Guvernul își asumă răspunderea pe Codul Muncii, opoziția depune moțiune de cenzură. RĂMÂI PE GÂNDUL PENTRU LIVE

Redactor:
Vlad Mironescu
Guvernul își asumă răspunderea pe Codul Muncii, opoziția depune moțiune de cenzură. RĂMÂI PE GÂNDUL PENTRU LIVE
Guvernul își va asuma răspunderea în fața Parlamentului, marți, pe Codul Muncii, proiect la care a adoptat doar opt amendamente din 144, iar opoziția va depune, în aceeași zi, moțiunea de cenzură "Codul Boc - salarii mici, șomaj mare, firme falimentate".

UPDATE 5BNS și Cartel Alfa facplângere penală după ce BP al Camerei le-a interzis accesul laședință

BNS și Cartel Alfa au făcut plângere penală la PICCJ pentru abuz înserviciu împotriva membrilor Biroului Permanent al CamereiDeputaților, pentru că nu li s-a permis accesul la ședința deasumare a răspunderii Guvernului pe Codul Muncii, deși solicitaserăacest lucru încă din 24 februarie.

Confederațiile sindicale BNS, Cartel Alfa, CNSLR-Frăția, CSDR șiMeridian au depus în 24 februarie, la Secretariatul General alCamerei Deputaților o solicitare privind participarea la ședințelecamerelor reunite al Parlamentului, cu prilejul asumăriirăspunderii Guvernului cu privire la Codul Muncii. Solicitarea afost făcută pentru ca 60 de reprezentanți ai celor cinciconfederații sindicale să participe la ședință.

Cererea de participare a fost depusă pentru perioada 1 martie – 1aprilie și a vizat ședințele în care urmau să aibă loc prezentareaasumării, dezbaterea eventualei moțiuni de cenzură și votul asupraacesteia din urmă. Confederațiile susțin că și-au asumat obligațiade a nu tulbura în niciun fel lucrările ședințelor. Sindicaliștiiau aflat, luni, dintr-o declarație a Robertei Anastase, că BiroulPermanent a decis prin vot majoritar să nu permită accesulreprezentanților sindicali la lucrările camerelor reunite, faptconfirmat telefonic de Secretariatul General al CamereiDeputaților.

UPDATE 4Anastase: Moțiunea decenzură va fi citită în plen miercuri, 9martie

Președintele Camerei Deputaților, Roberta Anastase, a anunțat căședința Birourilor Permanente reunite va avea loc, marți, la ora14.00, și că moțiunea de cenzură pe care o va depune opoziția va ficitită în plen miercuri.

„E opțiunea dumnealor să absenteze, înțeleg să depună moțiune decernzură”, a spus Anastase, după ședința reunită a Parlamentului încare Guvernul și-a asumat răspunderea pe Codul Muncii și la careparlamentarii USL nu au participat.

Roberta Anastase a precizat că Birourile Permanente ale celor douăCamere se vor reuni marți, la ora 14.00, și a precizat că moțiuneade cenzură se va citi miercuri, 9 martie. „Miercurea viitoare (16martie – n.r.) probabil că se va vota moțiunea”, a adăugat RobertaAnastase.

UPDATE 3Boc a cerut acordulparlamentarilor pentru noul Cod al Muncii

Premierul Emil Boc a cerut parlamentarilor să accepte promovareanoului Cod al Muncii prin angajarea răspunderii, susținând cămodificările propuse vor reduce cazurile de muncă la negru și vormajora veniturile atrase din taxe vărsate la buget, ca urmare aîncheierii mai multor contracte de muncă.

El a arătat că intrarea României în Uniunea Europeană șinecesitatea flexibilității pieței muncii, în contextul crizeieconomice, impun modificarea actualului Cod al Muncii, aflat învigoare din 2003.

Premierul a susținut totodată că afirmațiile sindicatelor, conformcărora modificările Codului Muncii îi vor obliga pe salariați sălucreze zilnic 16 ore și să ajungă, astfel, „sclavii”angajatorilor, nu au legătură cu realitatea.

UPDATE 2Ședința Parlamentuluipentru angajarea răspunderii Guvernului pe Codul Muncii aînceput

Ședința Parlamentului pentru angajarea răspunderii Guvernuluiasupra proiectului noului Cod al Muncii a început, marți, înabsența reprezentanților opoziției.

Reuniunea este condusă de vicepreședintele Camerei Deputaților IoanOltean și de vicepreședintele Senatului Alexandru Pereș. În debutulședinței, Ioan Oltean a anunțat prezența în sală a 239 de deputațiși senatori, el spunând, în glumă, că restul până la 471 suntplecați să cumpere flori pentru colegele deputat și senator.

Parlamentarii USL au anunțat că nu participă la ședința comună acelor două Camere în care Guvernul își angajează răspunderea asupraCodul Muncii.

UPDATEBoc: Proiectul CoduluiMuncii este produsul voinței coaliției, moțiunea nu are nicio șansăsă treacă

Proiectul de modificare a Codului Muncii reprezintă produsulvoinței coaliției de guvernare și întărește puterea oamenilordornici să muncească, nu pe cea a liderilor de sindicat, premierulEmil Boc.

„Prezint astăzi produsul voinței coaliției, care corespundenevoilor țării de a se crea mai ușor locuri de muncă. Cu toții aveminteresul comun de a avea mai multe locuri de muncă, iar parteneriinoștri sociali nu vor fi excluși de la dialog. Codul Muncii nu esteînsă pentru întărirea puterii sindicatelor, ci a omului care estedornic să muncească”, a spus Boc.

Solicitat de jurnaliști să comenteze asupra moțiunii de cenzurăpregătite de opoziție, premierul a afirmat că o astfel de moțiunenu este nici prima și nici „ultima” la adresa Guvernului, dar că nuare șanse să treacă.


Guvernul își va asuma răspunderea în fața Parlamentului, marți,pe Codul Muncii, proiect la care a adoptat doar opt amendamente din144, iar opoziția va depune, în aceeași zi, moțiunea de cenzură”Codul Boc – salarii mici, șomaj mare, firme falimentate”.

Guvernul a aprobat, luni seară, doar opt amendamente laproiectul Codului Muncii, dintr-un total de 144 propuneri formulatede parlamentarii coaliției, printre care și cel care acordăprioritate la reangajare persoanelor disponibilizate colectivpentru o perioadă de 45 de zile.

Executivul a decis, totodată, ca articolul referitor lanegocierile colective să prevadă că „părțile, reprezentareaacestora și procedura de negociere și încheiere a contractelorcolective de muncă se stabilesc potrivit legii”. În forma inițială,acest articol stabilea că negocierea și încheierea contractelorcolective de muncă se reglementează prin lege specială.

Contractele colective de muncă și actele adiționale ale cărorprevederi sunt limitate la 31 decembrie 2011 vor putea fi încheiatedupă această dată pe durate care vor fi stabilite prin legespecială, a mai decis Guvernul în ședința de luni, printr-unamendament. De asemenea, contravaloarea pagubei provocate de cătreangajat în timpul muncii și imputată acestuia pentru recuperare decătre angajator va fi limitată la echivalentul a cinci salariiminime brute pe economie, a mai decis Guvernul.

Ședința de plen reunit a celor două Camere ale Parlamentului încare Guvernul își va asuma răspunderea este programată pentru ora10.00.

PSD a anunțat că nu va propune amendamente, ci va depune moțiunede cenzură și va sesiza Curtea Constituțională.

USL a pregătit draftul moțiunii de cenzură, intitulată „CodulBoc – salarii mici, șomaj mare, firme falimentate”, care va fidepusă imediat ce Guvernul își va angaja răspunderea , în textfiind înserat îndemnul adresat parlamentarilor PDL de a-l înlăturape Emil Boc din fruntea Guvernului.

Textul moțiunii are 15 pagini și se constituie într-o înșiruirede critici la adresa politicii guvernamentale a Guvernului Boc și afilosofiei conomice promovate de acesta.

„Prezenta moțiune de cenzură se dorește a fi o formă desancționare care vizează atât modificările aduse legii CoduluiMuncii pe care Guvernul și-a angajat răspunderea în urmă cu câtevazile, cât și la adresa acestei proceduri și a reprezentanțiloractualei puteri, în frunte cu domnul Boc, care abuzează încontinuare de angajarea răspunderii pentru a-și impune punctul devedere, pentru a impune legi nedemocratice și contrare intereselorcetățenilor români”, se precizează în text.

Pe de altă parte, reprezentanți ai opoziției, cum ar fipreședintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, sau purtătorul decuvânt al PNL, Mihai Voicu, au declarat că demersul nu are preamulte șanse de reușită.

Parlamentarii PDL vor fi prezenți la moțiunea de cenzură pe careopoziția o va depune la asumarea răspunderii pe Codul Muncii și voravea același comportament de a sta în bănci la vot, pentru a dovedică „Uniunea Socialistă nu are forță de a impune un alt guvern”, adeclarat, luni, Sever Voinescu, purtător de cuvânt al PDL.

Biroul Permanent al Camerei Deputaților a decis, luni, să fiegăsită o „formulă de securizare” a balcoanelor de la sala de plen,astfel încât evenimente precum cel din decembrie 2010, când AdrianSobaru s-a aruncat de la balcon, să nu se mai repete.

Președintele Camerei Deputaților, Roberta Anastase, a declaratcă decizia Biroului Permanent ca, marți, la asumarea răspunderiiGuvernului asupra Codului Muncii să poată fi prezenți, ca invitați,doar reprezentanții presei, nu și cetățenii, este „o măsurăexcepțională”, până se va face securizarea balcoanelor din sala deședințe.

Guvernul își poate angaja răspunderea în fața CamereiDeputaților și a Senatului, în ședință comună, asupra unui program,a unei declarații de politică generală sau a unui proiect delege.

Guvernul este demis dacă o moțiune de cenzură, depusă în termende trei zile de la prezentarea programului, a declarației depolitică generală sau a proiectului de lege, a fost votată.

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat,modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate deGuvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau adeclarației de politică generală devine obligatorie pentruGuvern.

În cazul în care președintele României cere reexaminarea legiiastfel adoptate, dezbaterea acesteia se va face în ședința comună acelor două Camere.

Cristian Fierbințeanu, [email protected]
Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Bianca Drăgușanu, imaginile cu care a zăpăcit milionarii! S-a pozat într-un costum minuscul de...
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Mama lui Cristi Borcea, lovitură în imobiliare în `stațiunea bogaților`! Ridică un bloc de cinci...
Unde sunt cele mai adânci puncte ale oceanelor. Cercetătorii sunt siguri acum, au înconjurat lumea...
NEWS ALERT Diplomat român, expulzat de Federaţia Rusă
BANCUL ZILEI – Camera ascunsă: ipostaze năucitoare cu nevasta și amantul
Ion Rădoi: Prețul unei călătorii cu metroul ar trebui să fie majorat până la 50...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
BOMBĂ în procesul lui Șerban Huidu! Ce au descoperit judecătorii, e ultima șansă pentru vedeta...
Veste de ultim moment pentru milioane de pensionari. Nu mai pot pierde bani
S-au cunoscut în timpul unei partide de amor în trei, apoi au deschis o afacere....
Breaking News: COD ROȘU de intervenţie în România! Au murit pe loc
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum să îţi dai seama imediat dacă cineva nu este atât de deştept pe cât...
Inchide