Google Lunar X Prize. ARCA: Misiunea de testare la zbor a unor echipamente s-a finalizat

Google Lunar X Prize. ARCA: Misiunea de testare la zbor a unor echipamente s-a finalizat
Publicat: 23/04/2012, 19:36
Actualizat: 24/04/2012, 14:58

Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA), cu sprijinul logistic al Aeroclubului României, a finalizat cu succes Misiunea 8, un program de testare la zbor a unor echipamente de transmisie și propulsie pentru competiția de astronautică Google Lunar X Prize.

"A fost o misiune pentru testarea echipamentelor de transmisie și propulsie pentru diverse subansambluri de zbor pentru competiția Google Lunar X Prize", au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanții ARCA.

Aceștia au mai spus că au fost efectuate teste de propulsie și transmisie de date, în cadrul a cinci zboruri. "Au fost transmise informații la sol în timp real, iar recuperarea s-a asigurat cu succes", au mai spus reprezentanții ARCA, precizând că echipamentele au fost recuperate prin parașutare în zonele de siguranță alocate.

Testele din cadrul Misiunii 8 s-au desfășurat în ultimele trei luni, ultimul zbor efectuându-se săptămâna trecută, au explicat reprezentanții ARCA. Aceștia nu au făcut public locul în care s-au desfășurat testele din cadrul Misiunii 8.

Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) este o organizație non-guvernamentală, care dorește să câștige competiția de 30 milioane de dolari Google Lunar X Prize și să lanseze în cosmos prima rachetă românească capabilă să transporte un cosmonaut.

Printre programele dezvoltate la ARCA se numără racheta Demonstrator 2B, prima rachetă 100% românească, echipată cu primul motor din lume realizat din materiale compozite, reutilizabil, care a fost lansată cu succes la data de 9 septembrie 2004, de pe țărmul Mării Negre.

La aceasta se adaugă sistemul Stabilo, care a executat două zboruri până în prezent. Misiunea 1, lansată la o altitudine de 14.700 metri, în stratosferă, și Misiunea 2, lansata în 2007 la o altitudine de 12.000 metri, deasupra Mării Negre.

Între programele ARCA se află și racheta suborbitală Helen, demonstrator tehnologic pentru competiția Google Lunar X Prize. Zborul de test pentru Helen a fost amânat de două ori, în 2009 (Misiunea 3) și 2010 (Misiunea 4), din cauza dificultăților întâmpinate în lansarea balonului purtător. Pentru a testa avionica rachetei Helen, ARCA a lansat de la Sânpetru, la începutul anului 2010, Misiunea 5, la altitudinea de 5000 metri.

Lansarea, cu succes a primei rachete spațiale românești Helen 2 a avut loc la 1 octombrie 2010, din largul Mării Negre, în cadrul Misiunii 4B, și a atins altitudinea de 40 km.

Haas este o rachetă spațială în trei trepte pentru competiția de 30 milioane dolari Google Lunar X Prize. Principalul obiectiv al programului este lansarea sondei lunare European Lunar Explorer și câștigarea competiției.

Pentru transportul rachetei Haas la altitudinea de lansare, ARCA dezvoltă avionul supersonic de transport IAR-111 Excelsior. IAR 111 va deveni primul avion supersonic românesc și va fi utilizat și pentru dezvoltarea tehnologiilor pentru turismul spațial.

În septembrie 2011, a fost testată, în zbor, cabina supersonicului, urmărindu-se recuperarea acesteia prin parașutare și accelerațiile la impactul cu apa.

ARCA intenționează să înceapă să testeze IAR-111 în 2012, pentru ca în 2014 să încerce lansarea rachetei Haas II pentru competiția Google Lunar X Prize, ce se desfășoară până la sfârșitul anului 2015.

ARCA a anunțat, pe 22 decembrie 2010, într-o conferință de presă, un program la care lucrase în secret în ultimul an, vizând realizarea primului avion supersonic românesc de mare altitudine ce va lansa racheta Haas II, pentru competiția Google Lunar X Prize. Avionul a fost proiectat pentru a înlocui baloanele purtătoare folosite până în prezent de ARCA, necesare transportului deasupra atmosferei a vehiculelor rachetă. Baloanele purtătoare au reprezentat o soluție ieftină și rapidă, însă și-au arătat și limitele, fiind cauza principală pentru două amânări succesive ale lansării rachetei spațiale Helen.

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
FOTO. Nume grele din fotbal în istoricul amoros al Laurei Giurcanu. Cu cine s-a iubit...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
A fost lansat primul studiu arheologic al oamenilor în spaţiu. Cercetătorii vor analiza cum trăieşte...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Bill Gates avertizează că următoarea pandemie „va fi mai mortală decât COVID”
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Teodor Niță și Octavian Berceanu, în prima linie a bătăliei cu mafia deșeurilor! VIDEO
Cei mai buni actori, aflați în viață, care nu au primit încă un Oscar
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Banii au intrat direct în conturile românilor! Mii de cetățeni primesc sumele direct pe card
Doliu fără margini! A murit un mare actor. Toată lumea îl plânge
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Care este şcoala pe care dacă o faci în România ai cele mai mari şanse...