GÂNDUL LIVE. Răzvan Muntean, general manager Imopedia: „Ne așteptăm la creșteri ale prețurilor pe piața imobiliară”

Publicat: 02/07/2021, 20:23
Actualizat: 02/07/2021, 22:09

Invitatul Gândul Live de vineri seară a fost Răzvan Muntean, general manager al Imopedia.ro. Potrivit acestuia, piața imobiliară din România ar putea suferi scumpiri de 3-4 % în următorii ani.

Potrivit managerului, cu toate că pandemia a afectat majoritatea domeniilor economice, piața imobiliară are o inerție care o face să nu fie ușor influențată negativ.

„Piața imobiliară a trecut și ea prin pandemie, însă are ceva special. O inerție foarte grea. Nu orice bătaie de vânt sau orice zvon pe care îl auzim pe piață duce la prăbușirea sau creșterea prețurilor. În pandemie, atenția principala a fost pe însănătoșirea medicală, iar cei care au lucrat în piața imobiliară au tratat cu atenție ce s-a întâmplat în societate”, a spus managerul,

Oamenii au reînceput să cumpere locuințe

Legat de creșterea prețurilor de pe piață imobiliară, managerul a spus că oamenii au început să cumpere din nou locuințe.

„Putem să observăm faptul că unele materiale s-au scumpit. Ne așteptăm la creșteri în continuare, nu spectaculoase, dar de 3-4%”, a mai afirmat Muntean.

„Este o mare diferență între ce se caută și ce se poate cumpără”

Răzvan Muntean a mai spus că este o mare diferență între ceea ce oamenii vor și ce își pot permite, el subliniind că există foarte mulți oameni care își cumpără apartamente mai mari, casele pe pământ fiind greu accesibile.

„Este o mare diferență între ce se caută și ce se poate cumpăra. A existat un mit cum că multă lume vrea să treacă de la bloc la casă, însă până la urmă nu s-a materializat. Oamenii au mers mai degrabă de la garsonieră sau două camere spre trei camere. Trendul la nivelul societății este pentru cât mai multă tele-muncă, iar constructorii sunt și ei atenți la aceste trenduri. Atât timp cât și tehnologiile avansează, și construcțiile vor fi mai dezvoltate și vor aduce oamenilor un confort mai mare”, a mai spus managerul Imopedia.

Managerul s-a arătat mulțumit de sprijinul băncilor, dar a menționat că este foarte important ca și statul să facă același lucru.

„Băncile sprijină mult piață imobiliară, iar eu sper că acest ajutor să vină și din partea statului. Încă este loc de creștere. Nu uitați că în momentul de față, România este printre țările care au cel mai bun randament în construcții din Europa”, a conchis Răzvan Muntean.