Fostul director al Fondului Proprietatea, care a câștigat 500.000 euro: „Și eu am revolta mea. În SUA aș fi câștigat milioane”. Cât au câștigat doi miniștri ai Cabinetului Boc

Fostul director al Fondului Proprietatea, care a câștigat 500.000 euro: „Și eu am revolta mea. În SUA aș fi câștigat milioane. Cât au câștigat doi miniștri ai Cabinetului Boc
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 23/04/2012, 20:45

Controversata Daniela Lulache, fostul director general alFondului Proprietatea, care a recunoscut că avea un salariu depeste 13.000 de euro pe lună, a ieșit, ieri, la rampă pentru aexplica de ce a primit o astfel de indemnizație. „Înainte de a venila Fond câștigam mai mult de jumătate din ultima sumă. N-am spusniciodată și nici nu regret decizia de a veni la FondulProprietatea. Este o decizie pe care am luat-o în cunoștință decauză, proiectul este absolut superb, este o șansă ce nu îți apareîn fiecare zi”, a povestit Daniela Lulache.

Fostul director a mărturisit că are și anumite regrete față devechiul statut, iar criticile opiniei publice referitoare lanivelul prea ridicat al salariului primit nu o deranjează câtuși depuțin. Doar comparațiile cu persoane publice de alt calibrufinanciar o nemulțumesc pe Daniela Lulache. „Și eu am revolta mea.În SUA aș fi câștigat milioane, nu sute de mii (…). Câștig dezeci de ori mai puțin decât un omolog de-al meu din Statele Unite.Eu câștig în România mult mai puțin decât câștigă un șef de fond deinvestiții”, spune fosta directoare, care a încasat, în 2009,441.000 de euro (1,86 milioane lei ) de la Fond, banii reprezentândindemnizații de conducere, bonus de performanță și compensații,potrivit declarației de avere publicate pe site-ul Fondului.

Nu am fost plătită din banii statului, ci din propriaperformanță

„Nu sunt bugetar și nici angajat la stat. Am fost angajat la ofirmă unde statul era acționar majoritar și sigur nu sunt cel maibine plătit angajat din sistemul privat sau de stat”, a maiexplicat doamna Lulache. Ea a încercat să demonstreze căindemnizația primită a fost infimă comparativ cu profitul pe careîn calitatea sa de director și fosta sa echipă l-au generat la FP.”Angajații Fondului Proprietatea nu sunt plătiți din baniistatului.Sunt plătiți din performanța pe care o generează. Deci,noi, anul trecut, am generat un profit de 730 de milioane de lei(176 de milioane de euro- n.r.). Am luat mai puțin de 0,1% dinprofit. Acesta a fost costul cu echipa de management”, a spus fostadirectoare.

Daniela Lulache a mai povestit că salariul său nu a foststabilit din eter, ci a fost rezultatul unui studiu de piațărealizat de o firmă externă FP, în care au fost analizateindemnizațiile primite de directori generali, directori financiari,pentru un anumit set de poziții, inclusiv pentru analiștifinanciari din diverse alte instituții financiare de pe piață, fieele private sau de stat. „La acel moment decizia a fost ca echipade conducere a Fondului să primească o indemnizație de jumătate dinmedia indemnizațiilor primite în instituții similare”, a conchisLulache.

Salariul lui Ionuț Popescu, o necunoscută apărată declauze

„Depinde de clauzele contractuale negociate între domnul Popescuși Consiliul de Supraveghere (…) Contractul meu inițial aveaclauze de confidențialitate, ulterior, printr-un acord încheiatîntre mine și Consiliul de Supraveghere am renunțat la acea clauzăde confidențialitate”, a explicat fosta directoare de ce actualulșef de la FP, Ionuț Popescu, nu divulgă indemnizația pe care o vaîncasa lunar.

El a declarat însă că va propune ca din martie să-i fiemicșorată leafa la puțin peste 1.000 de euro, pentru că îi era”rușine” să nu-l întrebe mama sa că nu cresc pensiile din cauzasalariului pe care el îl primește.

De altfel, întrebat de Gândul dacă nu îieste „rușine” și cu indemnizația pe care o primește ca membru înConsiliul de Administrație al Eximbank, acesta a spus că „acoloeste o altă problemă”, adăugând că are o clauză deconfidențialitate care nu-i permite să dezvăluie sumele primite.”La Eximbank am ajuns pentru că AVAS este acționar majoritar laEximbank, iar înainte de mine a fost propusă o persoană care nu aobținut acceptul BNR”, ne-a explicat Popescu. Acesta a precizat căel nu a beneficiat, în funcția de conducere de la FondulProprietatea, de aceleași venituri ca și predecesoarea sa, DanielaLulache. „Veniturile pe care le încasa aceasta erau compuse dinsalariu, care era circa o treime din venituri, bonusuri și salariicompensatorii”, a spus Popescu.

Ca fost șef al Consiliului de Supraveghere al FP, Vlădescunu înțelege secretomania

Ironic sau nu, actualul ministru al Finanțelor, SebastianVlădescu, susține că nu înțelege de ce indemnizațiile managerilordin sectorul public sunt „sub cheie”. „De ce sunt salariileconfidențiale? Nu știu.Din punctul meu de vedere, nu există salariuconfidențial în sistemul public”, a spus șeful Finanțelor, un fincunoscător al problemelor de la Fondul Proprietatea. Actualulministru a fost președintele Comitetului de Supraveghere al FP, deunde a încasat, anul trecut, 35.848 de euro. Pe lângă acest venit,Sebastian Vlădescu a beneficiat de un salariu de peste 55.000 deeuro cât timp a fost membru în Consiliul de Administrație al CECBank, a încasat circa 8.300 de euro și de la Romavia tot ca membrual CA.

Și un alt membru al Cabinetului Boc este un cunoscător îndedesubturile financiare ale consiliilor de administrație.Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a încasat de la CEC Banknumai pentru două luni de activitate în CA circa 6.000 de euro laînceputul anului 2008, înainte să devină membru al CabinetuluiTăriceanu.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
FOTO. Roxana Nemeș și Andreea Antonescu și-au etalat busturile generoase la plajă! Cum arată cele...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Parma i-a stabilit prețul lui Dennis Man! Ce sumă i-a cerut patronul american de la...
Un oraș cu 15 milioane de locuitori riscă să ajungă de nelocuit din cauza apei....
Zeci de cadavre plutind pe râu. Descoperirea macabră ce aduce în atenţia lumii unul dintre...
Cele mai ieftine SUV-uri cu cutie de viteze automată
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Tornadă devastatoare în Belarus, filmată de un șofer prins în mijlocul ei. VIDEO
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
ȘOC! Inna, aproape DEZBRĂCATĂ pe net! Iubitul Deliric a reacționat incredibil
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a...
Rezulatete finale Titularizare 2021. Când se anunţă notele după contestaţii pe Edu.ro pentru educatori, învăţători...
O nouă boală cumplită a apărut din senin! Se extinde chiar acum cu repeziciune
Alertă mondială. Viruși străvechi vor fi eliberați. Ce e grupul celor 28?
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
De pe scenă, în afaceri. Ce business a lansat artistul Vlad Miriţă alături de antreprenorul...