrabă o torpilă, pentru că torpila pătrunde prin navă și produceo explozie din interior”.

Epavele din MareaNeagră, o alternativă a turismului pe litoral

Președintele Rețelei Naționale a Muzeelor din România, DragoșNeamu, spune că va încerca să determine autoritățile din Rusia șiUcraina să recupereze câteva vestigii de pe epava „Moscova”. Epavaîn sine nu poate fi ridicată sau penetrată, însă, pentru că esteconsiderată mormânt al marinarilor ruși, iar o intervenție ar ficonsiderată profanare de morminte.

„Dacă există voință și nervi, mulți nervi, mai ales că suntimplicați rușii, se pot obține niște artefacte. Dar trebuie săexiste și voință și resurse”, a declarat Dragoș Neamu.

Epava ar putea constitui însă o atracție pentru scufundătoriidin întreaga lume.

„Foarte mulți turiști călătoresc în toată lumea pentru a vedeaastfel de epave și cheltuiesc de 10 ori mai mult decât un turistobișnuit. În Egipt, o astfel de epavă aduce mai mulți bani decâtpiramidele”, a declarat Victor Codescu, membru al RespiroSociety.

Acesta a adăugat că autoritățile locale din Constanța ar trebuisă se implice într-un astfel de proiect, dar și în protejareaepavei de eventualii căutători de comori.

În iunie 1941, forțele navale sovietice au atacat coastaRomâniei, deschizând focul asupra portului Constanța. Atacul a fostcondus de distrugătorul „Moscova”, alături de distrugătorul”Harkov”. Marina română a ripostat, trimițând în luptădistrugătoarele „Regina Maria” și „Mărăști” și a reușit să respingăatacul beneficiind și de ajutorul bateriei de coastă germane. Întimpul retragerii, distrugătorul „Moscova” a explodat și s-ascufundat.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Școala on-line în România! Cum și-a umilit profesoara un elev: 'Nu am net' Continuarea întrece...
FOTO. Alexandra Stan, cele mai fierbinți ipostaze în care a apărut vreodată Cântăreața a lăsat...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Ceaușescu, întâlnire secretă cu Arsenie Boca. Ce i-a zis părintele l-a bântuit pe dictator până...
Ora de iarnă 2020: România dă ceasul înapoi în „cea mai lungă noapte din an”,...
Țara care te bagă la închisoare dacă nu porți mască în spațiile publice
Școala on-line în România! Cum și-a umilit profesoara un elev: 'Nu am net' Continuarea întrece...
Cu ea ar accepta să fie înșelată! Andra ar închide ochii dacă Măruță ar înșela-o...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Obsesia dubioasă a lui Ceaușescu! Ce obliga oamenii de lângă el să-i facă zilnic. Doamne..
Organismul românilor, afectat GRAV în această seară. Ce se întâmplă sâmbătă, pe 24 octombrie
Dacă vezi omul din imaginea de mai jos, ai un IQ peste medie
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Cine este miliardarul necunoscut din spatele lanţurilor de magazine Lidl şi Kaufland. Se cunosc atât...
Inchide