Guvernul ar putea retrage dosarul Roșia Montana de la UNESCO. „Nu mai poți să sapi acolo nici după râme”

Redactor:
Gabriel Pecheanu
Guvernul ar putea retrage dosarul Roșia Montana de la UNESCO. „Nu mai poți să sapi acolo nici după râme”
Premierul Mihai Tudose a afirmat, marți seara, la România TV, că există posibilitatea ca România să nu mai poată exploata resursele minerale din zona Roșia Montană, în cazul în care UNESCO va finaliza procedura de declarare ca arie naturală protejată, procedură inițiată de către guvernul Cioloș. Șeful Guvernului a precizat că va încerca să retragă dosarul depus la UNESCO.

Premierul Mihai Tudose a afirmat, marți seara, la România TV, că există posibilitatea ca România să nu mai poată exploata resursele minerale din zona Roșia Montană, în cazul în care UNESCO va finaliza procedura de declarare ca arie naturală protejată, procedură inițiată de către guvernul Cioloș.

Mihai Tudose a spus că declararea de către UNESCO a zonei Roșia Montană ca arie protejată ar putea bloca eventuala exploatare a resurselor. „Poate îl întrebați și pe dl Cioloș de ce în ianuarie, înainte să plece, toată zona a declarat-o arie protejată natural și a trimis hârtiile pe la UNESCO. Adică nu mai sapi o gropiță acolo nici să sapi după râme, că e arie protejată. De ce a făcut-o, nu știu”, a spus Tudose.

Întrebat dacă documentația trimisă la UNESCO a fost semnată de ministrul Mediului din Executivul condus de Dacian Cioloș, Cristina Palmer, Tudose a spus: „Nu știu. El (Dacian Cioloș – n.r.) era șeful la tribul acela de tehnocrați, ăla deștept… Să spună că habar nu a avut, lucru pe care tind să îl cred, pentru că nu prea știa ce se întâmplă pe acolo…”

Potrivit premierului, anularea la UNESCO a procedurii inițiate de către guvernul Cioloș este dificilă. „E greu până te acceptă, dar după ce te-au acceptat, e aproape imposibil să te retragi”, a explicat Tudose.

„Vom încerca să retragem, să scriem că nu ne mai menținem punctul de vedere, punându-ne într-o situație absolut ciudată față de organele internaționale de profil. Dacă lucrurile rămân definitive, s-a închis. Acolo sunt zăcămintele noastre. Putea să o declare protejată pe la noi prin casă, iar noi o protejam, noi o deprotejam – puteam să spunem că acolo trăiește ultima specie de libelulă și apoi constatam că libelula nu mai e și nu a lăsat moștenitori. Nu cred în coincidențe”, a mai spus Mihai Tudose.

În ce privește procesul demarat de către Gabriel Resources împotriva statului român, primul-ministru s-a declarat încrezător că România va avea câștig de cauză. „Eu nu cred că vom pierde”, a spus Mihai Tudose la România TV.

El a mai spus că Gabriel Resources susține că a făcut investiții, dar, de fapt, a investit pentru a câștiga simpatia comunității, inclusiv prin spoturi publicitare difuzate în mass-media.

Gabriel Resources cere, în procesul arbitrajului împotriva României, o sumă echivalentă cu 4,4 miliarde de dolari SUA ca o compensație pentru pierderile pe care le-a suferit ca urmare a încălcărilor tratatului de investiții din România.

Inchide