IMAGINEA BALULUI TORȚIONARILOR. Cum petreceau de Crăciun Ficior și Vișinescu, cei doi torționari acuzați de genocid. EXCLUSIV

Redactor:
Biro Attila
De 23 de ani torționarul Alexandru Vișinescu și torționarul Ion Ficior se întâlneau anual la o sindrofie a comandanților de penitenciare. "Vișinescu nu a mai fost anul aceste dar domnul Ficior a fost", spune Dan Sterian colonel în rezervă și președinte al Asociației Pensionarilor din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Alexandru Vișinescu, fost comandant al penitenciarului comunist de Râmnicu Sărat, acuzat oficial de genocid. Ion Ficior, fost comandant al lagărului de la Periprava, denunțat pentru genocid. Sunt doi dintre torționarii care au făcut legea în închisorile comuniste, însă despre ei știau conducerea de partid, miile de deținuți politici cărora le-au aplicat un regim draconic și familiile acestora. Dosarele complete le-au fost făcute publice abia acum când gândul, în parteneriat cu IICCMER, derulează o investigație în cea mai neagră perioadă a istoriei României.

URMĂREȘTE DEZBATEREA GÂNDUL LIVE ÎN CARE REPORTERII GÂNDUL POVESTESC CUM AU STAT DE VORBĂ CU ION FICIOR, TORȚIONARUL DE LA PERIPRAVA. CE AU DESCOPERIT ASTĂZI ISTORICII ȘI ARHEOLOGII DE LA IICCMER PE ȘANTIERUL ARHEOLOGIC, DAR ȘI MĂRTURIA EMOȚIONANTĂ A UNUI SUPRAVIEȚUITOR AL LAGĂRULUI DE EXTERMINARE DIN DELTĂ

Cum îi vor judeca românii, timpul o va demonstra, până atunci însă se judecă ei între ei. Ficior spune despre Vișinescu că era arogant atunci când era în activitate, concluzie pe care a tras-o în întâlnirile pe țară cu șefii de penitenciare din perioada comunistă. S-au întâlnit însă și după 1989.

De 23 de ani,  Alexandru Vișinescu și Ion Ficior s-au mai văzut la sindrofia anuală a comandanților de penitenciare. „Vișinescu nu a mai fost anul acesta, dar domnul Ficior a fost”, spune Dan Sterian, colonel în rezervă și președinte al Asociației Pensionarilor din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, care organizează evenimentul, susținând că fostul șef al lagărului de la Periprava „era un comandant deosebit”. Despre „balul torționarilor” Sterian susține că este de fapt un prânz. La întâlnirea la care a participat Ion Ficior a fost prezent și actualul director al ANP, Claudiu Bejan. Reprezentanții ANP au precizat că instituția nu a organizat aceste întruniri și nici nu au fost utilizate fonduri publice.

Ficior: „Vișinescu putea să vorbească, dar așa era el îndărătnic”

Despre „balul torționarilor” vorbește și Ficior. După ce am realizat interviul cu el depre mandatul său la Periprava, am mai avut o scurtă discuție înainte de a ne despărți, în drum spre ieșirea din apartament. Am vorbit puțin despre primul torționar, Alexandru Vișinescu. Fostul comandant Ficior ne-a povestit că l-a mai văzut pe Vișinescu la întâlnirea anuală a comandanților de penitenciare pensionați. „Ne-am mai întâlnit cu el. Direcția Generală avea un obicei, adică Administrația Națională, că pensionarii să fie adunați. Se face de asociație acum.Nu știu dacă după `90 a participat la două sau trei astfel de întâlniri. Nu prea venea”, ne-a relatat Ficior, despre întâlnirile pe care le putem numi generic baluri ale torționarilor.

Ficior a povestit că se întâlnea cu Vișinescu și în perioada când erau în activitate, că era arogant pentru că era șeful penitenciarului de la Râmnicu Sărat. Cât despre reacția lui Vișinescu care a încercat că lovească reporterii veniți să vorbească cu el după ce dosarul i-a fost făcut public, Ficior a spus că ar fi trebuit să vorbească, nu să fie violent. Spune că el nu e violent și că Vișinescu trebuia să vorbească. „Nu să facă ce a făcut. El putea să vorbească, dar așa era el îndărătnic. Comportarea față de cei care au mers acolo nu a fost în regulă. Trebuie să își poarte crucea”, ne-a spus Ficior după interviu. Cu toate acestea, fostul șef de la Periprava a refuzat orice fel de dialog cu presa după ce a fost denunțat pentru genocid, iar dosarul său a fost făcut public.

În timpul interviului , Ficior a vorbit cu dispreț despre Vișinescu. Nu se compara cu el. Pe el, pe Ficior nu îl iubea Securitatea.  „Eu nu mă compar cu Vișinescu. Eu sunt Ficior. Nu mă compar cu el. El era un tip mai arogant. Pe el l-au îmbrățișat cei de la Securitate. Vișinescu era un tip mai ales, mai stimat pentru că era la Râmnicu Sărat. Securitatea îl iubea mai mult pe Vișinescu decât pe Ficior”, a povestit Ficior pentru gândul.

Sindrofii organizate de Crăciun sau de sărbătoarea Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Despre „balurile” torționarilor am aflat că sunt întâlniri anuale ale foștilor șefi de penitenciare acum pensionați. Ele se țin de 23 de ani. Alexandru Vișinescu și Ion Ficior sunt membri ai Asociației Pensionarilor din ANP. Această asociație este condusă de către Dan Sterian  colonel în rezervă- fost șef al Serviciului Cabinet din ANP.

Contactat de gândul, el a povestit că până în anul 2000 foștii comandanți se întâlneau de Crăciun sau de sărbătoarea Sfinții Apostoli Petru și Pavel. La aceste întâlniri participau și reprezentanții ai ANP. „Până în 2000 exista un obicei de a organiza cu foștii lucrători din aparatul central și din București întâlniri cu ocazia… fie înainte de Crăciun, fie de Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Nu aș putea să vă spun dacă atunci Ficior sau Vișinescu au participat. La aceste întâlniri mai veneau și oficiali ai ANP până la un anumit nivel”, a povestit colonelul în rezervă Dan Sterian.

Din 2010, Ficior și Vișinescu membrii ai asociației

De trei ani foștii comandanți au constituit Asociația Pensionarilor din ANP. Asociația are în jur de 60 de membri, dar numai 30 dintre ei sunt activi și plătesc cotizație. „De trei ani am constituit Asociația Pensionarilor din ANP care se întâlnește odată pe an pentru ședința aia anuală. Având în vedere că Vișinescu și Ficior sunt membri ai acestei asociații au participat și ei. Anul ăsta Vișinescu nu a venit, Ficior a venit. E vorba de o adunare care nu era festival, ci pur și simplu o întrunire”, spune Dan Sterian.

Șeful asociației a precizat că la întâlnirea din acest an a participat și actualul director al ANP. „Trebuie să vă spun că nu este o asociație a torționarilor. Sunt mulți membri ai asociației care s-au pensionat recent și nu au nici o treabă cu acea perioadă. Domnul director a participat la solicitarea noastră. A venit mai mult așa să ne salute”, spune Dan Sterian

El a povestit că aceste întâlniri sunt ținute într-un local unde membrii asociației servesc prânzul și apoi discută problemele asociației. Sterian spune că principala problemă a asociației e este numărul mic de membri. „Avem puțini membri. Dacă am avea mai mulți, am avea o cotizație mai mare. Am putea să ne implicăm în acțiuni caritabile”, spune Dan Sterian.

„Pe Ficior l-am cunoscut în activitate. Era un comandant deosebit”

Despre comandantul Ficior, șeful asociației de pensionari are cuvinte de laudă. Spune că l-a cunoscut în activitate. „L-am cunoscut în activitate. Era un comandant deosebit. E o surpriză pentru mine, nici nu știam că a fost la Periprava. Probabil a fost pentru scurt timp. Ce se spune despre el de fapt era vorba despre Moromete care împărățit acolo până nu a mai suportat nici pământul”, susține Dan Sterian.

Cât despre acțiunea de demascare a torționarilor, Dan Sterian nu o vede cu ochi buni. Spune că în opinia lui este o antepronunțare înainte de o sentință a judecătorilor. „Ce se întâmplă acum e o condamnare înainte de judecată. Eu sunt de părere că cei care și-au depășit atribuțiunile să fie condamnați. Poate s-a ordonat, dar nu erai obligat să faci atrocități. Orice student la drept poate să spună că asta nu e genocid. O să avem mai mulți acuzați de genocid”, a declarat șeful asociației pensionarilor din ANP.

Ion Ficior este al doilea „călău comunist” pe numele căruia IICCMER a depus plângere la Parchetul General. Primul este Alexandru Vișinescu, fostul comandant al închisorii de la Râmnicu Sărat, acuzat oficial de genocid.

IICCMER susține că regimul de exterminare dictat de superiori și pus în aplicare de colonelul Ficior a fost caracterizat prin lipsa hranei, lipsa medicamentelor și îngrijirilor medicale, program infernal de muncă, pedepse draconice pentru așa-zisele abateri de la regulament și rata mare a deceselor.

Gândul în parteneriat cu Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a prezentat miercuri profilul complet al lui Ion Ficior, al doilea torționar comunist identificat de autorități. Ficior, cel care a condus în perioada 1960-1963 lagărul de deținuți politici de la Periprava din Delta Dunării. Pe numele său IICCMER a depus o plângere penală pentru genocid. Documentele oficiale trimise la Parchetul General arată că sub mandatul lui Ficior în penitenciarul de la Periprava au murit 103 deținuți, iar mare parte dintre ei au murit de foame. Supraviețuitorii lui Ficior au declarat pentru gândul că la Periprava ar exista o groapă comună. Până acum nici o instituție a statului nu a verificat aceste informații. IICCMER a deschis un șantier arheologic pentru a confirma existența acestei gropi comune.

Citește și:

Profilul complet al torționarului Ion Ficior

Interviu cu torționarul Ion Ficior, fostul comandant de la Periprava

Mărturii ale supraviețuitorilor din lagărul de la Periprava

Mărturii ale foștilor gardieni ai lagărului condus de Ficior

Reportaj de la Periprava unde s-a deschis un șantier arheolgic pentru identificarea gropilor comune

EXCLUSIV: Mărturii în premieră ale actorului MITICĂ POPESCU, deținut politic pentru „trădare” în lagărul călăului Ficior: „Foamea era îngrozitoare. Mâncai cel mai bine când visai”

Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Fabulos! Gigi Becali a dat tunul și a câștigat 15 milioane de euro peste noapte!...
Ce trebuie să faci cu telefonul tău dacă treci de la Whatsapp la Signal sau...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
Câți bani oferă Marea Britanie cetăţenilor UE pentru a părăsi Regatul Unit
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Doamne ferește! Ce a putut face Diana Șoșoacă într-un platou de televiziune. Telespectatorilor nu le-a...
Unul dintre cele mai bine păzite SECRETE înainte de 1989: data reală a naşterii lui...
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Legea moștenirii 2021. Cine primește averea în familie și ce cote se cuvin rudelor
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul discret al României şi proiectele sale. Acesta a anunţat cel mai mare şi ambiţios...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide