Începe MAREA IEȘEALĂ din penitenciare. Peste 700 de cereri de eliberare și reducere a pedepselor, în primele ore după intrarea în vigoare a noului Cod penal

Începe MAREA IEȘEALĂ din penitenciare. Peste 700 de cereri de eliberare și reducere a pedepselor, în primele ore după intrarea în vigoare a noului Cod penal
Noul cod penal a intrat în vigoare la 1 februarie

Intrarea în vigoare, astăzi, a noilor coduri penale a adus cu sine și pedepse mult reduse pentru o serie întreagă de infracțiuni. Primul efect al noilor legi este că sute de deținuți vor fi eliberați, ca urmare a intrării în vigoare a unei legi mai favorabile, iar altora li se vor micșora pedepsele pe care le au de executat. Conform Administrației Naționale a Penitenciarelor, comisiile constituite special, încă din luna octombrie 2013, au analizat peste 30.000 de dosare penale ale deținuților și au ajuns la concluzia că în jur de 400 dintre aceștia se califică pentru eliberarea imediată din închisoare. Totuși, numărul cererilor de eliberare va fi mult mai mare. Doar la București, cele trei instanțe care au în jurisdicție penitenciarele Rahova și Jilava vor avea de decis, începând de luni, asupra a peste 700 de astfel de cereri.

Magistrații bucureșteni au judecat sâmbătă, în prima zi de funcționare a noului Cod Penal, 22 de cereri de eliberare din penitenciar sau de reducere a pedepselor, acestea fiind cazurile urgente, în care se punea problema ca deținuții să fie eliberați imediat. De luni însă, instanțele din București vor avea de-a face cu un val de cereri de modificare a pedepselor cu închisoarea sau de eliberare, deținuții urmând să beneficieze de prevederile noii legi mai favorabile decât vechiul Cod Penal.

Primii doi deținuți pe care magistrații Tribunalului București au decis să îi elibereze din închisoare sunt doi minori cu vârste cuprinse între 16 ani și 18 ani. Ei nu au plecat însă acasă, pentru că pedepsele le-au fost strămutate în măsuri de reeducare, mai exact reținerea într-o școală de corecție.

Sâmbătă, magistrații bucureșteni au judecat 22 de cereri de eliberare sau de reducere a pedepselor – 7 la Tribunalul București, 5 la Judecătoria sectorului 4 și 10 la Judecătoria sectorului 5. „Acestea sunt cazurile urgente, sunt oameni care pot fi puși de îndată în libertate”, a explicat pentru gândul Laura Andrei, președintele Tribunalului București.

De luni însă urmează valul doi de cereri de eliberare sau de micșorare a pedepselor: 705 deținuți se vor adresa instanțelor din București – 300 la Judecătoria sectorului 4, 300 la Judecătoria sectorului 5 și 105 la Tribunalul București.

Gigi Becali va solicita eliberarea

De noul Cod Penal mai favorabil intenționează să se folosească și Gigi Becali, condamnat la o pedeapsă cumulată de 3 ani și 6 luni de închisoare, după cum a declarat avocatul acestuia, Bogdan Vlad. Becali urmează să solicite din nou eliberarea din închisoare, de data aceasta folosindu-se de noul Cod Penal, după ce solicitarea de întrerupere a pedepsei pe motive medicale i-a fost respinsă. Becali a fost condamnat la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării și a primit ulterior un spor de pedeapsă de șase luni, după alte două condamnări, în dosarul „Valiza” și în cel al sechestrării celor care i-au furat mașina.

Înainte de intrarea în vigoare, astăzi, a celor două noi coduri, o comisie formată din reprezentanți ai Administrației Penitenciarelor, Înaltei Curți de Casație și Justiție și CSM au analizat care sunt dosarele penale care vor beneficia de prevederile mai favorabile ale codurilor. Astfel, astăzi această comisie a trimis instanțelor dosarele considerate urgente, unde se impune eliberarea deținuților din închisori. În total, 400 de deținuți ar putea fi eliberați, în baza noilor prevederi penale.

Noul Cod Penal va duce și la închiderea a 64 de dosare de corupție cu prejudicii de zeci de milioane de euro. Greii din fotbal judecați în Dosarul Transferurilor (frații Becali, Cristi Borcea, Copos, MM Stoica) vor scăpa de judecată, Mihai Necolaiciuc, Miron Mitrea sau Sorin Ovidiu Vîntu de asemenea. Peste 6.000 de deținuți vor putea cere eliberarea condiționată.

Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
FOTO. Vica, balerina lui Piţurcă, s-a fotografiat goală în pat! Imagini interzise cu vedeta TV
Vestea care șochează! Fiul premierului Ludovic Orban este implicat într-un scandal URIAȘ
La noapte SE SCHIMBĂ TOT. Fenomenul care dă viața zodiilor peste cap
FOTO. Cum arăta Mirela Vaida acum 15 ani. Imagini fabuloase de pe vremea când cânta...
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
România este în topul ţărilor acuzate la CEDO. Cât plătim pentru condamnările de la CEDO
Cum ar putea România să hrănească toată Europa
Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
Colegii îi furau mereu laptele din frigider. Enervată, Naty a făcut un GEST de care...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Mihai Stoica s-a dat de gol! Unde se afla acesta, cu toate că a fost...
Lumea filmului, în doliu. Sylvester Stallone este în șoc
Ministrul Sănătăţii, anunţ şoc. Vom avea sau nu restricţii după alegeri?
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide