George Costin și alți doi complici au fost arestați preventiv. El a obținut 600.000 de euro din afacerea „certificate pentru revoluționari”

Redactor:
Corespondenti
George Costin și alți doi complici au fost arestați preventiv. El a obținut 600.000 de euro din afacerea „certificate pentru revoluționari”
Fostul secretar de stat pentru problemele revoluționarilor George Costin și cei doi membri ai Asociației "Decembrie 1989 Metrou România", Mihai Bolocan și Serafim Cotenescu, au fost arestați preventiv

Fostul secretar de stat pentru problemele revoluționarilor George Costin și cei doi membri ai Asociației „Decembrie 1989 Metrou România”, Mihai Bolocan și Serafim Cotenescu, au fost arestați preventiv, marți, pentru 29 de zile, de magistrații Tribunalului Argeș.

Decizia instanței nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Pitești, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cei trei au fost prezenți în sala de judecată, fiind duși apoi sub escortă în arestul Inspectoratului Județean de Poliție Argeș.

Potrivit unui comunicat al Direcției Naționale Anticorupție, George Costin, care la momentul producerii faptelor era președinte al Asociației „Decembrie 1989 Metrou România”, iar ulterior a fost secretar de stat la Secretariatul de stat pentru problemele revoluționarilor din decembrie 1989, este cercetat pentru infracțiunile de folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine de bani sau de foloase necuvenite, în formă continuată, spălare a banilor, în formă continuată și constituire a unui grup infracțional organizat.

Alături de Costin în acest dosar sunt cercetați și Mihai Bolocan, membru al aceleiași asociații de revoluționari, pentru infracțiunile de folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine de bani sau de foloase necuvenite, în formă continuată, spălare a banilor, în formă continuată și constituire a unui grup infracțional organizat și Serafim Cotenescu, de asemenea membru al Asociației „Decembrie 1989 Metrou România”, pentru infracțiunile de folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine de bani sau de foloase necuvenite, în formă continuată și constituire a unui grup infracțional organizat.

Conform DNA, în calitate de președinte al Asociației „Decembrie 1989 Metrou România” George Costin, împreună cu mai multe persoane, între care Bolocan și Cotenescu, au constituit și condus, în perioada 2009 – 2011, un grup infracțional organizat care viza obținerea de beneficii financiare.

Grupul infracțional a fost organizat în perioada în care persoanele care aveau certificate de revoluționar în baza Legii 42/1990 au formulat cereri pentru preschimbarea acestor acte și pentru obținerea adeverinței în baza căreia ar i urmat să beneficieze de indemnizațiile conferite de Legea 341/2004.

În calitate de președinte al Asociației „Decembrie 1989 Metrou România”, George Costin și-a exercitat influența și autoritatea asupra persoanelor îndreptățite să preschimbe certificatele de revoluționar, pentru a obține pentru sine ori pentru altul sume de bani și foloase necuvenite, menționează procurorii DNA.

Astfel, Costin, în calitatea sa de președinte al asociației, le-a impus membrilor să facă demersurile de preschimbare numai prin asociație și nu în nume personal, prin Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor din Decembrie 1989, avertizându-i că, în caz contrar, vor fi excluși din asociație. În acest fel, persoanele îndreptățite să beneficieze de indemnizații au fost determinate să încheie contracte de reprezentare prin care erau obligate, după obținerea drepturilor legale, să plătească asociației anumite sume de bani și anume: 12.000 lei și 5 % din suma totală încasată sau 15% din suma totală încasată cu titlu de indemnizație reparatorie începând cu anul 2004.

În baza contractelor de reprezentare s-a constatat că a fost obținută suma totală de 9.453.390 de lei, din care 2.470.000 de lei au fost virați în conturile lui George Costin.

„Pentru a disimula adevărata natură a provenienței sumelor de bani, au fost încheiate 54 contracte de împrumut fictive semnate de George Costin, ca reprezentant al Aociației Decembrie 1989 Metrou România, prin care ar fi fost dată cu împrumut suma totală de 5.500.000 lei unor membri revoluționari, clauzele din contractele de împrumut fiind vădit neconforme cu realitatea, întrucât majoritatea persoanelor care au semnat contractele își primiseră deja drepturile în baza Legii nr.341/2004”, precizează procurorii DNA.

Printre beneficiarii contractelor de împrumut au fost persoane din conducerea Asociației „Decembrie 1989 Metrou România”, printre aceștia aflându-se și Mihai Bolocan.

George Costin a fost reținut, luni, de procurori, după ce a fost audiat timp de câteva ore la sediul DNA din Pitești, urmând să fie prezentat magistraților Tribunalului Argeș cu propunere de arestare preventivă.

Ulterior, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a decis ca George Costin să fie eliberat din postul de secretar de stat pentru problemele revoluționarilor.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Soția lui Michael Schumacher a scos la vânzare vila de lux din Elveția! Motivul deciziei...
Cum au fost surprinși prinții Harry și William la înmormântarea bunicului lor. Toate camerele tv...
OMS trage un semnal de alarmă privind "super-bacteriile". Bacteriile rezistente la antibiotic ar putea ucide...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Un cuplu a cumpărat două acţiuni Amazon în 1997. Cât valorează acum
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Surpriză mare la Kaufland, se vinde din nou produsul de care românii au fost îndrăgostiți....
Pericolul global care îi paște și pe români. Ce superbacterii au apărut după covid-19
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a acestei dimineți în România: A FOST ARESTAT! Este BREAKING NEWS
10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm BIO. Recomandarea Mihaelei Bilic
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
×