GUVERNUL ÎȘI ASUMĂ RĂSPUNDEREA PE LEGILE SALARIZĂRII PE 14 DECEMBRIE- calculează aici cât va fi SALARIUL TĂU

Publicat: 23/04/2012, 19:25
Actualizat: 25/04/2012, 06:01

UPDATE:Guvernul își asumă răspunderea pe legile privind salarizareape 14 decembrie

Guvernul își va asuma răspunderea, pe 14 decembrie, peLegea-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit dinfonduri publice, precum și pe cea privind salarizarea în 2011 aacestei categorii de personal, a anunțat, luni, chestorulSenatului, Ioan Chelaru (PSD).

Chelaru a precizat că Guvernul își va asuma răspunderea pentruproiectul de Lege privind salarizarea în anul 2011 a personaluluiplătit din fonduri publice și asupra proiectului de Lege-Cadruprivind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduripublice.

El a precizat că potrivit deciziei conducerii celor două Cameretermenul de depunere de amendamente la cele două proiecte de legeeste data de 10 decembrie.

Proiectul legii salarizării unitare, pentru care Guvernul vreasă își asume răspunderea, a ajuns, joi, la Parlament.

Guvernul a aprobat, miercuri, Legea salarizării unitare însectorul public pentru anul 2011, care va fi promovată prinangajarea răspunderii în fața Parlamentului.

Premierul Emil Boc a anunțat că salariile de bază din sectorulpublic vor fi majorate anul viitor cu 15% raportat la nivelul dinluna octombrie, iar salariul de bază minim brut pe țară va creștede la 600 lei la 670 lei.

Guvernul își poate angaja răspunderea în fața CamereiDeputaților și a Senatului, în ședință comună, asupra unui program,a unei declarații de politică generală sau a unui proiect delege.

Guvernul este demis dacă o moțiune de cenzură, depusă în termende 3 zile de la prezentarea programului, a declarației de politicăgenerală sau a proiectului de lege, a fost adoptată.(Eliana Rădulescu,[email protected])


Guvernul va crește anul viitor salariile bugetarilor cu 15%, înloc de 33%, cât ar fi fost necesar pentru a recupera tăierea de 25%operată în iunie. Majorarea va fi obținută însă prin realocareafondurilor destinate celui de-al 13-lea salariu și primelor devacanță, respectiv prin neplata celor din urmă, conform legiisalarizării pe anul viitor.
Guvernul a prezentat partenerilor de dialog social și noua formă alegii salarizării. Conform noii variante de lege a salarizării,obținută de gândul, valoarea de referință care va fi folosită estede 600 de lei. De exemplu, o secretară, care are un coeficient de1,31, va avea un salariu de 786 de lei.

• Valoarea dereferință este brută. În lege se precizează că grila nu va intra invigoare anul viitor. „În anul 2011, nu se aplică valoarea dereferință și coeficienții de ierarhizare corespunzători claselor desalarizare prevăzuți în anexele la Legea cadru privind salarizareaunitară a personalului plătit din fonduri publice”, conformdocumentului citat.

• În 2011.salariile bugetarilor vor fi majorate cu 15%. Majorarea se vaaplica la nivelul salarial din luna octombrie și nu la cel diniulie, de după tăiere. Calculul se va face însă invers, respectivse va scădea din cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor defuncție/salariilor de funcție/indemnizațiilor lunare de încadrare,inclusiv sporuri, indemnizații și alte drepturi în lei și valutăaferent lunii iunie cu 13,75%.

•Majorareareprezintă de fapt realocarea celui de-al 13-lea salariu și aprimelor de vacanță. „Sumele corespunzătoare premiului anual pentruanul 2010 nu se mai acordă începând cu luna ianuarie 2011, acesteaau fost avute în vedere la stabilirea majorărilor salariale ce seacordă în anul 2011 personalului din sectorul bugetar”, după cum seprecizează în lege.

• În ceea ceprivește celelalte venituri de natură salarială, exclusiv salariul,legea prevede că instituțiile publice centrale și locale,indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, cu excepțiainstituțiilor finanțate integral din venituri proprii, nu voracorda în continuare tichete de masă personalului.

• Munca pesteprogram nu se plătește, ci se transformă în zile libere. „În anul2011, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpuluide lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat înfuncții de execuție sau de conducere, precum și munca prestată înzilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelaltezile în care nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru,se va compensa numai cu timp liber corespunzător”, se precizează îndocument.

• MinistrulMuncii, Ioan Botiș, a declarat la finalul ședinței de Guvern demiercuri că salariile bugetarilor vor crește cu 43% în aniiurmători, fără a prezenta însă un termen concret. „Vom recupera înmod constant în următorii ani, când vor crește salariile în măsuraîn care economia ne va permite, dar ceea ce am statuat noi prinlegea cadru duce la o creștere totală salarială în jur de peste43%”, a declarat el citat de Mediafax.

• TheodorStolojan, prim-vicepreședintele PDL, a declarat joi că anul viitorvor fi disponibilizați încă 30.000 de bugetari, dublu față deangajamentul luat de Guvern în fața FMI prin scrisoarea deintenție. „Nu mai am acum această cifră exactă, dar până lasfârșitul anului sunt prevăzuți să mai fie disponibilizați 16.000,după care anul viitor, dacă rețin bine, era vorba de o cifră deîncă 30.000. Dar problema este că avem acest surplus de forță demuncă în sistemul public”, a declarat Stolojan în cadrul unuiinterviu acordat postului de radio RFI.

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Omicron, tulpină dominantă în România. Noua variantă a acaparat marile oraşe: 96% în Cluj, 72%...
O bancă din România vinde un VW Passat. Pare chilipir dar are o mare problemă
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
CEO-ul Pfizer: Virusul va persista ani de zile, dar acesta ar putea fi ultimul val...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
BĂTAIE în toată regula la o SALĂ de FITNESS!
Ţara devenită paradis pentru pensionare. O „mamaie” a avut 15 iubiţi tineri în 7 ani:...
Răsturnare șocantă de situație în cazul Raisei, fetița ucisă pe trecere de mașina poliţiei. Ce...
S-a anunțat marele cutremur! Când va fi seismul de peste 7 grade în România
Începe războiul? Rușii lansează o undă de șoc la frontiera cu Ucraina. Mișcări masive de...
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...