Harta celor mai mari salarii din 2009, pe județe. Cine face bani în România

Publicat: 23/04/2012, 19:25
Actualizat: 23/04/2012, 23:24

Cel mai mare salariu încasat în 2009 în România a fost deaproape 8,1 milioane de lei, respectiv 160.000 de euro pe lună și afost ridicat de la ghișeu, sau primit direct în cont, de un bancherdin București. Șeful de bancă a încasat, lunar, echivalentul acirca 360 de salarii medii pe economie (1.477 de lei – salariulmediu brut pe economie în decembrie 2009).

Topul celor mai mari zece salarii încasate anul trecut, dintrecare cel mai mic este de 3,3 milioane de lei (66.000 de euro pelună), este dominat copios de către bancheri, care ocupă nu maipuțin de șapte poziții din acest clasament, pe lângă ei „având loc”doar șeful unei companii de asigurări, un angajat în domeniulpublicității și șeful unei com-panii de pe piața telecomunicațiilorprin rețele cu cablu, conform datelor Fiscului obținute la cerereagândul.

Cifrele reprezintă salariul brut declarat și se referă doar lasalariul efectiv, fără a include și alte venituri de naturăsalarială cum ar fi bonusurile sau sporurile. Toți cei zece îșidepun declarațiile fiscale în Capitală.

Bancherii domină topul național, cu șapte clasări înprimele 10

Bancherii ocupă, de altfel, primele trei poziții ale acestuitop, cu salarii de 8,1, 7,3 și 6,2 milioane de lei pe an. Pe loculpatru, cu un salariu anual cu doar 15.000 de lei mai mic decât celde pe locul trei, se află șeful unei companii de asigurări.

Ocupantul locului opt, care activează pe piața serviciilor depublicitate, a încasat anul trecut, când economia locală aînregistrat o recesiune severă de peste 7% din PIB, nu mai puțin deun milion de euro, brut, echivalentul unei sume de peste 83.000 deeuro lunar, suficient cât să își poată cumpăra, lună de lună, unapartament cu trei camere într-o zonă centrală a Capitalei. Întotal, cei șapte bancheri prezenți în topul celor mai mari salariiîncasate anul trecut, au primit de la angajatorii lor peste 9,5milioane de euro.

Salariile acestor angajați sunt atât de mari încât Fiscul are orubrică specială pentru ei, denumită „Mari Contribuabili”. Este deînțeles și de ce. Din salariul brut al celui mai bine plătitangajat din România în 2009 s-au virat anul trecut nu mai puțin de2,5 milioane de lei către bugetul pensiilor de stat, echivalentul a297 de pensii medii plătite, lună de lună, din aceste încasări.Pensia medie în 2009 a fost de 711 lei, conform datelorMinisterului Muncii.

Cum se fac mulți bani. De la nave la creștereaporcilor

Cum era de așteptat, București fiind și capitala economică ațării și orașul în care își au sediul majoritatea celor mai maricompanii din România, cele mai mari salarii din provincie suntdeparte de recordurile din Capitală. Cel mai bine plătit angajatdin Româ-nia, exceptând Capitala, o persoană din Giurgiu implicatăîn piața construcțiilor de nave și structuri plutitoare, a avut în2009 un salariu brut de 1,85 milioane de lei.
Pe locul doi în acest clasament se află un consultant în afaceridin Pra-hova, cu 1,41 milioane de lei, urmat de un angajat dinindustria aeriană, din Constanța, care a avut un salariu brut de1,32 milioane de lei în 2009. Cele mai mari șase salarii anualebrute declarate în provincie valorează, în total, cât salariulcelui mai bine plătit angajat din România, bancherul dinBucurești.

.Spre diferență de Capitală însă, pro-vincia are un top alsalariilor mult mai eterogen în ceea ce privește profesiile celormai bine plătiți angajați. Dacă în București domină copiosbancherii, în provincie clasamentul este condus de cineva carelucrează în domeniul construcțiilor de nave, urmat de un consultantîn afaceri, de transporturi aeriene, de comerț cu ridicata și decreșterea porcinelor, afacere care i-a adus anul trecut unui sibianun salariu brut de 1,16 milioane de lei. În total, la nivelnațional (incluzând sectorul agricol Ilfov dar excluzând Ca-pitala)doar șapte persoane au trecut pragul unui salariu brut anual de unmilion de lei.

Cel mai bine plătit bugetar din România: 671.000 de leibrut în 2009

La coada clasamentului se află un angajat din Ialomița, caredeși a încasat cel mai mare salariu brut din județul său, s-aclasat pe ultimul loc când a venit vorba despre topul pe județe.Persoana respectivă a obținut 270.000 de lei brut în 2009 dincomerțul cu animale vii. În mod surprinzător poate, bugetarii suntși ei bine reprezentați în topul celor mai mari 10 salarii brutedin fiecare județ al României. Astfel, cel mai bine plătit bugetar,din Arad, a încasat în 2009 nu mai puțin de 671.000 de lei brut,echivalentul a 13.300 de euro brut lună de lună.

Pe locul doi al acestui top al celor mai bine plătiți bugetarise află o persoană din Sibiu, cu 576.000 de lei brut, urmată dedouă din Cluj, cu 552.000, respectiv 477.000 de lei brut, și de unadin Iași, care, lucrând anul trecut pentru o instituție publică, aavut un salariu anual brut de 475.000 de lei.

Raportul de forțe între mediul privat și cel bugetar este cuatât mai interesant cu cât din topul celor mai mari 10 salariibrute obținute în fiecare dintre cele 41 de județe ale României(fără Capitală) 42 de salariați au lucrat în 2009 pentru stat,ponderea lor fiind de astfel de puțin peste 10%.

PARADOXNumărul angajaților plătiți cu peste 1.000 de euro acrescut

Numărul românilor cu salarii brute de peste 1.000 de euro acrescut cu aproape 11.000, respectiv un avans de 5% în perioada decriză octombrie 2008-octombrie 2009, în timp ce angajații cucâștiguri de până la 1.000 de lei s-au împuținat cu peste 286.000.Creșterea numărului de angajați cu salarii mari se observă și încazul celor care încasează peste 8.000 de lei pe lună. Astfel, dacăîn octombrie 2008, în jur de 36.000 de români aveau salarii brutede peste 8.000 de lei, după un an numărul lor a crescut cu peste3.200, până la peste 40.000. Salariații cu câștiguri de peste 4.000de lei s-au înmulțit de la aproximativ 216.000 în octombrie 2008 laun total de 227.000 în octombrie 2009.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUM s-au bucurat MICUȚII de cadourile de la MOȘ Nicolae! Video
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...