HARTA SALARIILOR din România. Topul județelor cu cele mai mari câștiguri lunare

Redactor:
Maria Bîrnaure
Angajații din București sunt cei mai norocoși atunci când vine vorba despre câștigurile lunare, indiferent de domeniul de activitate. Potrivit celui mai recent buletin statistic emis de Institutul Național de Statistică, venitul mediu lunar al celor care lucrează în Capitală se ridică al 2.852 lei, cu aproape 50% mai mare decât cea mai mică valoare medie a venitului lunar la nivel național, care se înregistrează în județul Harghita, cu doar 1.480 lei pe angajat. În topul câștigului mediu lunar, Bucureștiul este urmat de Ilfov (2.294 lei) și de Cluj (2.284 lei). În ceea ce privește domeniile de activitate cel mai bine plătite, acestea se încadrează în categoria serviciilor (învățământ, administrație locală și centrală, sănătate, transporturi, imobiliare, informații și comunicații), unde tot Capitala conduce topul trei, urmată tot de județele Ilfov și Cluj. Cele mai mici câștiguri sunt înregistrate în industrie, unde salariul mediu lunar cel mai ridicat se înregistrează în Timiș, cu 2.503 lei, urmat de București și Sibiu, cu 2.502 lei, respectiv 2.191 lei.

La nivel național, salariul mediu net se ridică la 2.021 lei, indiferent de domeniul de activitate. În ceea ce privește situația pe județe, Capitala rămâne raiul locurilor de muncă atunci când ne referim la nivelul de salarizare. În ceea ce privește salariul mediu lunar net înregistrat în luna iunie 2016, Bucureștiul conduce topul județelor, cu 2.852 lei. La o diferentă de 558 lei se situează județul Ilfov cu 2.294 lei, în timp ce Clujul completează topul trei, la o diferență de doar 10 lei față de predecesorul lui, cu 2.284 lei câștig mediu lunar. 

Încă trei județe din România au reușit să treacă granița celor 2.000 de lei când vine vorba despre câștigurile medii nete lunare în iunie 2016. Este vorba despre Timiș, Sibiu și Brașov, unde salariul mediu lunar net este de 2.240, respectiv 2.104, respectiv 2.030 lei. Sibiul și Brașovul reușesc, astfel, să creeze un al doilea nucleu în ceea ce privește cele mai mari salarii, după nucleul creat de Municipiul București și județul Ilfov. 

De partea cealaltă, cel mai scăzut salariu mediu în luna iunie s-a înregistrat în Harghita. Un angajat din acest județ a câștigat, în medie, 1.480 lei, cu aproape 50% mai mic decât în cazul Capitalei. Harghita este urmată în topul celor mai „sărace” județe din punctul de vedere al salariilor de Teleorman unde câștigurile se ridică la 1.494 lei în luna iunie a acestui an și de Suceava, cu o medie de 1.517 lei. 

Activitățile din zona serviciilor, cel mai bine plătite

În ceea ce privește domeniile de activitate cel mai bine plătite, potrivit statisticii emise de Institutul Național de Statistică, valabilă pentru luna iunie a acestui an, cel mai bine plătite locuri de muncă sunt cele din zona serviciilor. Potrivit Clasificării activităților din economia națională (CAEN), serviciile cuprind domenii precum Învățământ, Sănătate, Administrație, Imobiliare sau Informații și Comunicații. Astfel, cei care au un loc de muncă într-unul dintre aceste domenii pot ajunge la un câștig mediu lunar net de 2.984 lei, obținut în București. Capitala este urmată de județele Ilfov și Cluj, care completează cu salarii medii de 2.467 lei, respectiv 2.411 lei, topul trei al județelor din România unde angajații din zona serviciilor sunt cel mai bine remunerați. 

Cele mai prost plătite locuri de muncă din zona serviciilor se regăsesc în județele Harghita, Vâlcea și Sălaj. În cazul Harghitei, se vorbește de o diferență de puțin sub 50% față de nivelul mediu de salarizare din Capitală, cu doar 1.467 de lei, față de 2.948 în București. Puțin mai bine câștigă angajații din Vâlcea, unde salariul mediu lunar net ajunge la 1.515 lei și din Sălaj, cu 1.536 lei lunar, aceste trei județe alcătuind topul negativ al câștigurilor. 

Industria și construcțiile, cele mai prost plătite domenii la nivel național

Dacă în zona serviciilor câștigurile medii sunt cele mai mari, cel mai norocos angajat care lucrează în industrie și construcții vine din județul Timiș și câștigă cu 445 lei mai puțin decât „omologul” său bucureștean angajat într-un domeniu din categoria serviciilor, adică 2.503 lei lunar, față de 2.948 lei. La o diferență infimă, topul celor mai mari câștiguri din industrie este completat de angajații din București, cu o medie de 2.502 lei lunar, urmați la o diferență de puțin peste 300 lei de cei din Sibiu, care au câștigat în medie 2.191 lei în luna iunie a acestui an. 

Cel mai puțin norocoși sunt vasluienii, care, angajați fiind în industrie, câștigă doar 1.377 lei, cu 1.126 lei mai puțin decât cel mai bine plătit angajat din acest sector de activitate. Județul Vaslui este urmat în acest top al celor mai mici salarii de angajații din Ialomița, în cazul cărora media este de 1.381 lei lunar și de cei din Teleorman, cu o medie de 1.398 lei lunar. 

Agricultura, un sector de activitate de graniță

Dacă în cazul serviciilor sau al industriei vorbeam despre București ca un punct central în ceea ce privește cele mai bune salarii, iată că vine un sector de activitate în care Capitala nu se mai află la conducere. Când ne referim la Agricultură, Vânătoare, Silvicultură și Pescuit, angajații din acest domeniu cel mai bine plătiți provin din Vâlcea. În acest județ câștigul mediu lunar în acest sector se ridică la 2.917 lei, în medie. Vâlcenii sunt urmați de agricultorii din Bihor și cei din Cluj. Dacă bihorenii câștigă, în medie 2.185 lei, la o diferență de doar 30 lei se situează clujenii, cu 2.155 lei. 

La polul opus, dacă ne referim la cele mai scăzute salarii în domeniul agriculturii, Sălajul este cel mai nefavorabil județ, acolo unde un angajat din acest sector câștigă, în medie, doar 1.278 lei lunar, cu o diferență de 1.639 lei, adică 56%, față de nivelul de salarizare mediu din Vâlcea. Topul trei al celor mai mici salarii din agricultură este completat de județele Giurgiu și Olt, cu venituri medii lunare de 1.291 lei, respectiv 1.324 lei. 

În ceea ce privește salariul mediu lunar general, indiferent de domeniul de activitate, cele mai mari creșteri salariale din luna iunie 2016 față de iunie 2015 se consemnează tot în partea de sus a clasamentului, respectiv în București (de la 2.524 la 2.852 de lei), Ilfov (de la 2.80 la 2.294 de lei) și Cluj (de la 1.990 la 2.284 de lei).

În iunie 2016, un grup de 15 județe consemnează câștiguri salariale cuprinse între 1.500 și 1.600 de lei, între acestea numărîndu-se (în ordine descrescătoare) Vâlcea, Bihor, Caraș-severin, Vrancea, Ialomița, Satu Mare, Sălaj, Botoșani, Brăila, Bistrița-Năsăud, Neamț, Covasna, Maramureș, Vaslui și Suceava.

Comparativ cu luna iunie a anului precedent, câștigul salarial net a crescut ca medie națională cu 14,3% și în niciunul dintre județele țării nu au fost consemnate scăderi, mai reiese din statisticile INS.

Șomajul rămâne o problemă acută în România

Chiar dacă Bucureștiul conduce în topul celor mai mari câștiguri salariale, cu 2.852 lei lunar, Capitala conduce și în topul locurilor de muncă vacante, cu cele mai multe posturi neocupate din totalul de 16.000 la nivel național. Bucureștiul este urmat de județele Argeș, Arad și Ilfov. Acestea trei se pot lăuda cu salarii medii lunare de 1.903 lei în cazul primelor două, respectiv 2.294 în cazul celui de-al treilea. 

În ciuda faptului că Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a confirmat că la nivel național există 16.000 de locuri de muncă neocupate, șomajul rămâne o problemă acută a României. Potrivit datelor recente făcute publice de Institutul Național de Statistică, rata șomajului a ajuns, în luna iulie 2016, la 6,1%, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de luna precedentă, iar la nivel de sexe, bărbații stau mai rău cu o medie de 6,9%, față de 5,0% în cazul femeilor. Situația este explicabilă, având în vedere că o radiografie a pieței muncii arată că Opt milioane de români au, în momentul de față, venituri din muncă, dintre care 4,7 milioane sunt salariați cu acte înregistrate și alți trei milioane care au ales să plece peste hotare. Angajatorii se plâng că nu mai găsesc specialiști, în timp ce, de cealaltă parte, cei aflați în căutarea unui loc de muncă spun că cerințele sunt mari, se lovesc de lipsa experienței, iar acolo unde se încadrează, salariile sunt prea mici. În aceste condiții, se pune problema cine mai muncește și cum poate statul să ajute populația activă, numai anul trecut 5% dintre șomeri fiind absolvenți de facultăți, în timp ce 18% dintre cei fără loc de muncă terminaseră studiile liceale sau post-liceale. 

Jumătate din șomerii României au ajuns la vârste între 30 și 49 de ani. Tinerii absolvenți și studenții cu vârste între 18 și 25 de ani reprezintă, la rândul lor, 14 – 15% din șomerii României și spun că în momentul în care bat la o ușă se lovesc de paradoxurile de pe piața muncii. Veniți de pe băncile școlilor, ei au nevoie de muncă pentru a acumula experiență, în timp ce angajatorii pun, în cele mai multe cazuri, la primul punct al condițiilor de angajare exact nevoia de experiență.

Într-un raport de activitate al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) de la începutul acestui an se arată că „resursele de muncă sunt de 12.597,7 mii persoane, din care populația activă civilă e de 8.910 mii persoane, aceea aflată în pregătire profesională și alte categorii de populație aflată în vârstă de muncă – 3.687,7 mii persoane, populația ocupată civilă este de 8.431,7 mii, din care salariați- 4.900,7 mii”. De menționat că la recensământul populației din 2011 s-a consemnat că populația țării este de 20.121.641 persoane.

Din statistici rezultă că din cei 12,5 milioane de români apți de muncă, mai puțin de cinci milioane au acte legale de muncă, adică plătesc impozite și taxe, consumă și produc pentru statul roman, întrețin restul populației: șomerii, asistații social, copiii și pensionarii. Câteva mii sunt șomeri, în medie rata șomajului a ajuns în 2015 și la 6%, raportată la populația aptă de muncă, alte câteva mii sunt beneficiari de venit minim garantat sau muncitori plecați în străinătate, salahori fără acte legale de muncă. În alte documente oficiale ale ANOFM se arată că la începutul lunii august 2016, la nivel național aveam peste 20.000 locuri de muncă vacante în țară și 1.400 în Spațiul Economic European, în timp ce rata șomajului în luna iunie era de 6,4%.

Statistica spune, de fapt, că există o criză de personal profesionalizat și că oferta nu se pliază pe cerere, astfel că angajatorii au fost nevoiți să scoată la concurs de mai multe ori aceleași posturi. Ba chiar, principalele meserii, respective primele zece, în care s-au înregistrat cele mai multe locuri de muncă vacante au fost: muncitor necalificat la asamblare, muncitor necalificat în industria confecțiilor, lucrător comercial, șofer autocamion, vânzător, muncitor necalificat în demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet, manipulant mărfuri, confectioner- asamblor articole textile, agent de Securitate, muncitor necalificat la ambalarea produselor solide și semisolide. Potrivit ANOFM, numărul șomerilor neindemnizați s-a situat, la începutul acestui an, între 373.000 și 327.700 de persoane.

Peste 18.000 de tineri sub 25 de ani se aflau, la începutul anului, în șomaj de peste 6 luni și peste 150.000 de adulți erau în șomaj de un an, ponderea șomerilor de lungă durată în numărul total de oameni fărăă loc de muncă fiind de 40,78 %. Referitor la structura șomajului după nivelul de instruire, 78% sunt oameni fără școală sau cu un nivel de instruire primar, gimnazial și profesional. Șomerii cu nivel de instruire liceal și post-liceal reprezintă 18%, iar cei cu studii universitare 5%.

Citiți aici, pe larg, despre situația șomajului în România, o problemă care nu a primit încă o rezolvare din partea autorităților

 

104 milioane de euro pentru FCSB. Gigi Becali a bătut toate recordurile din Liga 1
Ce a pățit Ciprian din Iași după ce a chemat o escortă cu 150 lei/ora....
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Saraca… Salman Khan o OBLIGĂ pe Iulia Vântur să facă asta… Totul a fost dezvăluit...
Simona Halep a primit cea mai dură lecție de la Sorana Cîrstea! Motivul pentru care...
Veste mare pentru români. De ce vor avea parte în ziua vaccinării. E cadou de...
Rapel la 6 luni la Pfizer şi Moderna. Recomandarea emisă de Academia de Medicină din...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
O femeie din Cluj, vaccinată cu Pfizer, a murit în secția de Terapie Intensivă. Explicațiile...
Ce a pățit Ciprian din Iași după ce a chemat o escortă cu 150 lei/ora....
Un bebeluș cu TREI penisuri ULUIEȘTE medicii. „Asta da intrare în istorie”
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
CFR Cluj a câștigat Supercupa României 2020. Cum a sărbătorit campioana României
Moment de infarct la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un bărbat într-o boxă cumpărată cu...
ȘOC în lumea muzicii românești: Marele cântăreț A MURIT
Cum să ții postul profesionist. Alimentul vegan cu mai multe proteine decât carnea de pui
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Modificare importantă făcută de Lidl. Ce schimbare importantă pe care trebuie să o ştie toţi...
Inchide