Franks: În 2009 România stătea prost din punct de vedere al riscurilor; acum semnalul e bun

Franks: În 2009 România stătea prost din punct de vedere al riscurilor; acum semnalul e bun
Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 01/05/2012, 06:14

Șeful delegației FMI la București, Jeffrey Franks, a declarat,duminică, în timpul întrevederii cu șeful statului, că la începutulanului 2009 România avea una dintre cele mai proaste situații dinpunct de vedere al riscurilor dintre țările europene, acum fiindmai bună decât în multe țări UE, informează Mediafax.

„Vă mulțumesc foarte mult pentru asistența competentă și pentruevaluarea competentă a acordului pe care îl avem. Văd parteapozitivă, care, din fericire, este mai mare decât cea negativă șipentru mine este clar că ceea ce ați menționat, acele acțiuni cetrebuie făcute pe viitor, trebuie să fie realizate la timp. Suntfericit că, pentru această perioadă, ați concluzionat că nemenținem în program, ceea ce este extrem de important pentru noi,ca și credibilitate. Continuăm să considerăm acordul ca fiind unulpreventiv. Vă mulțumesc foarte mult, pentru munca dumneavoastră”, aspus președintele Traian Băsescu, în debutul întâlnirii cu membriidelegației comune a FMI, CE și BM.

La rândul său, Jeffrey Franks a apreciat colaborarea cu Guvernuldrept excelentă.

„Există o dorință autentică și un angajament autentic alRomâniei să devină una dintre cele mai bine conduse economii înEuropa față de situația anterioară, care nu era așa bună”, aadaugat Franks.

Șeful statului a afirmat că România nu a fost în interiorul UE olungă perioadă, ceea ce i-a dat șansa să își revină mai repededecât alte țări.

„Aceasta este impresia mea. Problema sunt oamenii care ausuportat acțiunile și sper că românii au înțeles că este un momentvital și că avem o șansă în plus față de alte țări, pentru cădatoria noastră era la un nivel mai mic decât al altor țări”, a maispus Băsescu.

În timpul discuției a intervenit și reprezentantul BănciiMondiale, Istvan Szekely, care a arătat că, în prezent, existădovezi că România are o economie bine condusă, în comparație cualte țări, ceea ce este un semnal bun.

„Dar este și obligația dumneavoastră să rămână în continuareașa, pentru că noul acord este unul de precauție, așa că trebuie săvă finanțați de pe piață. Acum judecata dumneavoastră este cea maiimportantă și acesta este un lucru bun”, a mai spus Szekely.

„La începutul lui 2009, România era una dintre cele mai proastețări din Europa din punct de vedere al riscurilor și acum este maibună decât multe din țările UE. Acesta este un semnal bun”, a spusși Jeffrey Franks.

Șeful statului român a amintit și de problema reduceriipierderilor întreprinderilor de stat, pe care România trebuie să orezolve până la finele anului.

„Trebuie să reușim. Problema acestor întreprinderi pentrubugetul național este deficitul și nu vom reuși să creștemcompetitivitatea până când aceste întreprinderi nu vor fimodernizate și ajustate pentru a genera profit, nu pierderi șiarierate”, a menționat Băsescu.

Reprezentantul BM a mai spus că au fost multe discuții privinddiferența dintre ESA și cash, care este mare. „Este evident că aiciexistă o problemă care trebuie rezolvată și trebuie să neconcentrăm pe rezolvarea ei”, a precizat Szekely.

Răspunsul lui Traian Băsescu a venit prompt: „Am căzut deja deacord asupra a 3% în ESA pentru 2012”.

Președintele Traian Băsescu a primit, duminică, la PalatulCotroceni, delegația comună a Fondului Monetar Internațional, aComisiei Europene și a Băncii Mondiale.

Surse guvernamentale au declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, căautoritățile române și misiunea FMI au convenit asupra măsurilorcare vor fi întreprinse în perioada următoare, iar rezultateleevaluării acordului de tip preventiv vor fi prezentate duminicădupă-amiază președintelui Traian Băsescu.

Guvernul estimează pentru trimestrul al doilea o creștere aProdusului Intern Brut cu 0,3-0,4% față de primul trimestru și orată a inflației la sfârșitul anului de 4,8%, sub prognoza BNR, audeclarat agenției MEDIAFAX surse guvernamentale. Cifrele au fostdiscutate în întâlnirile avute sâmbătă și duminică dereprezentanții Guvernului cu membrii delegației Fondului MonetarInternațional, Comisiei Europene și Băncii Mondiale, la care aparticipat și premierul Emil Boc, au arătat sursele.

FMI a menținut prognoza de creștere economică la 1,5% pentruacest an și a redus cu 0,2 puncte procentuale estimarea pentru anulviitor, de la 3,9% la 3,7%, au declarat de asemenea pentru MEDIAFAXsurse guvernamentale. Potrivit surselor, România a îndeplinit toatețintele cantitative stabilite pentru primul semestru al acestui anși nu va cere nicio derogare în board-ul FMI.

Totodată, autoritățile române și misiunea FMI au convenit asuprascrisorii suplimentare de intenție la acord, care include noileținte și măsurile care vor fi întreprinse în perioadaurmătoare.

Șeful delegației FMI, Jeffrey Franks, a spus că România vacontinua să înregistreze în acest an creștere economică și chiar săaccelereze anul viitor ritmul de creștere, dar numai princontinuarea „satisfăcătoare” a reformelor, îmbunătățirea absorbțieifondurilor UE și planuri de investiții solide.

O misiune comună a FMI, Comisiei Europene și Băncii Mondiale seaflă la București pentru a doua evaluare a acordului stand-by detip preventiv și a modului în care au fost îndeplinite țintelestabilite pentru prima jumătate a acestui an.

Rezultatele evaluării vor fi prezentate luni, într-o conferințăde presă, de către oficialii FMI, Băncii Mondiale și cei aiComisiei Europene.

În luna martie, autoritățile române au decis să prelungeascăînțelegerea cu Fondul Monetar Internațional, printr-un acord de tippreventiv în valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde deeuro), respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI.Atunci, FMI a pus la dispoziția României o primă tranșă în valoarede 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioaneeuro).

Noul acord cu FMI este însoțit de un sprijin preventiv de 1,4miliarde euro de la Uniunea Europeană și de un împrumut de 400milioane de euro de la Banca Mondială.

Gabriel Pecheanu, [email protected]

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Imaginea anului! Transformarea uluitoare a lui Mario Nicolae, fostul director sportiv al lui Dinamo: împarte...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
Femeia nu ştia că este filmată, aşa că şi-a făcut de cap. Soţul ei a...
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
REGELE asfaltului din CONSTANȚA a prins un CONTRACT impresionant la Tulcea!
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Anunț ANM! Vreme rea în România
Este absolut obligatoriu pentru toată România! Un medic a spus exact ce trebuie să facă...
Alertă mondială! Prima țară din lume care dispare de pe față Pământului. Drama oamenilor este...
Mai aveţi zile de concediu? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de...
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...