GUVERNUL CUMPĂRĂ CU 70.000 DE EURO FIECARE VOT AL PARLAMENTARILOR PUTERII ca să-și treacă bugetul. De ce s-au supărat femeile din PDL pe Emil Boc

Redactor:
Liliana Ruse
GUVERNUL CUMPĂRĂ CU 70.000 DE EURO FIECARE VOT AL PARLAMENTARILOR PUTERII ca să-și treacă bugetul. De ce s-au supărat femeile din PDL pe Emil Boc
Conform unor surse din PDL, premierul Emil Boc a garantat parlamentarilor puterii că vor primi între 2,5 și 3 miliarde de lei vechi pentru colegiile lor, sub forma amendamentelor acceptate la proiectul bugetului.

Conform unor surse din PDL, premierul Emil Boc a garantatparlamentarilor puterii că vor primi între 2,5 și 3 miliarde de leivechi pentru colegiile lor, sub forma amendamentelor acceptate laproiectul bugetului. Este o practică la care Emil Boc a apelat șila bugetul pe 2009, când fiecare parlamentar, inclusiv uniipesediști și liberali, a primit, pentru colegiul său, totaproximativ 70.000 de euro. Banii vin sub forma de finanțări pentruproiecte locale – reparații de școli, biserici sau peticirea unordrumuri – cu bani de la stat. Boc va proceda la fel ca și în 2009și va ascunde această sumă – aproximativ 18 milioane de euro – totîntr-un fond de rezervă aflat la dispoziția premierului.
Banii vor merge la parlamentarii PDL, UDMR și cei ai minorităților,dar premierul este dispus să ofere suma respectivă și senatorilorși deputaților Opoziției, cu condiția să își dea votul labuget.

Negocieri cu organizațiile PDL

Premierul are de ce să fie îngrijorat, pentru că propriiiparlamentari sunt foarte nemulțumiți de bugetul pe 2010.
• Tocmai deaceea, Boc a început de duminică seara consultările cuorganizațiile. Fiecare șef de filială și parlamentarii care țin deorganizație au primit șansa să vină în fața premierului și să cearăbani, „pentru proiecte”. Consultările lui Boc cu organizațiilepedeliste se vor încheia marți seara, după ce fiecare filială îșiva fi exprimat doleanțele.

„Ne decredibilizăm continuu”

Luni, la ședința Biroului Permanent Național, Boc a înfruntatdin nou nemulțumirile colegilor de partid, legate în special dedecizia de reducere a concediului maternal. Sulfina Barbu și RalucaTurcan i-au spus, pe rând, că această măsură se va întoarceîmpotriva partidului, care trebuie să explice de ce taie doardintr-o parte, dar permite salarii mari în companiile destat.
• „Nedecredibilizăm continuu. Am rămas cu salarii mari în companii, cuprime la guvern, dar reducem perioada de acordare a indemnizațieipentru mame, fără să creăm programe naționale de construcție decreșe sau să dăm facilități pentru angajarea de bone”, a spusTurcan, conform unor surse din BPN. Adriean Videanu s-a simțitdator să ia apărarea salariaților din marile companii de stat,spunând că și lor li s-a tăiat din salariu, iar Boc a ridicat dinumeri, cu o replică pe care repetat-o la fiecare reproș: „Nu suntbani”.
Premierul are la dispoziție o săptămână să ajusteze bugetul înfuncție de dorințele parlamentarilor PDL. Lunea viitoare guvernulse va reuni să-l adopte, urmând ca marți să fie depus la Parlamentși aprobat până pe 21 decembrie.

Concediu maternal tăiat. 500 de lei „recompensă” pentrumame

Tăierea unui an din perioada în care statul oferă mamelorindemnizația pentru creșterea copiilor va fi compensată de guvernprintr-un ajutor lunar de 500 de lei acordat după 12 luni celorcare se întorc în câmpul muncii. Conform planului guvernuluianunțat luni, mamele care își vor relua serviciul după 12 luni deconcediu maternal vor primi respectiva indemnizație timp de încă unan, ministrul Muncii, Ioan Botiș, fiind mandatat, luni, de PDL săpună în practică respectiva idee. „Am considerat că, în momentul defață, femeile care au curajul să-și asume responsabilitateanașterii unui copil pe timp de criză, dar care au totuși serviciibune și doresc să se întoarcă la muncă să fie încurajate.Bineînțeles, mamele care au un salariu mai mare, oricum nu stau înacest ajutor”, a anunțat vicepreședintele PDL, Cristian Boureanu,la finalul ședinței biroului permanent al partidului, precizând căsuma de 500 de lei va fi un plafon fix, indiferent de salariulîncasat.

×

Ziua Marinei Române, fără spectatori. Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Publicată de Gandul pe Sâmbătă, 15 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide