Franks explică declarațiile șefului său de la FMI care spunea ieri că în ROMÂNIA ÎNCETAREA PLĂȚILOR ESTE IMINENTĂ

Redactor:
Matei Ioan
Franks explică declarațiile șefului său de la FMI care spunea ieri că în ROMÂNIA ÎNCETAREA PLĂȚILOR ESTE IMINENTĂ
Perspectivele României sunt mai bune decât cele ale unor state din zona euro care întâmpină dificultăți, întrucât deficitul bugetar a scăzut semnificativ și economia își revine, astfel că riscurile s-au redus, a declarat pentru Mediafax șefului misiunii FMI în România, Jeffrey Franks

Perspectivele României sunt mai bune decât cele ale unor statedin zona euro care întâmpină dificultăți, întrucât deficitulbugetar a scăzut semnificativ și economia își revine, astfel căriscurile s-au redus, a declarat pentru Mediafax șefului misiuniiFMI în România, Jeffrey Franks.

„Începem să resimțim revenirea creșterii economice și observăm,de asemenea, o reducere semnificativă a deficitului. Acești doifactori reduc riscul pentru România. Și răspunsul meu este, da,cred că perspectiva privind situația din România este mai bunădecât în unele state din zona euro care întâmpină dificultăți”, aspus Franks, întrebat dacă situația din România este mai bună decâtîn țări precum Portugalia, Irlanda, Ungaria sau Letonia.

Reprezentantul FMI a explicat că prima de risc a României estemai scăzută decât în aceste state, întrucât România a luat deja”măsuri semnificative” pentru a ieși din criză.

„În România au fost luate măsuri foarte dure în iulie pentrureducerea deficitulu bugetar. Veniturile bugetare cresc, iarchetuielile scad. Prima de risc pentru România a scăzut pe piețeleinternaționale din momentul în care au fost luate aceste măsuri,pentru că piețele internaționale știu că România se află într-osituație mult mai sustenabilă acum”, a arătat Franks.

El a explicat că, prin măsurile structurale adoptate, situațiafiscală a României s-a schimbat din una „explozivă” într-una carepermite deficitului bugetar să coboare la sub 3% în 2012.

„Aceasta este o schimbare uriașă. Anumite reforme structurale aufost deja adoptate în cadrul programului și altele urmează să fieaprobate, precum legea salarizării unitare, reforma pensiilor șilegea responsabilității fiscale. Acestea au un impact uriaș asuprapercepției piețelelor internaționale despre cât de sustenabilă esteRomânia. Ele se uită la aceste măsuri și spun: Nu iau doar măsuride constrângere, ci își construiesc acțiunile astfel încât să nuaibă probleme în viitor”, a continuat Franks.

Referitor la decarațiile directorului general al FMI, DominiqueStrauss-Kahn, privind situația mai multor țări, printre care șiRomânia, Franks a spus că acesta s-a referit la statele care auîntâmpinat dificultăți în trecut și au căutat asistență de laFMI.

„Cred că el a vorbit despre faptul că, atunci când un stat cautăasistență de la Fond, ar putea fi într-un pericol iminent, dar acumacel pericol nu mai există. Directorul general se referea în modevident la motivul pentru care statele caută inițial asistență dela Fond, iar state cu o situație nesustenabilă, precum Ungaria,România și Letonia, au căutat asistență de la FMI. Aceste state pecare le-a dat ca exemplu sunt state care au cerut asistență de laFMI acum doi ani și, în orice caz, aceste țări nu sunt în pericolde faliment”, a spus Franks.

Directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI),Dominique Strauss-Kahn, a declarat miercuri într-un interviuacordat postului elvețian TV TSR că niciun stat stat european nuriscă să intre în faliment, însă există țări mai vulnerabile,precum Grecia, Irlanda, Letonia, Ungaria, România și altele, undetrebuie implementate politici mai dure.

„Ceea ce este dramatic, și vorbesc de state precum Grecia,Irlanda, Letonia, Ungaria, România etc, state în care trebuieredresată situația – nu putem continua așa deoarece încetareaplăților este iminentă, prăpastia este chiar în față – sunt celecare pătimesc mai mult, sunt cele mai vulnerabile”, a afirmatStrauss-Kahn.

Următoarea tranșă de la FMI, de 769 milioane DST (circa 870milioane euro), va fi eliberată la mijlocul lunii ianuarie, dacăGuvernul va îndeplini condițiile asumate în scrisoarea de intenție,printre care aprobarea bugetului pe 2011 și a legii salarizăiiunitare, plata arieratelor și promulgarea reformei pensiilor.

România are un acord de finanțare externă cu FMI, UE și alteinstituții financiare internaționale, în sumă totală de aproximativ20 de miliarde de euro. România a primit până acum tranșe învaloare de 11,27 miliarde de euro de la Fond și de 3,65 miliardeeuro de CE.

Marius Radu, [email protected]

Înlocuitor pentru Pigliacelli! Universitatea Craiova e gata de o nouă lovitură în Liga 1
S-au despărţit în mare secret! Fiul lor nu ştie nici acum...
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere...
FOTO. Cum arată Larisa Drăgulescu, fosta soție a legendarului gimnast! Trăiește o nouă poveste de...
Războiul uitat al României. Comuniștii l-au șters din cartea de istorie, au fost mii de...
Avertisment pentru hoţi, în limba română, în magazine din Anglia. Reacţia MAE: Profund discriminatoriu
Ghinion teribil: După ce a avut, pe rând, malarie, febră dengue și Covid, un britanic...
S-au despărţit în mare secret! Fiul lor nu ştie nici acum...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiţia care şochează întreaga lume
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
ȘOC! Topul bărbaților din showbizul românesc care și-au bătut crunt iubitele. Dragoste chiar este oarbă...
BREAKING NEWS Vladimir Putin, noi amenințări spre România. SUA este ținta finală!
Virgil Popescu: „Până în 2022 vom dubla alocaţiile, iar până în 2024 pensiile vor creşte...
Ele sunt considerate cele mai frumoase femei din lume, din toate timpurile. Cum arată
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care sunt cărţile preferate ale unuia dintre cei mai cunoscuţi investitori din IT-ul românesc. Sursa...
Lovitură grea primită de Alex Bodi în spatele gratiilor! Milionarul rămâne în arest după ce...
Inchide