HAOSUL RECENSĂMÂNTULUI: Cum au reușit autoritățile din România să inventeze recensământul online care nu e online și care „de asemenea, poate să dea greș”

HAOSUL RECENSĂMÂNTULUI: Cum au reușit autoritățile din România să inventeze recensământul online care nu e online și care de asemenea, poate să dea greș
Publicat: 23/04/2012, 19:32
Actualizat: 23/04/2012, 22:46

Reprezentanții INS au prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, cum funcționează sistemul de recenzare „online”. „De fapt, nu este online, ci semi-online. Nu am fost pregătiți pentru online”, a declarat Sorin Trică, directorul Direcției de Statistică demografică și recensământul populației din cadrul INS.

El a explicat cum funcționează sistemul: „Este disponibil doar pentru București și este semi-online. Persoana este obligată să trimită un mail sau să dea un telefon la Primăria sectorului său, prin care să anunțe că vrea să se autorecenzeze, online. Apoi, trebuie să acceseze www.recensamantromania.ro, la secțiunea Instrumentar, de unde se pot descărca formularele de recensământ. După completare, chestionarul de recensământ poate fi transmis fie prin poștă, fie scanat și transmis prin mail, fie dus direct la primărie”. Trică a avertizat însă: „De asemenea, pot să vă spun că sistemul poate să dea greș”.

Încercând să facă o demonstrație despre cum se completează un formular de recensământ online, Trică a avut surpriza să observe că nu funcționează site-ul INS. „Tocmai am constatat și eu că merge prost site-ul. Noi am schimbat serverul, este maximum ce putem face. Acum, probabil toată țara intră pe internet”, a declarat Trică.

Reprezentanți ai INS au declarat, pentru gândul, că în Italia a fost folosit un sistem similar, pentru întreaga populație. Recensământul din Italia a dat greș, pentru că rata celor care nu au răspuns a fost uriașă. În ceea ce privește gradul de siguranță a procedurii, reprezentanții INS au spus că este o „comunicare online, cu gradul de siguranță pe care îl are un astfel de sistem”, subliniind faptul că românii nu vor completa chestionarele online, ci le vor descărca și completa ulterior.

Surse din INS au mai precizat că s-a optat pentru acest sistem deoarece recenzorii s-au plâns că bat la multe uși închise. „Recenzorii ajungeau în fața unor case luxoase, cu porți ferecate, sunau și nu le răspundea nimeni. Am presupus că cine stă într-o asemenea casă are și mijloacele tehnice pentru a răspunde online”, au declarat, pentru gândul, surse INS.

În finalul conferinței, Trică a mai spus că, în ultimele zile, s-a schimbat atitudinea oamenilor față de declararea CNP-ului. Acum, de frica amenzilor, cei care au refuzat să dea CNP-ul când au fost recenzați își lasă CNP-ul lipit pe ușă. „Înainte, oamenii nu voiau să-și dea CNP-ul. Acum, CNP-urile erau lipite pe uși, să vină recenzorul să le ia”, a mai spus Trică.

Urmărește mai jos toate declarațiile lui Trică din cadrul conferinței de presă.


UPDATE 10.38 A început conferința, vorbește Ștefan Trică, directorul Direcției de Statistică demografică și recensământul populației din cadrul INS. „Sistemul este disponibil doar pentru București și este semi-online. Persoana este obligată să trimită un mail, la Primăria sectorului său, și să anunțe prin ce metodă vor fi recenzați. Ei trebuie să acceseze www.recensamantromania.ro, la secțiunea Instrumentar, de unde se pot descărca formularele de recensământ”, a declarat Trică.

„Tot pe acel site se găsesc ghidurile de completare. După completare, chestionarul de recensământ poate fi transmis fie prin poștă, fie scanate și transmise prin mail, fie să se ducă direct la primărie cu formularele completate”

UPDATE 10.44 Încercând să facă o demonstrație despre cum se completează un formular de recensământ online, Trică a avut surpriza să observe că nu funcționează site-ul INS.

UPDATE 10.47 Până la urmă, Trică începe să prezinte tipurile de chestionare de pe site. „Recensământul semi-online se poate transmite și prin fax”, a mai declarat Trică.

UPDATE 10.50 „Recensământul este doar semi-online, nu există online, nu am fost pregătiți pentru așa ceva”, a mai spus Trică.

UPDATE 11.01 Site-ul recensamantromania.ro a picat și nu mai poate fi accesat.

UPDATE 11.02 Trică a mai precizat că s-a implementat metoda „semi-online” în București, pentru că aici s-a înregistrat cea mai slabă rată de recenzare: puțin peste 50%.

UPDATE 11.14 „Tocmai am constatat și eu că merge prost site-ul. Noi am schimbat serverul, este maximum ce putem face. Acum, probabil toată țara intră pe internet”, a declarat Trică.

UPDATE 11.19 „S-ar putea ca site-ul să se blocheze pentru restul țării și să se intre doar din București. E posibil și pentru Constanța și Ilfov, vom vedea cum merge și poate extindem”, a mai spus Trică.

UPDATE 11.20 „Dacă soțul dumneavoastră a făcut o glumă și v-a declarat de etnie romă, este pe răspunderea lui. Din moment ce tu suni și anunți că vei opta pentru varianta online, nu poate altă persoană să intre să declare datele tale”, a mai spus Trică.

UPDATE 11.26 Reprezentanți ai INS au declarat, pentru gândul, că în Italia a fost folosit un sistem similar, pentru întreaga populație. Recensământul din Italia a dat greș, pentru că rata celor care nu au răspuns a fost uriașă.

UPDATE 11.27 Trică spune că oamenii deja recenzați, care inițial au refuzat să-și dea CNP-ul, și-au schimbat total atitudinea în ultimele zile: „Înainte, oamenii nu voiau să-și dea CNP-ul. Acum, CNP-urile erau lipite pe uși, să vină recenzorul să le ia”.

UPDATE 11.30 „Persoanele care nu și-au dat de prima dată CNP-ul nu trebuie să completeze din nou formularul în întregime, ci doar rubrica destinată CNP-ului, și să se semneze”, a mai spus Trică.

UPDATE 11.33 Trică a mai declarat că sistemul a fost făcut de INS și nu implică niciun cost suplimentar.


Comisia Centrală pentru Recensământul Populației și al Locuințelor recomandă persoanelor care locuiesc în București și care nu au fost contactate de un recenzor să opteze pentru autorecenzare.

Recomandarea Secretariatului Tehnic Central al Comisiei Centrale pentru Recensământul Populației și al Locuințelor a fost făcută „pentru a intensifica ritmul de înregistrare al datelor în vederea finalizării recenzării tuturor persoanelor și întregului fond de locuințe până la data de 31 octombrie”, se arată într-un comunicat de presă de joi al Institutului Național de Statistică.

„Utilizarea acestei metode se recomandă persoanelor care dispun de utilitățile tehnice necesare și doresc să furnizeze informații statistice prin procedura menționată mai sus”, a precizat INS.

Metoda este descrisă în „Procedura pentru autorecenzare”, care va fi disponibilă pe site-ul Recensământului populației și locuințelor 2011, la adresa www.recensamantromania.ro, începând de vineri, ora 12.00.

Detalii privind „Procedura pentru autorecenzare” vor fi prezentate vineri într-o conferință de presă care va avea loc de la ora 10.30, la sediul Institutului Național de Statistică.

În București, până la sfârșitul zilei de miercuri fuseseră recenzate 444.090 locuințe, reprezentând 51,34 la sută din totalul estimat de 865.068, precum și 1.017.517 persoane. Un ritm mai scăzut a fost înregistrat în Sectorul 1, unde au fost recenzate 35,23 la sută dintre locuințe, urmat de Sectorul 2, cu 47,89 la sută, Sectorul 3 – 56,02 la sută, Sectorul 4 – 56,08 la sută, Sectorul 5 – 56,50 la sută și Sectorul 6 – 56,87 la sută.

Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaiei, a făcut apel la bucureșteni, miercuri, să colaboreze cu recenzorii și să ofere toate datele, în condițiile în care Bucureștiul are cel mai scăzut procent al locuințelor recenzate.

BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Prezentatoarea de la Puterea Dragostei, în costum de baie! Cum arată trupul Cristinei Dorobanțu
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Cum va funcţiona limitarea la 9 luni a valabilităţii certificatelor verzi. Explicaţiile lui Rafila
Cea mai ieftină TESLA care poate fi cumpărată AZI, în România. Modelul american arată FABULOS
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
CDC: Imunitatea naturală, mai puternică împotriva COVID decât vaccinurile
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ACCIDENT MORTAL la intrare în GALEȘU: 2 BĂRBAȚI au DECEDAT, după ce o MAȘINĂ s-a...
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Tragedie cumplită în România! Rafila a avut prima reacţie: Suntem responsabili
Adio, restricții! Se întâmplă sâmbătă, 22 ianuarie. „Nu mai este justificat”
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...