Gigantul farmaceutic Roche, vizat de investigațiile Consiliului Concurenței pentru un posibil abuz pe piața medicamentelor pentru cancer

Redactor:
Anca Olteanu
Gigantul farmaceutic Roche, vizat de investigațiile Consiliului Concurenței pentru un posibil abuz pe piața medicamentelor pentru cancer
Detalii în articol

Una dintre investigații vizează un posibil comportament anticoncurențial ce constă în practicarea de către Roche România SRL, în relație cu un distribuitor al său, a unor prețuri cu ridicata mai mari decât prețurile oferite de către Roche România SRL în contextul unor proceduri de licitație privind aprovizionarea cu medicamente a spitalelor.

Cea de a doua investigație se referă la acte și fapte ale Roche Romania SRL care au ca posibil efect excluderea de pe piață a variantei generice (mai ieftine) a unui medicamentului inovativ Tarceva. Tarceva este un medicament produs de Roche, care conține substanța activă Erlotinibum și este utilizat în tratamentul cancerului. Tarceva este inclus în Lista medicamentelor decontate.

Medicamentul inovativ este un medicament protejat de brevet când este lansat pe piață. Medicamentul generic conține aceeași substanță activă, în aceeași cantitate ca și medicamentul inovativ, dar nu mai este protejat de brevet.

În urma anchetei sectoriale pe piața farmaceutică, finalizată în acest an, Consiliul Concurenței a constatat că medicamentelele generice, deși mai ieftine decât variantele lor inovative, nu reușesc să acapareze o cotă de piață semnificativă.

În cadrul studiului, Autoritatea de concurență a analizat activitățile de marketing și promovare realizate în conexiune cu vânzarea de medicamente și a constatat o posibilă corelare între activitățile de marketing realizate de companiile de medicamente inovative și gradul redus de penetrare al medicamentelor generice.

Astfel, deși prescrierea medicamentelor se realizează pe substanță activă și, doar în situații excepționale, justificate, pe denumire comercială, 57% din pacienți solicită o anumită denumire comercială ca urmare a recomandărilor medicului, recomandări venite ca urmare a promovărilor intense realizate de producătorii de medicamente inovative.

În cadrul investigațiilor s-au efectuat inspecții inopinate la sediul companiei Roche Romania SRL, iar documentele ridicate se află în analiza autorității române de concurență, în cadrul procedurilor specifice.

Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate. Inspecțiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurențial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor, precizează Consiliul Concurenței.

Compania Roche activează în domeniul comercializării produselor farmaceutice, portofoliul Roche cuprinzând medicamente inovative de înaltă tehnologie, ce se adresează unor arii terapeutice unde există nevoi deosebite, cum ar fi oncologia.

Inchide