Harta prețurilor alimentelor. Unde găsești cea mai ieftină mâncare – EXCLUSIV

Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 24/04/2012, 00:29

Românii se vor confrunta cu un nou val de scumpiri la mâncarepână la sfârșitul anului. Majoritatea producătorilor au admispentru Gândul, mai multsau mai puțin direct, că sunt nevoiți să recurgă la majorări deprețuri, acestea variind între 5% și 25%. Motivele țin, înprincipal, de scumpirea materiei prime, a utilităților și creștereaTVA. Cele mai mari majorări de prețuri sunt anunțate la pâine, iarcele mai mici, la carne.

CLICK AICI CA SĂ VEZI TOPUL SCUMPIRILOR

Prețuri triple de la un județ la altul

În prezent, prețul aceluiași produs se poate dubla sau chiartripla de la un județ la altul, potrivit listei prețurilor devânzare ale principalelor produse agricole și alimentare din piețeși târguri, obținută de Gândul de laMinisterul Agriculturii. De exemplu, clujenii cumpără carnea depasăre cu 5 lei pe kg, în timp ce vasluienii o găsesc în galantarecu 14 lei pe kg. Locuitorii din Harghita achiziționează cea maiieftină carne de vită și porc, în Constanța se găsește cea maiieftină telemea, în timp ce la Covasna ouăle au cel mai marepreț.

Aceleași statistici mai arată că în piețele din Brașov pot figăsiți cei mai ieftini cartofi, cu 0,8-1,2 lei pe kg, județul fiindrecunoscut ca un mare producător în domeniu, în timp ce locuitoriidin Mehedinți dau pe același kilogram de cartofi până la de treiori mai mult. În timp ce în aproape 20 de județe prețul lapteluidin piețe este cuprins între 2 și 2,5 lei pe litru, bucureșteniidau pe un litru de lapte până la 4 lei, cumpărând astfel cel maiscump lapte din România.

CLICK PENTRU A MĂRIHARTA

Citricele și legumele, cele mai mari majorări depreț

Față de sfârșitul anului trecut, alimentele erau mai scumpe, înluna august, cu 3,03%, potrivit Institutului Național de Statistică(INS). Cel mai mult au crescut prețurile la citrice, cu 15,9%, lalegume – cu 6,45%, ulei – cu 6,08%, în timp ce pâinea costă cu3,08% mai mult față de decembrie anul trecut. Carnea s-a scumpit cu2,57% în același interval, mai arată datele INS. La polul opus seaflă alimentele care s-au ieftinit în primele opt luni ale acestuian, cea mai mare diferență de preț fiind constatată la ouă, deaproape 25%, în timp ce reduceri de preț cu mai puțin de 1% s-auînregistrat la fasole boabe, lapte de vacă și brânză telemea,conform INS.

Pe de altă parte, datele de la Minis-terul Agriculturii nu sepotrivesc decât într-o anumită măsură cu cele de la InstitutulNațional de Statistică. La carnea de pasăre, scumpirile au fostîntre 1 și 2 lei în primele opt luni, însă la telemea, de exemplu,în unele județe – Buzău, Timiș și Dolj – prețurile nu au variatdeloc în ultimele opt luni, potrivit statisticilor MinisteruluiAgriculturii.

La ouă, ieftinirile în aceeași perioadă au fost de 25%, valoareindicată și de INS, de la un preț mediu de 0,4 lei pe bucată, înianuarie 2010, la 0,3 lei pe bucată în prezent. În ianuarie acestan, românii cumpărau cea mai ieftină carne de pasăre cu 6 lei, înCluj, și cea mai scumpă – cu 14 lei, la Constanța și Suceava,potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Telemeaua cea mai ieftină se găsea în ianuarie în Dâmbovița, cu7,5 lei pe kg, iar cel mai mult plăteau pe același kilogrambuzoienii, 22 lei. Cel mai mic preț la mere, 0,8 lei pe kg, era înianuarie în piețele din Covasna, Galați și Brașov, iar cel mai mare- la București, Neamț, Sălaj și Teleorman, 1,5-2 lei.

De ce se scumpește mâncarea

Scumpirea materiei prime, a utili-tăților și majorarea TVA suntprincipalele motive invocate de producători atunci când vorbesc descumpirea alimentelor. Secretarul general al Agrostar, TudorDorobanțu, ne-a declarat că, până la sfârșitul anului, produselelactate s-ar putea scumpi cu 10-12%, pâinea cu 5-14%, iar carnea cu5-6%. „La pâine, din cauza problemelor cu materia primă de pe piațamondială, este posibil ca prețul să crească cu 5-14%, în funcție decum se descurcă procesatorii cu procurarea materiei prime”, adeclarat pentru Gândul Tudor Dorobanțu, secretarul general alAgrostar.

La carne, el spune că prețurile ar putea crește cu 5-6%, atât lapasăre, cât și la porc. La legume și fructe, după luna octombrie,când vremea nu va fi favorabilă, prețurile vor crește, mai spuneDorobanțu.

Carne de pasăre mai scumpă cu 6%

„Da, este posibil”, a răspuns Ilie Van, președintele UniuniiNaționale a Crescătorilor de Păsări din România (UNCPR), laîntrebarea dacă este posibilă scumpirea cărnii de pasăre cu 5-6%,după cum indicase secretarul general Agrostar. „Depinde dacă seface ceva pe partea de sprijin din partea statului. În prezent,prețurile sunt relativ stabile. Prețurile sunt sub prețul deproducție, în prezent”, a declarat Ilie Van.

Crenvurștii, mai piperați cu 10%

Procesatorii de carne susțin că va exista o tendință de creșterea prețurilor cu 5-10%. „Va exista o presiune asupra pieței pentrumajorarea prețurilor, dar momentul este extrem de prost ales,pentru că va fi un recul puternic al consumului.

În Uniunea Europeană, prețurile la alimente nu s-au modificat”,a declarat pentru Gândul Sorin Minea, președintele Romalimenta.Minea spune că producătorii de floarea-soarelui, sfeclă de zahăr șiunele ferme de păsări așteaptă de câteva luni un moment pentru amajora prețurile, însă acesta consideră că nu sunt motive pentruscumpiri. „În cazul în care crescătorii de păsări vor majoraprețurile, vom fi nevoiți și noi să scumpim. Dacă voi cumpăra puiulmai scump, voi scumpi și eu crenvurștii”, a exemplificat Minea.

Pâinea – preț majorat în etape

„Nu vă pot spune cu cât se va scumpi pâinea, dar până lasfârșitul anului cu singuranță prețul va crește, în mai multeetape. Unii procesatori este posibil să mărească prețul cu 5%,alții cu 10%, iar alții cu 25%. Prețul va crește cu cât va permitepiața albă sau piața neagră. Brutarul cumpără făina cu 50% maiscumpă decât acum câteva luni, dar nu poate majora prețul la pâinecu același nivel, pentru că nu-i permite piața”, a declarat pentruGândulAurel Popescu, președintele Rompan.

La rândul său, Valentin Blănaru, directorul general alAsociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), ne-aprecizat că deocamdată, pentru această lună, nu este cazul descumpiri. „În prezent, toți procesatorii de lapte își fac oanaliză, să vadă dacă este nevoie sau nu să majoreze prețurile.Urmează să tragă linie în două săptămâni”, a conchis Blănaru.Recent, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, aavertizat asociațiile de producători cu privire la legalitateaanunțării de scumpiri.

Fiecare companie trebuie să-și stabilească singură prețurileproduselor, și nu la nivel de asociații de firme, a spus Chirițoiu,fiind pentru prima dată când Concurența pune problema legalitățiiprognozelor de scumpiri avansate în fiecare an de asociațiile deproducători.

ŞOC! Telefonul Dianei, devenită peste noapte vedetă în ţară, a fost "spart". Imagini intime au...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
Lada pregătește viitorul rival de temut pentru Dacia Duster - GALERIE FOTO cu modelul rusesc
De ce se teme, de fapt, Vladimir Putin: „Nu de NATO. Știe că nu noi...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Restaurantul Papa Ricardo, amendat pentru că a aruncat gunoiul pe domeniul public!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Noua lovitură pregătită de Bill Gates în plină pandemie! S-a aflat planul său secret
Lumea nu va mai fi niciodată la fel! Ne apropiem de distrugere. Asta e noua...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...