Furnizorii de servicii de Internet susțin că ACTA i-ar putea transforma în „Poliția Internetului”

Furnizorii de servicii de Internet susțin că ACTA i-ar putea transforma în Poliția Internetului
Publicat: 23/04/2012, 19:37
Actualizat: 20/01/2013, 23:40

Aplicarea prevederilor Tratatului Comercial Anti-Contrafacere (ACTA) ar putea transforma furnizorii de servicii de acces la Internet în „Poliția Internetului” și va „încărca investițional” bugetele operatorilor telecom, potrivit președintelui unei asociații de profil, Mihai Bătrîneanu.

Asociația Națională a Internet Service Providerilor (ANISP) s-a constituit în 2001, pentru promovarea și sprijinirea intereselor furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice, inclusiv Internet.

„Prin aplicarea prevederilor ACTA, există riscul ca ISP (Internet service provider, n.r.) să se transforme într-un fel de Poliția Internetului. De asemenea, noi nu dorim să încărcăm operatorii telecom cu investiții enorme pentru a face față monitorizării, scanării și stocării unui trafic uriaș”, a afirmat Bătrîneanu, președintele ANISP, la o dezbatere pe tema ACTA.

El a adăugat că aplicarea ACTA poate avea ca efect „o mai mare permisivitate” în interceptarea și intervenția autorităților asupra datelor traficate și stocate de clienții unui furnizor servicii de acces la Internet.

Pe de altă parte, șeful Direcției Expertize și Constatări din cadrul Oficiului Român pentru Drepturi de Autor (ORDA), Răzvan Câșmoiu, a afirmat că ACTA nu va aduce prejudicii libertăților personale ale utilizatorilor de Internet și nu va atrage măsuri suplimentare de monitorizare a utilizării Internetului.

„Legislația națională conține prevederi mai aspre în privința respectării drepturilor de autor. În acest context, ORDA consideră că ACTA nu va aduce prejudicii libertăților personale ale utilizatorilor de Internet și nu va atrage măsuri suplimentare de monitorizare a utilizării Internetului”, a spus Câșmoiu.

Directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI), Doina Banciu, a afirmat că, la nivelul Uniunii Europene suma necesară pentru stocarea în format digital cărților, revistelor, ziarelor, fotografiilor și materialelor audio și audiovizuale depășește 100 miliarde de euro.

Potrivit datelor Romanian Network for Internet eXchange (RONIX), media volumului de date transferat prin RONIX, reprezentând interschimbul de date între rețelele membrilor comunității, depășește 10 GB/s. La nivel național, traficul de date al operatorilor este de câteva zeci ori mai mare, fără a lua în calcul și transferul internațional de date.

Reprezentanți din 22 de state membre UE și Uniunea Europeană au semnat, la sfârșitul lunii ianuarie, la Tokyo, Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (ACTA – Anti-Counterfeiting Trade Agreement), care nu va putea intra însă în vigoare fără aproarea Parlamentului European.

Scopul acordului (între UE, SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud și Elveția) este, potrivit Parlamentului European, acela de a consolida respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, inclusiv online, și de a combate contrafacerea și pirateria pentru bunuri precum haine de lux, muzică și filme.

Statele semnatare ale ACTA vor trebui să aplice „sancțiuni juridice eficace” în cazul distribuirii, importului, radiodifuzării sau televizării, distribuirii unor opere, interpretări sau fonograme știind că informațiile privind regimul drepturilor de autor în format electronic au fost eliminate.

Prezentă la evenimentul organizat miercuri, Anca Rodica Turcea, condilier în Ministerul Economiei, a afirmat că ACTA va intra în vigoare în România după ce vor fi parcurse mai multe etape.

„Cronologic, Parlamentul European va trebui să-și dea avizul în vara acestui an. Ulterior, Consiliul Uniunii Europene îl va adopta, independent de ratificarea în parlamentele naționale. La final, acordul va trebui ratificat de Parlamentul României și doar după acești pași ACTA va putea intra în vigoare”, a spus Turcea, care i-a invitat pe cei interesați să se înscrie la dezbaterile și discuțiile pe care Ministerul Economiei la va organiza în perioada următoare.

ACTA prevede că „pentru a proteja informațiile privind regimul drepturilor în format electronic, fiecare parte prevede protecție juridică corespunzătoare și sancțiuni juridice eficace împotriva oricărei persoane care săvârșește una din următoarele fapte cu știință și fără autorizație sau, în cazul sancțiunilor civile, având motive întemeiate de a crede că această faptă va determina, va permite, va facilita sau va disimula o încălcare a unui drept de autor sau a unor drepturi conexe: eliminarea sau modificarea oricărei informații privind regimul drepturilor în format electronic; distribuirea, importul în vederea distribuirii, radiodifuzarea sau televizarea, comunicarea către public sau punerea la dispoziția publicului a unor opere, interpretări, execuții sau fonograme, știind că informațiile privind regimul drepturilor în format electronic au fost eliminate sau modificate fără autorizație”.

Fiecare parte semnatară a acordului se asigură că legislația sa cuprinde proceduri de aplicare a legii, care să permită o acțiune eficace împotriva oricărui act de încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală, care are loc în mediul digital, inclusiv măsuri de remediere eficiente destinate să prevină orice încălcare și măsuri de remediere care să constituie un mijloc de descurajare a oricărei încălcări ulterioare.

Reprezentantul Business Software Alliance (BSA) în România, Magda Popescu, a afirmat că ACTA nu aduce nimic nou, în condițiile în care, pe anumite zone, legislația națională este „mai dură” decât prevederile tratatului.

„ACTA concentrează într-un document unic o serie de prevederi care există deja în legislațiile mai multor țări. În România, legislația privind drepturile de autor este mai dură decât prevederile ACTA. Nu văd ce aduce în plus ACTA”, a spus Popescu.

Directorul general al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), Marcel Opriș, a declarat că „nu susține ACTA, dar susține dezvoltarea Internetului”.

„Nu susțin ACTA și cred că, pentru ideea de devoltare a educației naționale, trebuie răspândit Internetul către toți cetățenii României, prin orice mijloace. De altfel, creșterea accesului cetățenilor la Internet este unul dintre principiile de bază ale Agendei Digitale 2020. Unul dintre pilonii dezvoltării Uniunii Europene este promovarea economiei pe Internet”, a spus Opriș.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, miercuri, la Palatul Parlamentului, că Guvernul va face un punct de vedere foarte consistent referitor la ACTA.

Întrebat de un jurnalist ce părere are Guvernul Ungureanu despre ACTA, premierul a răspuns: „Pentru aceasta vom face un punct de vedere foarte consistent, fiți convins”.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUM s-au bucurat MICUȚII de cadourile de la MOȘ Nicolae! Video
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...