Harta alimentelor în România. Unde se găsește cea mai ieftină mâncare

Harta alimentelor în România. Unde se găsește cea mai ieftină mâncare
Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 24/04/2012, 17:33

Reprezentanții industriei alimentare spun că până la toamnă nuar trebui să existe motive de scumpire, chiar dacă eventualitateaunei crize a alimentelor a fost invocată și pe plan local. Singuraexcepție este uleiul, care s-ar putea scumpi cu circa 30% înaprilie sau martie, după cum au anunțat recent reprezentanțiiFederației Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA). Motivuloficial al scumpirii este lipsa de materie primă, care îi vadetermina pe producători să importe cu costuri mari.

„În afară de floarea soarelui și de grâul pentru panificație, nuexistă alte situații în care stocurile de materie primă să setermine”, a declarat pentru gândul Dragoș Frumosu, președinteleFSIA. Pe lista scumpirilor posibile intră și pâinea, în cazul încare importurile de grâu se vor realiza la prețuri mai mari, dupăcum au declarat recent oficialii Ministerului Agriculturii. Se știecă firmele din panificație mai au stocuri de grâu doar pentrufebruarie. După aceea, ele vor fi nevoite să apeleze la importuri.De la începutul anului, singurul produs care oficial costă mai multdecât la finele anului trecut este laptele. În cursul acestei luni,într-o singură săptămână, prețul unui litru a urcat cu 20%,depășind 5 lei.

Pasărea, preț maxim în Caraș-Severin

Românii nu plătesc însă la fel de mult pentru alimentele cumpărate.Este suficientă o trecere în revistă a prețurilor de vânzare aleprincipalelor produse agricole și alimentare din piețe și târguri,date centralizate de Ministerul Agriculturii. De exemplu, săptămânatrecută, clujenii au plătit cel mai mic preț la nivel naționalpentru carnea de vită: între 7,5 și 9,5 lei/kg. La polul opus s-auaflat locuitorii județului Timiș, unde kilogramul de carcasă devită are cel mai mare preț, respectiv 18 – 20 lei.

CLICK PENTRU A MĂRI

În Mehedinți se găsește cea mai ieftină carne de pasăre – doar4,5 – 6 lei/kg, în timp ce locuitorii județului Caraș-Severin suntnevoiți să plătească de trei ori mai mult pentru acest produs,adică 14 – 15 lei/kg. În schimb, în piețele din Gorj se poatecumpăra cea mai ieftină carcasă de porc, respectiv 6,8 – 7,2lei/kg, comparativ cu Bistrița-Năsăud, județul cu cel mai „piperat”preț, de 15 – 18 lei/kg. În Mureș se găsește cea mai ieftinătelemea (8 – 10 lei/kg), în timp ce la Tulcea ouăle au cel mai marepreț, de 0,65 – 0,85 lei/bucata.

Ilfov, cele mai scumpe mere

Și prețurile legumelor și fructelor din analiza MinisteruluiAgriculturii pot ajunge să se tripleze în anumite zone ale țării.Ilfovenii achiziționează kilogramul de mere cu 3,5 – 5 lei, de treiori mai mult decât în Mehedinți, unde cel mai ieftin soi costă 1leu.

În schimb, mehedințenii dau cel mai puțin pentru fasole: între 3și 6 lei/kg. Cea mai scumpă fasole se găsește pe tarabele piețelordin Vasului – între 7 și 8 lei/kg. Cele mai mici prețuri pentrucartofi sunt în Brașov, unde kilogramul se vinde cu 0,8 – 1,5 lei,față de 2,5 – 3,1 lei, în Bihor.

Dragoș Frumosu spune că românii ajung să plătească la alimenteprintre cele mai mari prețuri din Europa, raportat la venituri. „ÎnRomânia, prețurile sunt mari din cauza absenței politiciloragricole, dar și a politicilor fiscale exasperante. O dovadă înacest sens este măsura de majorare a TVA în vara anului trecut,care a dus la creșterea evaziunii din domeniu”, ne-a explicatpreședintele FSIA.

Ouăle, cu 5% mai ieftine în 2010

La sfârșitul anului trecut, alimentele din România erau în medie cu6,45% față de finele anului precedent, potrivit datelorInstitutului Național de Statistică (INS). În topul scumpirilors-au aflat cartofii, care în decembrie 2010 costau cu 45,5% maimult decât în decembrie 2009. Printre mărfurile alimentare cares-au scumpit mai mult în 2010 se numără și fructele proaspete(+17%), uleiul comestibil (+21%) și mierea de albine (+10,3%). Celmai puțin a crescut prețul cărnii de porc, cu 1,7%, alături decarnea de bovine (+2,1%) și de peștele proaspăt (+2,25%). Ouălesunt singurele produse alimentare care la finele anului trecutcostau mai puțin decât în decembrie 2009 (-4,8%).

ŞOC! Telefonul Dianei, devenită peste noapte vedetă în ţară, a fost "spart". Imagini intime au...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
Lada pregătește viitorul rival de temut pentru Dacia Duster - GALERIE FOTO cu modelul rusesc
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
De ce se teme, de fapt, Vladimir Putin: „Nu de NATO. Știe că nu noi...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Se pregătesc două tunuri imobiliare în Pădurea Comorova. Video
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Se pregătește suspendarea lui Iohannis. Surpriză mare! PNL se implică direct
Anunț pentru utilizatorii WhatsApp! Ce se întâmplă dacă folosești această combinație
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...