Șeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat încadrul discuțiilor avute ieri dimineață cu reprezentanții mediuluide afaceri că la Washington se vorbește de câteva luni despreposibilitatea unui nou acord cu România.
„Evaluările făcute până acum par să indice că România nu va ieșidin criză nici anul viitor. Acordul se termină în martie 2011 darcriza va continua. Șeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks,ne-a spus că a vorbit la Washington despre posibilitatea unui nouacord încă de acum câteva luni. Declarația sa a venit în contextulîn care ne-a explicat că cererile noastre, ale mediului de afaceri,deși sunt întemeiate și necesare, nu pot fi satisfăcute pentrusimplul motiv că nu sunt bani”, a declarat pentru Gândul CezarCorâci, președintele confederației patronale UGIR-1903.
Reprezentantul mediului de afaceri ne-a precizat că o partedintre cererile patronatelor ar urma să fie incluse în noul acord,dacă acesta va fi semnat. „Prefer să nu dau detalii privind acestecereri, pentru că încă sunt discuții în acest sens. Pot să vă spunînsă că printrele ele se numără problema arieratelor pe care statulle are către mediul privat, datorii pe care statul nu le poateplăti din lipsă de lichidități”, a continuat Corâci.
Băsescu a anunțat noul acord încă dinmartie
Președintele României, Traian Băsescu, a vorbit despreposibilitatea unui nou acord cu FMI încă de la finele lunii martie.”Când vom încheia acest acord, cel mai probabil vă vom solicita unacord stand by de asistență sau o linie de credit flexibilă. Vomvedea împreună ce soluție trebuie adoptată în ce privește România,pentru că este clar că, atât timp cât suntem într-un acord cudumneavoastră, România este mai credibilă”, a declarat atuncipreședintele, cu ocazia unei vizite oficiale în România adirectorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn.
În martie 2009 România a semnat un acord de tip stand-by cu FMIîn valoare de aproape 13 miliarde de euro. Necesitatea acestuicredit a fost explicată de oficialii români prin nevoia de acreștere rezervele valutare ale BNR suficient de mult pentru apreveni căderea bruscă a leului și pentru a putea repornicreditarea.
Citește și: