• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

ICCJ: Cele 21 de persoane arestate în cazul afacerilor din Portul Constanța rămân încarcerate

ICCJ: Cele 21 de persoane arestate în cazul afacerilor din Portul Constanța rămân încarcerate
Cei 21 de acuzați arestați preventiv în dosarul privind afacerile ilegale din Portul Constanța rămân încarcerați, după ce instanța supremă a decis prelungirea cu încă 30 de zile a mandatelor emise pe numele lor.

Cei 21 de acuzați arestați preventiv în dosarul privindafacerile ilegale din Portul Constanța rămân încarcerați, după ceinstanța supremă a decis prelungirea cu încă 30 de zile amandatelor emise pe numele lor.

Astfel, au rămas în arest, printre alții, Eugen Bogatu, fostuldirector al Direcției Domenii Portuare din Constanța, Liviu AdrianDurbac, șef al Biroului Vamal Constanța Sud Agigea,Claudiu-Constantin Olteanu, adjunct al șefului Biroului VamalConstanța Sud Agigea, comisionarii vamali Dragoș Iulian Tudoran șiValentin Țiripan, Sunai Cadîr, director al Direcției Regionale deAccize și Operațiuni Vamale (DRAOV) Constanța, Aurelian Pilcă,Mihai Culea și Laurențiu Catargiu.

În acest dosar au fost arestați preventiv inițial și LaurențiuMironescu – fost secretar general al Ministerului Administrației șiInternelor, Liviu Bratu – adjunct al șefului Biroului VamalConstanța Sud Agigea, Adrian Pătrașcu – ofițer de poliție,comandant al „Grupului de nave” Constanța din cadrulInspectoratului General al Poliției de Frontieră și CorneliuPăun.

Aceștia au părăsit arestul preventiv în urma deciziei din 21iunie a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Decizia poate fi atacată cu recurs la Completul de cincijudecători.

În acest dosar este cercetat și senatorul PDL Mircea MariusBanias, în cazul acestuia procurorii luând măsura interdicției de apărăsi țara pentru 30 de zile, fiind acuzat de aderare la un grupinfracțional organizat, trafic de influență și instigare ladelapidare.

Eugen Bogatu, fostul director al Direcției Domenii Portuare dinConstanța, este considerat de procurorii anticorupție „leader” algrupului infracțional, care derulau afaceri ilicite în PortulConstanța.

Procurorii îl acuză pe Eugen Bogatu că „s-a implicat înactivitatea de colectare a sumelor de bani prin intermediulcomisionarilor vamali Dragoș Iulian Tudoran și Valentin Țiripan”,dar și că „a intervenit” la Liviu Durbac, șeful Biroului VamalConstanța Sud-Agigea, pentru a ajuta o firmă să importe ilegalmărfuri subevaluate.

Bogatu este acuzat că, în 22 octombrie 2010, „a ordonat blocareacompletă a tuturor mărfurilor importate prin Biroul VamalConstanța-Sud Agigea, pentru a-i determina pe intermediarii vamaliMarin Dodu, acționar la SC Fotbal Club Progresul București SA, șiAkram Nasser Abdel Rahman Bani Mustafa să își achite «taxele» cătremembrii grupului infracțional”.

Potrivit DNA, în perioada 2010-2011, la grupul condus de Bogatuau aderat Sunai Cadîr, director al Direcției Regionale de Accize șiOperațiuni Vamale (DRAOV) Constanța, Liviu Durbac, șef al BirouluiVamal Constanța Sud-Agigea și Liviu Costel Bratu, adjunct alșefului Biroului Vamal Constanța Sud Agigea. Potrivit procurorilor,aceștia „au aderat și sprijinit grupul infracțional organizat prinfolosirea în mod discreționar a funcțiilor publice deținute”.

Claudiu-Constantin Olteanu, adjunct al șefului Biroului VamalConstanța Sud Agigea, singur sau ajutat de doi subordonați de-aisăi – Adrian Milea și Valentin Roșculeț -, prin intermediulcomisionarului Dragoș Iulian Tudoran, „a pretins diverse sume debani de la mai mulți intermediari vamali și importatori, printrecare Ahmad El Haj, Akram Nasser Abdel Rahman Bani Mustafa, MohamadRouchdi, Mihai Culea și Laurențiu Catargiu”.

Olteanu a cerut bani și atunci când importurile erau ilegale,dar și atunci când toată marfa pe care comercianții vroiau să oaducă în țară venea legal, însoțită de toate actele necesare.

În unele cazuri, tot în schimbul unor sume de bani, Olteanu „apus la dispoziția membrilor grupului informațiile necesaredesfășurării activităților ilegale la nivelul Biroului VamalConstanța Sud-Agigea”.

În același scop, un alt inculpat din dosar, Ioan-Dan Didilescu,inspector vamal în cadrul DJAOV Constanța, i-a cerut unuicomisionar vamal „diverse sume de bani”.

Între numele inculpaților din acest dosar apare și cel alcomandantului „Grupului de Nave” Constanța, Adrian Sorin Pătrașcu.Acesta este acuzat că, în lunile iunie și septembrie 2010, „a pusla dispoziția inculpaților Guo Ning, comerciant chinez, și ValentinȚiripan, comisionar vamal, informații confidențiale deținute învirtutea atribuțiilor de serviciu și de natură să le protejezeacestora activitatea infracțională”. El a primit de la cei doi,potrivit procurorilor, „mărfuri importate din China și băuturialcoolice”.

O altă faptă consemnată de procurori s-a petrecut în 16februarie 2011, când Ionuț Marius Scrioșteanu, șef al BirouluiVamal Slobozia, ar fi primit de la comisionarul vamal Dragoș-IulianTudoran 5.700 de dolari americani „pentru a încheia în mod ilegalșase operațiuni de tranzit vamal la Biroul Vamal Slobozia”.

„Grupul infracțional organizat” care s-ar fi constituit,potrivit procurorilor DNA, în vama Constanța, prejudicia bugetul destat cu sume între 50.000 și două milioane de euro la fiecaretransport.

„Sumele de bani erau cerute cu o frecvență zilnică, în cuantumcuprins între o mie și 7.000 de dolari pentru fiecare transport. Înaceastă modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat, în unelesituații, cu sume cuprinse între 232.186,12 lei și 8.280.932 leipentru fiecare transport de marfă introdus ilegal”, potrivitDirecției Naționale Anticorupție.

Departamentul Social,[email protected]

Inchide