HACKERUL ROMÂN Victor Faur, căruia NASA și Marina Americană ÎI CER 240.000 DE DOLARI PENTRU CĂ LE-A SPART SERVERELE: „N-o să vadă de la mine niciun cent!”

Redactor:
Robert Veress
HACKERUL ROMÂN Victor Faur, căruia NASA și Marina Americană ÎI CER 240.000 DE DOLARI PENTRU CĂ LE-A SPART SERVERELE: „N-o să vadă de la mine niciun cent!”
La 20 de ani, Victor Faur s-a dovedit a fi unul dintre cei mai pricepuți hackeri din lume, reușind performanța de a penetra sistemele de securitate ale computerelor NASA, US Navy (Marina Americană), US Departament of Energy (DoE), Jet Propulsion Laboratory (JPL) și Goddard Space Flight Center, (GSFC).

La 20 de ani, Victor Faur s-a dovedit a fi unul dintrecei mai pricepuți hackeri din lume, reușind performanța dea penetra sistemele de securitate ale computerelor NASA, US Navy(Marina Americană), US Departament of Energy (DoE), Jet PropulsionLaboratory (JPL) și Goddard Space Flight Center, (GSFC). Atacurileinformatice s-au desfășurat în perioada noiembrie 2005 – septembrie2006. Condamnat până acum de două instanțe, Faur este judecat deCurtea de Apel Timișoara, iar dacă va pierde, va fi obligat laplata a 240.000 de dolari. Asul computerelor are însă un planpentru a eluda sancțiunea.

NASA cere despăgubiri de 1 milion de dolari

La solicitarea instituțiilor precizate mai sus și a Interpol,procurorii Direcției de investigare a infracțiunilor decriminalitate organizată și terorism (DIICOT), l-au reținut pe Faurși l-au deferit Justiției, procesul începând pe 6 septembrie 2007,cu inculpatul judecat în stare de libertate. Faur a pierdut înprimele două instanțe, iar acum se judecă apelul – ultimaposibilitate de răsturnare a verdictului prin care a fost condamnatla un an și patru luni de închisoare cu suspendare, precum și plataa 239.088 dolari daune către instituțiile americane (din care214.200 de dolari ar reveni NASA), respectiv 2.750 de leicheltuieli de judecată.

Chiar dacă daunele stabilite de instanțe sunt o zecime dinsumele solicitate, inițial, de reclamante (acestea și-au redus,ulterior, pretențiile la 1 milion de dolari), Victor Faur e decissă nu achite niciun cent, chiar dacă va pierde și ultimul proces:„Nu le-am produs nicio pagubă. Ce susțin ei sunt pureinvenții. Tot probatoriul lor se limitează la un tabel excel, încare au trecut niște sume din burtă. De asta sunt decis să nu leplătesc nimic. Chiar dacă voi pierde, de la mine nu vor vedea uncent, atât cât voi trăi! Tot ce am, trec pe alte nume, așa că nuvor avea decât să-mi execute hainele pe care le voipurta!”, a declarat Victor Faur, pentru Gândul. În opiniaacestuia, nu a făcut decât să probeze existența unor breșe desecuritate. „Este obligația administratorilor să recunoască, înasemenea situații, că au o problemă și să-și asume rezolvareaacesteia”, spune hackerul.

NASA: Faur ne-a obligat să comunicăm manual cu naveledin spațiu

În fața judecătorilor români, reprezentanții NASA au declarat căintruziunile ilegale de care s-ar face vinovat arădeanul VictorFaur au compromis 150 de servere, în perioada noiembrie 2005 -aprilie 2006. Ei au susținut că atacurile au venit de la adrese IPdiferite, dar că toate erau de la domiciliul inculpatului, conforminformațiilor primite prin Interpol. Faur ar fi folosit numele deutilizator și parolele aparținând personalului autorizat orilegăturile securizate ale acestor servere în rețea.

Computerele accesate neautorizat conțineau dateștiințifice, inclusiv despre programe spațiale și despre noi tipuride tehnologii. Calculatoarele vizate aparțin Laboratoruluide Propulsie a Avioanelor din Pasadena (California), CentruluiGoddard pentru Misiuni Spațiale din Greenbelt (Maryland),Laboratorului Național Sandia din Albuquerque (New Mexico) șiObservatorului Forțelor Navale din Washington DC. Potrivitanchetatorilor, ca urmare a accesului neautorizat în rețeauacomputerizată, inginerii și oamenii de știință americani au fostnevoiți să comunice manual cu navele din spațiu, iar sistemeleelectronice au necesitat reparații generale.

În luna iunie 2007, patru agenți speciali ai AdministrațieiNaționale Spațiale și de Aeronautică (NASA) și, respectiv, aiDepartamentului Energiei au fost audiați în dosar. Cercetările înacest caz au fost declanșate de către autoritățile române ca urmarea plângerii depuse, inițial, de Administrația Națională Spațială șide Aeronautică, iar, ulterior, și de către reprezentanți aiDepartamentului de Energie și Departamentul Marinei StatelorUnite.

Argumentele apărării

În urma unei întrebări venite de la avocatul apărării,reprezentantul NASA a recunoscut că, ipotetic, este posibil caatacurile să fi fost direcționate de altcineva decât inculpatul,folosind adresele IP ale acestuia, cu ajutorul unor programespeciale. În instanță, Faur a recunoscut accesarea unor servereamericane, dar a spus că a făcut-o fără să știe cui aparțin acesteași că nu a avut intenția de a provoca prejudicii. Tânărul aexplicat că a primit datele de acces de la un utilizator deinternet pe care l-a cunoscut în spațiul virtual – unconstănțean cu porecla D3vil. Acesta i-ar fi cerut ajutorla configurarea unor servere și astfel Faur a primit datele deacces ale acestora. În prezent, Faur se declară mai puțin interesatde partea penală a dosarului și nu mai neagă explicit ataculinformatic: „Nu confirm, nici nu infirm. Nu comentez până lafinalizarea procesului”.

Sorin Brătoteanu, unul dintre avocații lui Faur consideră căprobele referitoare la daunele pretinse de americani sunt”subțiri”, bazându-se, în principal, pe declarațiilereprezentanților celor trei instituții, care au depus mărturii laArad. În instanță, avocații hacker-ului român au arătat căNASA nu și-a luat suficiente măsuri de protecție a sistemelor,clientul lor accesând sistemele din primele încercări. Eiau spus că nu ar trebui să se vorbească de distrugerea propritățiiprivate în spațiul virtual, pentru că internetul nu poate fiasociat cu domiciliul, iar distrugerile nu au avut loc în modfizic.

Faur – patron, doctorand în informatică

Victor Faur a absolvit Facultatea de Drept și își dă doctoratulîn informatică la Universitatea Politehnica din Timișoara. S-alansat în afaceri în 2008, cu o firmă de IT (pe numele mamei).”Merge binișor, pentru cât mă implic eu în prezent”, spuneadministratorul Faur.

EXCLUSIV | Avem o nouă forţă în Liga 1? ”Are un buget foarte mare”. Echipa...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Anunţ de ULTIMĂ ORĂ! Ce se întâmplă cu elevii din clasele terminale în cazul unui...
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Elon Musk vrea să implanteze microcipuri în creierele oamenilor. Tot ce trebuie să știi despre...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Mâncarea preferată în funcție de zodie – 12 preparate pentru 12 zodii
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide