GÂNDUL MULTIMEDIA. TURISMUL MEDICAL arată o altă față a SĂNĂTĂȚII din România: 60.000 de străini au cheltuit 250 de milioane de euro anul trecut ca să se trateze aici

Publicat: 23/04/2012, 19:30
Actualizat: 23/04/2012, 23:09

Anul trecut, 60.000 de străini au venit să se trateze în România, cheltuind aici 250 de milioane de euro pe servicii medicale, arată datele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism. Potrivit estimărilor, încasările României din turismul medical ar putea ajunge la 500 de milioane euro pe an începând din 2015.

Prețul are un rol determinant în alegerea serviciilor medicale

Franco Falcier, în vârstă de 63 de ani, din Veneția – Italia, este pentru prima dată în România și a venit la o clinică privată din Capitală pentru a beneficia de un implant dentar. „Această clinică mi-a fost recomandată de către o cunoștință, care a venit aici tot pentru a apela la servicii stomatologice. Am ales România pentru calitatea serviciilor medicale, la fel ca în Italia, dar prețul este mai accesibil”, a declarat pentru gândul Falcier.

Străinii vin să își trateze afecțiuni grave

Lucian Claudiu Fătu este unul dintre medicii stomatologi obișnuiți să aibă pacienți străini. „Este un lucru curent ca în cadrul clinicii noastre să avem pacienți din străinătate. Există o serie de factori care îi determină pe străini să apeleze la serviciile medicale din România. În primul rând, calitatea actului medical din România este una care se ridică la nivelul serviciilor din Uniunea Europeană, poate chiar mai sus în unele cazuri. Un alt aspect este legat de partea financiară, în România sunt costuri ceva mai mici decât, în mod normal, în alte țări”, a declarat pentru gândul dr. Fătu.

În ceea ce privește gravitatea afecțiunilor cu care se prezintă străinii la stomatolog, Fătu spune că străinii care practică turismul medical vin să își trateze la noi afecțiuni grave. „Ca și cazuistică, pot să spun că, în general, există asemănări. Pacienții care vin în România vin de regulă cu probleme mai complexe care presupun o abordare multidisciplinară în ceea ce privește tratamentul acestora. Desigur că și accentul pus în alte țări pe prevenție își spune cuvântul, de multe ori, la unii dintre pacienții noștri străini, în sensul că problemele acestora sunt minore. Mulți dintre acești pacienți apelează la serviciile noastre, nu neapărat ca să-și rezolve problemele acute, ci mai degrabă pentru a-și rezolva problemele legate de cosmetica dentară”, precizează medicul.

Medicul stomatolog menționează că pacienții străini au mai multă încredere în medic, spre deosebire de cei români. „Există și o diferență în ceea ce privește modul de comunicare cu pacienții din străinătate, care vin la medicul stomatolog cu sufletul deschis și îi acordă acestuia absolut toată încrederea, spre deosebire de cei din România care mai au reticențe”, conchide dr. Fătu.

Străinii vin în România pentru implanturi dentare

Cele mai căutate tratamente medicale la care apelează străinii sunt cele stomatologice, anti-îmbătrânire, dar și intervențiile medicale estetice.

Managerii de centre stomatologice spun că străinii apelează la serviciile noastre primul rând din motive financiare. „Dincolo de faptul că principalul avantaj al turismului medical îl constituie considerentul financiar, este greu să ne imaginăm că, dacă clinica ar oferi servicii inferioare calitativ, pacienții ar mai veni, s-ar întoarce sau ne-ar recomanda. Serviciile medicale nu sunt >, ci influențează existența clinicii pe toată perioada de funcționare”, a declarat pentru gândul dr. Răzvan Savu, managerul a două clinici stomatologice din România, una în București, deschisă de doi ani, și una în Pitești, deschisă de șapte luni. În 2010, 200 de străini au apelat la serviciile uneia dintre clinicile conduse de el. „În primul trimestru al anului curent, avem o medie de 23 pacienți pe lună„, spune dr. Savu.

Cristi Costăchescu, manager la mai multe spitale cu același profil, spune că un alt factor decisiv îl reprezintă implementarea pe scară largă în țara noastră a tehnologiilor de vârf în domeniul stomatologic. „Aceste tehnologii oferă aceeași calitate a serviciilor, dar la un preț mult mai accesibil față de alte țări. Tot în sprijinul creșterii numărului pacienților străini, vine și numărul tot mai ridicat al companiilor ce au ca obiect de activitate turismul medical”, precizează pentru gândul Costăchescu. În clinicile conduse de acesta, anul trecut s-au tratat aproximativ 720 pacienți cu domiciliul în afara granițelor.

Cele mai solicitate servicii de către străini în domeniul stomatologic sunt implanturile dentare. „90% dintre tratamentele pe care le oferim pacienților străini sunt implanturile dentare și coroanele montate pe acestea. Aceste tratamente reprezintă și serviciile premium din stomatologie”, spune dr. Savu.

Potrivit managerilor, străinii mai vin în România și pentru a beneficia de cosmetica dentară, adică vin să își albească dinții sau să își pună fațete de ceramică.

Cât economisesc străinii care se tratează în România

Potrivit statisticilor, cei mai mulți străini care beneficiază de tratamente la standarde europene, dar la prețuri românești, vin, în special, din Uniunea Europeană, mai exact din Italia, Germania, Franța și Elveția.

CLICK pentru a MĂRI

Vedeți mai multe infografice pe Business Magazin

Specialiștii spun că străinii care vin în România să își trateze diferite afecțiuni plătesc de două ori mai puțini bani decât în țara natală. „Acest lucru apare mai ales în cazul clienților care au nevoie de reconstrucție totală a danturii. Spre deosebire de Elveția, pacientul ajunge să plătească aproximativ o treime din cât l-ar fi costat inițial, cu tot cu cazare și avion. De exemplu, în Elveția un implant dentar costă 4.000 de franci elvețieni (3.400 de euro), iar în România costul corespunde cu 780 franci elvețieni (666 de euro). Diferența este considerabilă”, menționează dr. Savu.

Cum sunt promovate serviciile medicale peste hotare

Clinicile private au strategii bine puse la punct în ceea ce privește promovarea serviciilor medicale. Acestea apelează de regulă la site-uri de profil sau la diferite canale media, accesibile străinilor.

„Politicile de promovare a clinicii sunt concentrate în general pe introducerea informațiilor din domeniul stomatologiei, informații de larg interes pentru pacienți, sub formă de articole scrise sau video, semnate de medicii care lucrează la clinicile noastre, în principalele canale media” spune Costăchescu.

Dr. Savu spune că își promovează clinicile cu ajutorul unui website bine pus la punct. „În plus, departamentul de turism deține instrumente și cunoștințele necesare pentru a face cunoscut în mediul online clinica noastră. Promovarea se face pe site-urile de profil și pe forumurile de specialitate”, spune acesta. Dr. Savu spune că o altă metodă extrem de eficientă de promovare a clinicilor sale constă și în recomandările făcute de foștii pacienți.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Natalia Mateuț, poze cu liniuțe de praf alb pe masă! Avem imaginile interzise cu 'prafurile...
FOTO. Anna Lesko, apariție interzisă cardiacilor! S-a văzut trupul perfect lucrat prin body
Băuturile și alimentele care te fac să transpiri abundent. Evită-le
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Orașele din Europa cu cei mai mulți hoți de buzunare. Mare atenție la portofel dacă...
Atleta din Belarus, ce a fost dusă cu forţa la aeroport de staff-ul său, este...
Avertizarea ISU: Dacă ai așa ceva în mașină, mergi ACUM și scoate-l! Este pericol mare
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Raport al republicanilor americani: Virusul care a provocat pandemia s-a scurs de la un centru...
Natalia Mateuț, poze cu liniuțe de praf alb pe masă! Avem imaginile interzise cu 'prafurile...
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Care este temperatura apei mării în Mamaia, Eforie, sau Vama Veche pentru săptămâna 2 –...
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o la spital,...
Horoscop august 2021. Schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce ne spun astrele?
ULTIMA ORĂ: Germania e în stare de ȘOC! Totul A SCAPĂT de sub control
Încă nu sunteți convinși că suntem pe buza prăpastiei? Fenomenul din Africa sperie întreaga lume
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Povestea unui brand legendar, pe care mulţi îl asociază cu pasta de dinţi. Ce produs...