• Publicat:
Știri

Incidentul „SANDILĂU CU ACTE”. Vâlcov sancționat de Consilul pentru Combaterea Discriminării, după ce a publicat fișa medicală a unui protestatar

Incidentul „SANDILĂU CU ACTE”. Vâlcov sancționat de Consilul pentru Combaterea Discriminării, după ce a publicat fișa medicală a unui protestatar
Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării l-a amendat cu 1.000 de lei pe consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, pentru discriminare și încălcarea dreptului la demnitate în cazul unui protestatar căruia i-a publicat fișa medicală, anunță instituția.

„Fapta domnului Darius Bogdan Vâlcov de a denumi o persoană prin termenul de „sandilău” și publicarea fișei medicale a persoanei respective, protestatar de notorietate, constituie faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de afecțiune medicală necontagioasă și prin asociere pe baza criteriului de dizabilitate mentală, potrivit art. 2 alin. 1 coroborat cu art. 15 din OG137 O.G. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în decizia Colegiului director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, întrunit miercuri în ședința de soluționare a petițiilor.

Consiliul a dispus aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale în valoare de 1.000 lei.

„În individualizarea sancțiunii, Colegiul Director a avut în vedere gradul de pericol social al faptei, ce rezultă printre altele, din calitatea de demnitar a părții reclamate, dar și de faptul că, ulterior partea reclamată a șters de pe contul de Facebook afirmațiile discriminatorii”, se mai arată în comunicatul de presă al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, postat pe site.

Darius Vâlcov a publicat în septembrie 2018 fișa medicală a lui Sandu Matei, protestatar #rezist. Ulterior, postarea a dispărut, Vâlcov scriind: „Postarea prin care arătam că un lider #rezist este sandilău cu acte mi-a fost ștearsă”. Sandu Matei a anunțat atunci că-l va da în judecată pe consilierul premierului Viorica Dăncilă.

 

Inchide