Iliescu, despre propunerea lui Antonescu: Intenția lui e intenție. Nu e suficient să vrei, trebuie să și poți. PLUS : Cine pune „tălpi” liderilor „capabili” din PSD

Iliescu, despre propunerea lui Antonescu: Intenția lui e intenție. Nu e suficient să vrei, trebuie să și poți. PLUS : Cine pune tălpi liderilor capabili din PSD
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 26/04/2012, 14:32

Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, joi, căpropunerea liderului PNL Crin Antonescu, adresată PSD și UDMR,privind o alianță pe cinci ani, este „o intenție”, el apreciind cănu este suficient să vrei un lucru, fiind necesar să și poți săfaci acel lucru.

„Intenția lui e intenție. Dar, precum ați auzit, UDMR nici nuare de gând să cupleze la o asemenea propunere. Deci nu e suficientsă dorești ceva. Trebuie văzut realist ce este fezabil. Primullucru care ar trebui făcut – ar trebui așezată mai bine relațiaaceasta de colaborare între cele trei partide care merg împreună înopoziție (PSD, PNL și PC, n.r.) și pe urmă văzut ce-i de făcut.Pentru că nu-i suficient să vrei, trebuie să și poți”, a spusIliescu.

El a arătat că propunerea lui Antonescu ține de o deciziepolitică a UDMR de a ieși din blocul care susține actuala guvernareori Uniunea, prin liderii săi, a declarat public că nu existăintenția unui asemenea gest politic.

„Era o gândire a domnului Antonescu că UDMR ar face o asemeneacotitură, ar lua o asemenea decizie politică. Iată că nu prea sevede, am auzit că au fost luări de poziție din partea UDMR că nicigând să acționeze în acest fel”, a spus Iliescu.

El a arătat, comentând propunerea avansată de Crin Antonescu, căprima problemă o reprezintă câștigarea majorității înParlament.

„E posibil acest lucru (câștigarea majorității în Parlament,n.r.) până la algerile din 2012 sau nu? Singura șansă ar fi fostceea ce sugera domnul Antonescu – ca UDMR, după Congres, să se rupădin actula coaliție guvernamentală. Va fi o asemenea posibilitatesau nu? E o variantă. Dacă nu, ce-i de făcut? Deci trebuie judecatcu mult mai multă atenție toate aceste chestiuni”, a opinatpreședintele de onoare al PSD.

El a arătat că este esențial să se consolideze alianța politicăa celor trei partide din opoziție, după care să se vadă toatevariantele posibile.

„Este posibil ceva înainte (de alegerile parlamentare din 2012,n.r.) pentru dărâmarea Guvernului și convocarea de alegerianticipate? S-ar putea, în primăvară (primăvara lui 2011, n.r.) înconjunctura ieșirii din iarnă, să se creeze o anumită fisură înblocul care sprijină guvernarea aceasta, care să fie un prim pas -suspendarea actualului Guvern și alegeri anticipate. Asta ar fi ochestiune pe baza căreia, apoi, în noua structură parlamentară, săse creeze altă majoritate care să poată gândi o guvernare”, a spusIliescu.

El a precizat, detaliind pașii ulteriori, că suspendarea șefuluistatului nu se poate face decât dacă există o majoritateparlamentară care să vrea să acționeze în acest sens și a subliniatcă, în acest moment, nu există această conjunctură.

Iliescu a arătat că „varianta ultimă” este cea a alegerilor latermen, în 2012 și că, până atunci, este de gândit toată tactica șistrategia unei acțiuni comune a unei opoziții active și în planparlamentar și în teritoriu.

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat recent că sugereazăo alianță a PNL și PSD și discuții cu UDMR pentru „un vast proiectnațional”, până în 2016.

„Sugerez o alianță, sugerez în orice caz o comasare și o uniresub formele cele mai eficiente a acestor două mari partide, trebuiefoarte repede să punem la o parte diferențele dintre noi, să găsimceea ce ne unește, să constituim oficial o forță politică majoră,care să aibă drept obiectiv declarat înlăturarea actualei puteri.(…) Împreună cu UDMR, dacă se va putea, să discutăm foarte seriosși să punem în aplicare un vast proiect național, cu o durată deșase ani de zile, deci până în 2012 – alegeri și 2016. Adică nu maimergem pe o improvizație de un an și după aceea începem să ne batemîn alegeri”, a spus el.

Iliescu: În 2011 trebuie generată o situație ca putereasă fie înlocuită de „o coaliție pertinentă”

Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a mai declarat că în2011 trebuie generată o situație politică în urma căreia actualaguvernare să își părăsească poziția, el apreciind că pentru acestlucru este necesară construirea unei „coaliții pertinente”.

„Altminteri, asta e chestiunea fundamentală a 2011: trebuie săgenerăm o situație în care actuala guvernare să-și părăseascăpoziția, dar trebuie să vină cineva din spate cu forță și asta,înainte de toate, este partidul nostru, pe urmă o coalițiepertinenă cu toți cei intereseați în înlocuirea actualei guvernări,care e pacoste pentru țară”, a spus Iliescu.

El a arătat că există și varianta în care se va merge pe actualasituație politică, până în 2012, dar a apreciat că acest lucru arînsemna o suferință prelungită pentru țară.

„Există și varianta nu o să avem încotro, să mergem până laalegerile din 2012, dar asta este suferință prelungită pentruoameni”, a spus Iliescu.

El a pledat pentru întărirea PSD și apoi pentru crearea dealianțe politice necesare pentru „a dărâma o guvernare păguboasăpentru țară”.

Iliescu: În PSD există „frânari” care „pun tălpi” celor capabiliși credibili

Iliescu spune însă că în partid există „frânari” care „puntălpi” celor capabili și credibili, pentru a-și menține intereseleși „gașca de subordonați”.

„Avem și frânari în partid care pun tălpi celor capabili șicelor credibili, ca să-și mențină interesele și gașca desubordonați”, a spus Iliescu.

El a pledat pentru crearea unui climat de partid veritabilstânga, cu un crez politic serios și care să slujească așa cumtrebuie acest crez, nu privind numai prin prisma interesuluipersonal și al găștii promovate.

„Să ne debarasăm de aceste mentalități!”, a îndemnatIliescu.

El a arătat că în PSD trebuie în acest moment să se creeze unspirit militant, de angajare, similar celui din 1999, de dinainteacâștigării alegerilor din 2000 și, în al doilea rând, este necesarăpromovarea unor oameni credibili.

„Cu o structură flexibilă, operațională și eficientă, am reușitsă dezvoltăm o activitate de partid vie, în întreg partidul. În1999 deja PSD de atunci, PDSR, era o forță. În plan parlamentardesfășuram o bătălie susținută, iar în teritoriu câștigam evident”,a spus Iliescu.

Președintele de onoare al social-democraților a precizat că nu”simte” că în acest moment PSD este la celași nivel depregătire.

„În 2000, când am avut alegerile, am mers ca într-un marșforțat, și am câștigat. Cam ne aflăm, la etapa corespunzătoare lui1999, nu simt că ne aflăm la acel nivel de pregătire. Este primachestiune pe care ar trebui să o facem, în partid: să creăm unspirit de angajare, spirit militant, să ne spijinim pe oameni careau ceva de spus, care se angajează, nu care vin după nu știu ceinterese personale în partid”, a spus Iliescu.

El a precizat că este necesară promovarea oamenilor credibili înPSD.

„Dar asta e problema cheie, și în primul rând trebuie să începemcu partidul, cu întărirea muncii politice și spiritului militantalor noștri și pregătirea: când ieșim în față, să o facem cu oamenicredibili. Cei care vorbesc în numele partidului, să fie oamenicare o fac și cu mintea și cu inima, cu sufletul. Că lumea tesimte, ce ai în gușă e și-n căpușă. Că unii – vorba lui Arghezi -fumează una și spun altceva. Nu avem nevoie de fumători carevorbesc pe alte limbi. Avem nevoie de oameni care să creadă în ceeace spun și să se implice în ceea ce afișează că e crezul lorpolitic”, a spus Iliescu. (LiviuDădăcuș)

Tags:
ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...