Găina cu pui vii NU A FĂCUT RĂU nimănui. Ion Cristoiu: FAKE NEWS e altceva

Redactor:
Petriana Condrut
Ion Cristoiu. Interviu despre găina cu pui vii din Evenimentul zilei. Vezi ce înseamnă fake news

„Eu nu sunt de acord cu termenul de „fake news” și vă spun de ce. Fake News este ca și cum i-ai spune fetei de pe șoseaua de centură stewardesă. Fake news, în formula în care e, micșorează adevărul. E o minciună. Fake News nu este știrea ca cea cu găina sau o știre falsă. Eu pot să dau o știre falsă din diferite motive. Fake news-ul este o știre dată dinadins pentru a fi manipulată. Ea diferă de știrea falsă, de fonfleu, fake news-ul este un fenomen, nu o știre în sensul că o mașinărie bagă o știre falsă, undeva pe site-ul Plopii fără soț și deodată, la un ordin, stirea începe să fie rostogolită. Ajunge în presa mare… Presa mare – la ordin sau din prostie – o preia și te trezești că ea devine știre, știre. Știu, cred că o să rămân în istoria presei cu aceasta… Se întâmpla în felul următor: Eu sunt convins că o găină care face ouă nu e știre, ea făcea puii vii”, a spus Ion Cristoiu, într-un interviu pentru Gândul și Mediafax.

În 1993, Evenimentul Zilei titra: „Eveniment senzațional la Pașcani. Găina care a născut pui vii. Iar din șapou, cititorii aflau că „programată pentru tăiere, ea a fost astfel cruțată”. Un titlu care a născut multe controverse la acea vreme, pentru ca 25 de ani mai târziu să fie catalogat de unii „fake news”.

„Noi aveam două sisteme: Dacă aduceai o știre erai premiat pe loc și banii îi luai de la casierie. Dacă pierdeai știrea, era sancționat pe loc. A doua sursă – o să vă spună Sorin Roșca Stănescu – era cea cu documente. Venea cineva cu documentele tari, eu le plăteam. Bine, ei le aduceau pe gratis, eu le plăteam. Găina care a născut pui vii se petrecea în Moldova, era un teritoriu gen Vaslui. Și atunci, această știre s-a potrivit cu ce credeam eu despre România. „Găina fără bilete” este tot o știre apărută la noi. Ar trebui să iau acum Evenimentul Zilei să găsesc. Precizare, știrea falsă cu găina care a făcut puii vii nu a făcut niciun rău, nu era o știre că ăla a furat, o știre care să influențeze. Luați-o ca o proză, era o născocire„, a mai spus Ion Cristoiu.

 

Inchide