HARTA LOCURILOR UNDE PÂNDESC PIRAȚII DE MAȘINI

HARTA LOCURILOR UNDE PÂNDESC PIRAȚII DE MAȘINI
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 23/04/2012, 23:37

În biserica de pe Calea Dorobanți, slujba s-a terminat deaproape un sfert de oră. Înăuntru au rămas doar câteva pensionarecare, pe rând, se „mărturisesc” șoptit preotului. Alte două-treipersoane își mai fac de lucru pe la icoane când ușa se deschidelarg și un glas de bărbat urlă: „Părinte, mi-a dispărut mașinachiar din fața bisericii, în timpul slujbei. Și azi am dat șiacatist doar!” Preotul se ridică încet de pe scaun, lasă pensionaranemărturisită și se îndreaptă agale spre șoferul păgubit: „Stațiliniștit, așa fac ei mereu aici în zonă. Mergeți la domnul de lalumânări, că știe dânsul unde duc ăștia mașinile”. Omul rămâneperplex câteva secunde, după care iese fuga din biserică spre omulde la lumânări.

La intersecția Ștefan cel Mare cu Lizeanu, chiar pe colț, esteun supermarket. Sâmbăta, în jurul prânzului, magazinul e plin ochi,cât despre locurile de parcare nici vorbă. Mașinile suntînghesuite, blocate una de alta, scoase din viteză, pentru ca celblocat să poată să te dea la o parte. Bucuros că ai lăsat totușimașina undeva, începi să împingi căruciorul și să arunci în elde-ale gurii. La un moment dat, o voce venită parcă din toatecolțurile magazinului: „Se ridică mașinile”. Ca la un semn,jumătate din cumpărători dau buluc afară, lăsând de izbeliștecărucioarele cu mărfuri.

• Rar, ridicarea mașinilor se face la întâmplare. Practic, evorba de două situații. Prima se referă la zonele unde aproape cănu există locuri de parcare, supranumite de șoferi „triunghiulBermudelor”, tocmai pentru dispariția rapidă a mașinilor. A douasituație o constituie acțiunea la pont: atât firmele care se ocupăcu această activitate, cât și poliția au propriii informatori carele dau ponturile.

Câți bani câștigă „hingherii de mașini”

Un milion de mașini înmatriculate, încă un milion de mașiniaflate, zilnic, în tranzit și doar o jumătate de milion de locuride parcare amenajate disponibile în spațiile publice – inclusivparcările de reședință. Adică, un singur loc de parcare pentrupatru mașini. Aceasta este realitatea cu care se confruntă toțișoferii bucureșteni sau care tranzitează Capitala, realitate careîi obligă, adeseori, să încalce litera regulamentului de circulațieatunci când își parchează mașinile. Edilii au văzut în aceastăsituație o mare afacere, care va depăși cifra de 5 milioane deeuro, anual, după intrarea în hora ridicărilor de mașini aSectorului 4, în care „joacă” deja sectoarele 1, 2, 3 și 6.

Dă click aici pentru a vedea hartamărită

Acești bani nu intră în bugetele primăriilor, ci exclusiv în alefirmelor desemnate pentru ridicarea mașinilor (o excepție există lasectorul 1, unde 20% din încasări ajung în bugetul local). Cuconcursul polițiștilor de la circulație, firmele respective s-autransformat în adevărați pirați de mașini, ridicând, de-a valma,mașini parcate neregulamentar care încurcă circulația, mașiniparcate neregulamentar care nu încurcă circulația și chiar mașiniparcate regulamentar. Gândul vă prezintă harta celor mai”fierbinți” locuri din Capitală preferate de pirații de mașini.

De unde vă puteți recupera mașinile și cât văcostă

Sectorul 1: Mașinile sunt depozitate în AleeaMateloților 31-43. Taxa totală (ridicare, transport și depozitare):833 de lei, în cazul mașinilor mici, respectiv 952 de lei, în cazulmașinilor de peste 3,5 tone. Taxa crește cu 357/476 de lei pentrufiecare zi de depozitare ulterioare primelor 24 de ore.

Sectorul 2: Mașinile sunt depozitate în comunaAfumați (Ilfov), strada Fabricii nr. 2. Taxa totală (exclusivamenda): 523,6 lei plus 180 de lei pentru fiecare zi suplimentarăde depozitare.

Sectorul 3: Mașinile sunt depozitate în ȘoseauaDudești, nr. 2-6.

Taxa totală (exclusiv amenda) este 550 de lei plus 150 de leipentru fiecare zi suplimentară de depozitare. Se aude că taxa va ficurând dublată.

Sectorul 4: Ridicarea mașinilor va demara la 15aprilie 2010. Taxa totală (exclusiv amenda): 476 lei plus 297,5 leipentru fiecare zi suplimentară de depozitare (pentru primele 24 deore nu se percepe taxa de depozitare).

Sectorul 6: Mașinile sunt depozitate în AleeaMănăstirea Văratec 14-16. Taxa totală (exclusiv amenda): 570 de leiplus 220 de lei pentru fiecare zi suplimentară de depozitare.

Citește și:

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu,vrea și el să ridice mașini. Consilierii seopun

40.000 de mașini ridicate, încasări de 4,5 milioane deeuro, anul trecut

Circa 40.000 de mașini parcate au fost ridicate de firmele dinsectoarele 1, 2, 3 și 6 în anul 2009. Aceste firme au încasat osumă totală de 4,5 milioane euro.

• Lideruldetașat este sectorul 6, unde Il Cor a ridicat 17.000 de mașini,încasând 7,5 milioane lei, urmat de sectorul 2, cu 13.519 de mașini- 5,8 milioane de lei și sectorul 3, cu 6.390 de mașini – 3,5milioane de lei. Sectorul 1 a demarat acțiunile de ridicare sprejumătatea anului și aceasta este o parte a explicației pentrufaptul că este codaș în privința acțiunilor desfășurate și aîncasărilor.

• Doar în cazul sectorului1, 20 la sută din încasări merg ca redevențe în contul bugetuluilocal. Sectorul 6 pregătește o modificare prin care să prevadăperceperea de redevențe (procentul vehiculat este de 10 %), dar șicreșterea taxelor de ridicare/transport și depozitare la 850 delei. Sectorului 4 îi vor reveni 3 procente din încasările firmelorcare se vor ocupa de afacerea ridicărilor de mașini.

În 2010, sectorul 6 menține „ștrocul” de anul trecut, cu o mediezilnică de 45 de autovehicule ridicate, dar se pare că liderul esteacum amenințat de sectorul 2, cu o medie zilnică identică.

Citește și:

Undese ridică mașini în Brașov, Timișoara, Iași, Oradea șiCraiova

INFO PLUS:

De ce este greu de contestat sancțiunea ridicăriimașinii

Timp de doi ani, șoferii au contestat inutil, în instanțe,ridicarea mașinilor, taxele de 500 – 1.000 de lei pe care au fostobligați să le plătească pentru a fi repuși în posesie, amenzile șipunctele de penalizare – toate aplicate „la pachet”, pentru aceeașicontravenție. Asta, întrucât Curtea Constituțională a decis că, încazul ridicării mașinii, respectiv al refuzului de restituire aacesteia în absența plății taxelor de ridicare/transport șidepozitare „nu se pune problema unei privări de proprietate”. Abiaanul acesta judecătorii au început să le dea câștig de cauzășoferilor. Primul câștigător a fost un bucureștean din sectorul6.

Cele mai frecvente abuzuri

Cele mai frecvente abuzuri sunt, evident, ridicarea mașinilorparcate regulamentar, respectiv refuzul de restituire alautovehiculului către proprietarul care a ajuns la locul în careși-a parcat mașina, înainte ca mașina tractantă/portantă a firmeide ridicare să fi plecat. Astfel, pe un site, un cetățean reclamăridicarea unei mașini parcată regulamentar și măsluireafotografiilor din probatoriul polițiștilor, astfel încât să pară cămașina a fost parcată neregulamentar. Măsluirea este probată cufotografii realizate în timpul ridicării mașinii, de către un altșofer. Într-un asemenea caz, puteți contesta măsura îninstanță.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
E scandal! Prima reacție a lui Măruță, după ce Bendeac l-a amenințat că îl dă...
FOTO. Imagini hot cu Ana Baniciu în costum de baie! Cât de bine arată vedeta
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Mirela Vaida, dărâmată după ce a pierdut sarcina! A ajuns la spital, iar medicii i-au...
Parma i-a stabilit prețul lui Dennis Man! Ce sumă i-a cerut patronul american de la...
Soluția minune anti-țânțari. Metodă simplă cu bicarbonat de sodiu care nu dă greș
WhatsApp anunţă implementarea "View Once". Iată tot ce trebuie să ştii despre noua funcţie
Pedeapsă imediată, mașină poliție camuflată, România. VIDEO incredibil
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
„O bombă de metan” ar putea fi eliberată în atmosferă, după valul de căldură care...
E scandal! Prima reacție a lui Măruță, după ce Bendeac l-a amenințat că îl dă...
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care...
Toți românii care stau la bloc trebuie să afle asta! Detaliul important pe care trebuie...
Ce spune Marian Godină despre folosirea cuvântului ”Gen” în loc de ”Sex”, pe noile cărți...
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a...
Calendar ortodox 4 august 2021: Ce sărbătoare e azi?
ȘOCUL ANULUI pentru cei vaccinați cu PFIZER! Este răsturnare totală de situație. Anunțul cumplit a...
Andreea Esca a uimit internetul. Nimeni nu se aștepta la asta. Detaliul descoperit de un...
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Care este rolul brokerului în imobiliare?