Guvernul: INTERZICEREA țigărilor lungi, slim și mentolate dăunează grav economiei. Care e însă factura reală pe care statul o plătește din cauza fumatului

Redactor:
Mădălina Chițu
Guvernul: INTERZICEREA țigărilor lungi, slim și mentolate dăunează grav economiei. Care e însă factura reală pe care statul o plătește din cauza fumatului
Statul încurajează fumatul și plătește mai mult decât câștigă de pe urma comercializării produselor din tutun, susține președintele Societății Române de Pneumologie, prof.dr. Florin Mihălțan. Potrivit acestuia, nerespectarea recomandărilor Comisiei Europene în ceea ce privește interzicerea țigărilor lungi, slim și a celor cu arome duce la "o falsă economie"

Statul încurajează fumatul și plătește mai mult decât câștigă de pe urma comercializării produselor din tutun, susține președintele Societății Române de Pneumologie, prof.dr. Florin Mihălțan. Potrivit acestuia, nerespectarea recomandărilor Comisiei Europene în ceea ce privește interzicerea țigărilor lungi, slim și a celor cu arome duce la „o falsă economie”.

„Atunci când s-au făcut estimările cu privire la banii de care statul ar dispune odată cu nerespectarea recomandărilor s-au luat în calcul doar costurile directe, nu și cele indirecte. Este o anomalie să spui că dacă nu interzici anumite tipuri de țigarete statul câștigă mai mult”, a declarat pentru gândul prof. dr. Florin Mihălțan.

Câți bani alocă statul anual persoanelor care se îmbolnăvesc din cauza fumatului

Potrivit reprezentantului Societății Române de Pneumologie, factura pe care statul român trebuie să o plătească anual pentru persoanele care se îmbolnăvesc din cauza fumatului este de 278,6 milioane de euro, din care 158 milioane de euro merg către tratamentul bolilor provocate de fumat, 5 milioane se duc pe concediile medicale care au drept cauză afecțiuni asociate fumatului, 89 de milioane de euro pentru pensionări anticipate și 26,6 milioane de euro pentru decese premature din cauza fumatului.

Pe de altă parte, Executivul susține că statul ar pierde un miliard și jumătate de lei anual, echivalentul a peste 330 de milioane de euro, numai din accize, dacă s-ar interzică vânzarea țigărilor subțiri, lungi și mentolate în România.

CITEȘTE AICI EXPLICAȚIILE GUVERNULUI ROMÂNIEI PENTRU CARE SPUNE NU CRUDIADEI UE ÎMPOTRIVA ȚIGĂRILOR SLIM ȘI MENTOLATE

 „De cele mai multe ori atunci când spunem fumat ne gândim automat la cancer pulmonar. Din păcate, acest viciu predispune inclusiv la afecțiuni cardiovasculare, la cancer de vezică, cancer laringian, cancer pulmonar, bronștită cronică”, a mai spus prof. dr. Florin Mihălțan.

Președintele Societății Române de Pneumologie spune că fumătorii se pensioneză mai devreme, se îmbolnăvesc mai des, deoarece sistemul lor imunitar este unul mult mai slăbit comparativ cu al unei persoane care nu este dependentă de tutun. În plus, medicul pneumolog mai spune că dincolo de cheltuielile alocate persoanelor care fumează, statul trebuie să ia în calcul și cheltuielile alocate pentru fumătorii pasivi.

„Fumatul pasiv este ignorat. Inhalarea fumului de țigară duce și el la apariția bolilor menționate anterior. Aceste costuri sunt indirecte, iar în consecință costurile alocate de stat pentru îngrijirea persoanelor afectate de acest viciu depășesc cele 278,6 milioane de euro menționate inițial”.

Cine susține în România aplicarea deciziei Comisiei Europene

Comisia Europeana cere interzicerea țigărilor lungi, subțiri, a celor mentolate sau cu aromă pe teritoriul țărilor membre, dar și interdicția comercializării produselor din tutun online sau prin distribuitoare automate de țigări. Guvernul român se opune acestei directive din considerente economice.

Acest argument nu este susținut de Societății Române de Pneumologie și nici de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC). „Ani întregi ne-am luptat prin acțiuni de lobby împotriva fumatului, iar acum Guvernul încurajează fumatul prin măsurile pe care internționează să le ia”, a declarat pentru gândul Cezar Irimia, președintele FABC.

Mai mult, prof. dr. Florin Mihălțan spune că neinterzicerea țigărilor cu mentol echivalează cu încurajarea adolescenților de a se apuca de fumat. „Este recunoscut faptul că produsele din tutun cu aromă de mentol sunt create pentru publicul tânăr, în special adolescenți. Această aromă are rolul de a masca gustul oribil al unei țigări adevărate”, a mai menționat medicul.

Pentru a susține urmarea recomandărilor Comisiei Europene, asociațiile de profil au trimis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta și ministrului Sănătății Eugen Nicolăescu, prin care cer revenirea asupra deciziei luate.

„Săptămâna viitoare ne vom întâlni cu reprezentanții Forumului Național de Prevenție și vom discuta această problemă. Mai apoi, urmează și întâlniri cu ministrul Sănătății și atunci ne vom expune și punctul nostru de vedere”, a mai spus prof. dr. Mihălțan.

Întrebat dacă ia în calcul organizarea de proteste în stradă împotriva deciziilor luate de Executiv, președintele Societății Române de Pneumologie a spus că „deocamdată ne vom limita la a discuta cu reprezentanții Forumului Național de Prevenție și cu ministrul Sănătății, iar mai apoi vom vedea ce măsuri vom mai lua”.

Țigările mentolate, mai periculoase decât cele normale

Dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului Național Stop Fumat și expert pentru controlul tutunului la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat pentru gândul că interzicerea țigărilor mentolate ar fi scăzut incidența fumatului. „Dispariția țigărilor cu aromă de mentol de pe piață va face fumatul mai puțin atractiv în rândul tinerilor. Adolescenții se apucă de acest viciu și din cauza acestor sortimente de țigări, după cum au arătat-o numeroase studii pe această temă”, a spus dr. Ciobanu.

Medicul susține că s-a demonstrat în repetate rânduri că țigările cu arome au un impact negativ mai puternic asupra organismului uman, în special cele cu mentol, spre deosebire de cele clasice. „Studiile clinice, realizate pe țigările care au aromă de mentol, au arătat că acestea sunt mai periculoase decât cele normale, care nu conțin niciun fel de aromă. Datele cercetărilor au arătat că aceste țigări conțin cu o substanță cancerigenă în plus față de cele clasice”, afirmă dr. Magdalena Ciobanu.

4.000 de substanțe dăunătoare într-o simplă țigară

O țigară clasică conține peste 4.000 de substanțe dăunătoare organismului. Nicotina, substanța care provoacă dependență, este responsabilă de apariția tumorilor canceroase. Țigările obișnuite conțin cel puțin 60 de substanțe cauzatoare de cancer, printre care monoxidul de carbon, gudronul și arsenicul.

Statisticile Societății Române de Pneumologie arată că un român moare la fiecare 15 minute din cauza fumatului, iar numărul deceselor este în creștere, în lume la fiecare opt secunde înregistrându-se un deces pe fondul consumului de tutun. Un român din patru este dependent de nicotină, 24,3 la sută dintre adulții de 15 ani și peste fumând zilnic (34,9 la sută dintre bărbați și 14,5 la sută dintre femei), iar 2,4 la sută fiind fumători ocazionali (2,5 la sută bărbați și 2,2 la sută femei).

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Transformarea uneia dintre cele mai frumoase actrițe ale României! Cum a ajuns să arate...
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Câștig fabulos al unui parior român! A mizat nebunește că dă gol Panțîru pentru FCSB!...
S-a aflat acum! Are sau nu Ivermectina beneficii în tratarea pacienților cu Covid?
Masoneria din România are un nou Mare Maestru
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Ce au vorbit Harry şi William la înmormântarea Prinţului Philip. Dialogul dintre cei doi, descifrat...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Avertisment pe WhatsApp: pericolul major care vizează acum milioane de utilizatori
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
One day check-up: analizele importante pentru evaluarea stării de sănătate a bărbaţilor
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide