George Brăiloiu, omul de afaceri care a cumpărat MANUSCRISELE LUI CIORAN, le VA DONA statului roman

George Brăiloiu, omul de afaceri care a cumpărat MANUSCRISELE LUI CIORAN, le VA DONA statului roman
Publicat: 23/04/2012, 19:28
Actualizat: 23/04/2012, 20:56

George Brăiloiu, omul de afaceri român care a cumpărat, princompania sa KDF Energy, manuscrisele și documentele personale alefilosofului Emil Cioran scoase la licitație joi, la Paris, adeclarat pentru Știrile Pro TV că va dona aceste obiecte statuluiromân.

„Le voi dona statului”, a declarat George Brăiloiu, joi seară,adăugând: „Mi s-a părut normal să cumpăr tot. Nu am avut omotivație specială”.

Donația va fi făcută în câteva luni, după ce avocații omului deafaceri vor discuta cu reprezentanții Academiei Române și cu cei aiBibliotecii Centrale Universitare. Omul de afaceri, care a spus căa licitat din țară, dar că a avut și brokeri la Paris, a declaratcă este un admirator al lui Emil Cioran. George Brăiloiu considerăcă manuscrisele trebuie să se întoarcă în țară și să facă parte dinpatrimoniul național.

George Brăiloiu a cumpărat întregul lot cu manuscrise șidocumente personale ale lui Emil Cioran, la finalul licitațieiorganizate de casa Binoche și Giquello, care a avut loc joi, lahotelul Drouot Richelieu din Paris, oferind întreaga sumă la cares-a ajuns prin licitarea fiecărui obiect în parte – 405.000euro.

Omul de afaceri George Brăiloiu a declarat că KDF Energy,compania pe care o deține, a cumpărat manuscrisele și că acesteavor ajunge în țară.

Compania KDF Energy este lider pe piața românească acertificatelor de emisii de dioxid de carbon. Compania a fostînființată în 2002, are filiale în Bulgaria, Grecia și Lituania șieste în totalitate controlată de omul de afaceri GeorgeBrăiloiu.

Două instituții din România, Televiziunea Română (TVR) șiBiblioteca Centrală Universitară (BCU), au participat și ele lalicitația de la Paris, la care obiectele aparținând lui Emil Cioranfuseseră evaluate de experți la o sumă până în 100.000 de euro.

Dezvăluirea a fost făcută de directorul BCU, Mireille Radoi,joi, cu câteva ore înainte de licitație, pentru Mediafax.

După încheierea licitației, Mireille Rădoi a declarat pentruMediafax că un român a cumpărat întregul lot cu manuscrise șidocumente ale lui Emil Cioran, oferind la finalul evenimentuluiîntreaga sumă la care s-a ajuns prin licitarea fiecărui obiect înparte, adjudecându-și-l astfel conform clauzei „faculté de réunionde lots”. Mireille Rădoi a precizat că această informație i-a fostdată de reprezentanții casei Binoche și Giquello.

În timpul licitației, BCU și TVR reușiseră să câștige mai multedintre obiectele scoase la licitație. „Nu ne-am mai închipuit căcineva poate să facă totalul. Reușisem să luăm din fiecare, și dinmanuscrise, și din documente”, a declarat Mireille Rădoi pentruMediafax. Ea a precizat că s-a ajuns la sume foarte mari lalicitarea fiecărui document în parte, dând ca exemplu diploma delicență – 17.000 de euro, teza de licență – 8.500 de euro, diplomade bacalaureat – 8.000 de euro – și manuscrisele „Schimbarea lafață a României” – 20.000 de euro, „Cartea amăgirilor” – 13.000 deeuro și „Lacrimi și sfinți” – 8.000 de euro.

Pe de altă parte, și reprezentanții TVR au declarat pentruMediafax că TVR reușise să achiziționeze câteva documente ale luiCioran, însă au pierdut totul din cauză că o persoană aachiziționat tot lotul, oferind întreaga sumă la care s-a ajunsprin licitarea fiecărui obiect în parte.

„S-a licitat mult mai mult decât ne așteptam. Toți cei carereușiseră să achiziționeze ceva au pierdut la final. A fost multpeste posibilitățile noastre”, au mai spus reprezentanții TVR.

Printre manuscrisele și documentele lui Cioran scoase lalicitație la hotelul Drouot Richelieu din Paris, joi, s-au număratcaiete manuscrise – „Tragicul cotidian”, „Adolescenta”,”Jansenismul”, „Pamflet și pamfletar”, „Considerațiuni asupraproblemei cunoștinței la Kant”, „Banalitate și transfigurare”,”Cartea amăgirilor”, „Lacrimi și sfinți”, „Schimbarea la față aRomâniei” -, numeroase cărți poștale și scrisori adresatepărinților și altor rude, o fotografie a lui Cioran reprezentatașezat, semnată pe verso, diploma de bacalaureat, datată 5octombrie 1928, diploma de licență în filosofie și litere, datată23 iunie 1932, un carnet de student emis în Germania pentru anulșcolar 1933 – 1934, cu fotografie și semnătură, mai multe cărți deidentitate emise de autoritățile germane, un pașaport, eliberat la15 septembrie 1934, un carnet de student emis în Franța, abonamentede tren, fișe de lectură, un permis pentru bibliotecă și multealtele.

Printre cele mai scumpe dintre acestea, după valoarea estimată,s-au numărat manuscrisul intitulat „Îndreptar pătimaș”, datat 12martie 1940, evaluat de experți la o sumă între 8.000 și 10.000 deeuro, dar și câteva manuscrise evaluate la sume între 4.000 și5.000 de euro, precum „Max Stirner”, nedatat (aproximativ 1929 -1930), „Intuiționismul contemporan”, nedatat (1932), „Lacrimi șisfinți”, nedatat (1936 – 1937).

Expertul Frédéric Castaing, citat de Radio France Internationale(RFI), a precizat, miercuri, că aceste manuscrise, care acoperăperioada din viața lui Cioran de dinainte de a se stabili definitivîn Franța, în anii 1940, sunt total diferite de cele 37 de caietemanuscrise ale filosofului despre care s-a vorbit în presă înultima vreme, respectiv cele atribuite definitiv de justițiafranceză, luna trecută, comerciantei de vechituri Simone Baulez.Acestea au fost descoperite în februarie 1998, în pivnița casei dinParis unde a locuit scriitorul. Valoarea acestor manuscrisedepășește în prezent un milion de euro, potrivitspecialiștilor.

În schimb, manuscrisele care au fost scoase la vânzare joi, laParis, aparțineau familiei unui fost prieten apropiat al luiCioran.

Același expert a menționat că manuscrise semnate de Cioran segăsesc foarte rar pe piață, evenimentul de joi fiind extrem deimportant întrucât este pentru prima dată când sunt scoase lalicitație atât de multe documente de o atât de mare calitate.

Scriitorul român Emil Cioran, ale cărui opere au fost scrisemajoritar în limba franceză, ar fi împlinit vârsta de 100 de anivineri, pe 8 aprilie.

Născut în satul Rășinari din Transilvania, în 1911, acest fiu depreot ortodox a trăit până la vârsta de 26 de ani în România, undeși-a publicat primele cărți – „Pe culmile disperării” (1934), lavârsta de 22 de ani, distinsă cu premiul Comisiei pentru premiereascriitorilor tineri needitați și premiul Tinerilor ScriitoriRomâni, „Cartea amăgirilor” (1935), „Schimbarea la față a României”(1936), dar și „Lacrimi și sfinți” (1937), un roman care a provocatun imens scandal în țara lui natală.

Pe atunci, tânărul Cioran s-a lăsat cuprins de febranaționalismului, simpatizând mai întâi cu hitlerismul, iar apoi cuGarda de Fier, mișcarea fascistă apărută în România. A fost „ogreșeală”, potrivit propriilor cuvinte, pe care a renegat-oulterior, dar care a stat la baza operelor sale din viitor. „Mi-amurât țara, i-am urât pe toți oamenii și tot universul. Îmi rămâneadoar să mă urăsc pe mine: ceea ce am și făcut, odată cu revenireadisperării”, scria el.

După ce haosul s-a instalat în țara lui, Cioran a părăsitRomânia în 1937, grație unei burse de studii, iar apoi s-a stabilitdefinitiv în Franța.

După ce operele sale au fost interzise de regimul comunist dinRomânia, Cioran a renunțat la limba lui maternă în 1947 și a decissă scrie doar în franceză, într-o limbă cizelată, în care gustulsău pentru aforism se aliază cu un anumit lirism. Printre cărțilescrise de acesta se numără „Précis de décomposition” (Tratat dedescompunere), publicată în 1949, „Syllogismes de l’amertume”(Silogismele amărăciunii), „De l’inconvénient d’être né” (Despreneajunsul de a te fi născut) și „La tentation d’exister” (Ispita dea exista). Ultimul său roman, intitulat „Aveux et anathèmes”, afost publicat în 1987.

Deși a trăit în Franța până la moarte, nu a cerut niciodatăcetățenia franceză. A locuit timp de multe decenii într-o mansardădin cartierul parizian Odéon, despre care spunea că era turnul luide fildeș, și a primit numeroase premii literare, precum PrixMorand, ce i-a fost decernat în 1988 de Academia franceză.

Rămas sărac, a continuat să frecventeze restaurantul universitardin Paris până la vârsta de 40 de ani, înainte ca oficialiifrancezi să-i interzică accesul – un episod pe care l-a trăit cu ointensitate dureroasă.

Fără să se fi întors niciodată în țara natală, Emil Cioran amurit la Paris, în 1995.

Apropiată de Eugen Ionescu, Samuel Beckett, Henri Michaux șiFernando Savater, filosofia sa a fost inspirată de FriedrichNietzsche, Arthur Schopenhauer și Søren Kierkegaard.

Ana Obretin, [email protected]

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
FOTO. Fosta soție a gimnastului Marian Drăgulescu face videochat și a ajuns să aibă o...
Femeia care-și bea menstruația, o aplică pe ten și pictează cu ea: „E medicină pură”
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
O invazie a Rusiei în Ucraina ar avea consecinţe nemaivăzute. IATĂ ce măsuri draconice ar...
Hoții de CATALIZTOARE din GERMANIA ”vânează” aceste mașini
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Diferența dintre criptomonede, monede digitale și monede virtuale
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Avocatul lui Sevil Shhaideh a cerut judecătorilor s-o achite, în dosarul Belina
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
A MURIT o legendă a fotbalului din România. A făcut parte din GENERAȚIA DE AUR
Anunțul care zdruncină lumea din temelii. Ce urmează după Omicron: Va fi mult mai contagioasă
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Răzbunarea perfectă a unui angajat care a fost concediat de şef pentru că avea idei...