„INDIGNAȚI-VĂ!” Peste 20.000 de persoane au protestat în București împotriva proiectului de la Roșia Montană, dar și împotriva clasei politice. Un bărbat a fost arestat

Protestele împotriva proiectului minier de la Roșia Montană au continuat duminică, pentru cea de-a 22-a zi consecutivă.

Aproximativ 22.000 de persoane au protestat duminică în Capitală, pentru cea de-a 22-a zi consecutivă, împotriva exploatării aurului de la Roșia Montană.

Acestea au organizat un marș și s-au deplasat pe traseul Piața Universității – Parcul Izvorul Rece – Piața Iancului – Piața Delfinului – Colegiul Național „Iulia Hașdeu” – Foișorul de foc – Piața Rosetti – Piața Universității.

Protestatarii au mărșăluit pașnic peste 9 kilometri, între orele 19.00 și 23.00, scandând printre altele „România, trezește-te”, „Ați mințit poporul cu televizorul”, „Unitate” și „Ieșiți din casă, dacă vă pasă”.

La întoarcerea în Piața Universității traficul în zonă a fost blocat total, mii de persoane ocupând intersecția din apropierea Teatrului Național București.

FOTO: Facebook/Alberto Groșescu

După miezul nopții, un bărbat în jur de 30 de ani a fost arestat de polițiști pentru că devenise violent. Mai multe persoane au încercat să blocheze mașina de Poliție cu care acesta urma să fie transportat, dar au fost îndepărtate rapid.

Urmăriți în continuare cele mai importante momente ale protestului de duminică în format live text, alături înregistrări video și de fotografii de la evenimentul din Capitală și de la evenimente similare organizate atât în țară, cât și peste hotare.


UPDATE 01.18 Protestul împotriva proiectului minier de la Roșia Montană a luat sfârșit în Capitală.

UPDATE 01.00 Bărbatul arestat cu puțin timp în urmă în Piața Universității devenise violent. Acesta avea în jur de 30 de ani.

Oamenii care împiedicau mașina cu care a fost luat acesta să plece au fost îndepărtați de zece polițiști aflați la fața locului.

FOTO: Facebook/Catalin Georgescu

UPDATE 00.48 Polițiștii l-au reținut pe unul dintre protestatari. Mai multe persoane au venit să blocheze mașina autorităților. Se scandează „Fără violență! Fără violență!” și „România, stat polițienesc”.

UPDATE 00.38 Traficul rămâne blocat și la această oră de la Piața Universității către Parcul Cișmigiu. În zonă au mai rămas doar câteva zeci de persoane.

Șase protestatari s-au întins pe carosabil, în mijlocul Bulevardului Regina Elisabeta. În jurul lor s-a format un cordon de jandarmi.

Se scandează „Roșia, Roșia, vine revoluția!”.

Sursă video: YouTube

UPDATE 00.27 Câteva sute de protestatari au rămas după miezul nopții în Piața Universității din Capitală.

UPDATE 00.11 Un grup de tineri s-a adunat la Oxford, în Marea Britanie, în semn de solidaritate față de miile de persoane ieșite în stradă în România pentru a împiedica proiectul minier de la Roșia Montană.

FOTO: Facebook/Cristina Feier

UPDATE 00.00 Participanții la marșul de duminică împotriva exploatării cu cianuri a aurului de la Roșia Montană au scris cu creta mai multe mesaje pe asfaltul din Piața Universității.

Au fost aprinse, de asemenea, mai multe lumânări.

FOTO: Facebook/ Claudia Plesu

UPDATE 23.41 Protestatarii bucureșteni rămân și la această oră în Piața Universității.

FOTO: Facebook/Catalin Georgescu

Sursă video: Facebook/ Sergiu Nicolae Brega

FOTO: Facebook/Claudia Plesu

FOTO: Facebook/Darken Light

UPDATE 23.24 În Germania, se militează împotriva proiectului minier din România atât în Berlin, cât și în Hamburg.

FOTO: Facebook/Mihai Tufă

UPDATE 23.09 Traficul din zona Piața Universității este blocat în totalitate de miile de persoane care s-au oprit aici după marșul împotriva exploatării aurului de la Roșia Montană.

UPDATE 23.03 Cauza protestatarilor români este susținută și la Melbourne (Australia), Luxemburg, Nicosia (Cipru) și Amsterdam (Olanda).

FOTO: Facebook/Melbourne – Save Rosia Montana

FOTO: Facebook/Unitisalvam Rosiamontana – protest in Luxembourg

FOTO: Facebook/Salvati Rosia Montana

FOTO: Facebook/Amsterdam against Rosia Montana cyanide mining

UPDATE 22.57 Românii care au ieșit în această seară pe străzile din Capitală pentru a milita împotriva exploatării aurului de la Roșia Montană au ajuns în punctul final al marșului – Piața Universității.

UPDATE 22.54 Protestatarii au trecut de zona Piața Rosetti și vor ajunge în curând în Piața Universității.

UPDATE 22.52 Unul dintre coodonatorii marșului din Capitală estimează că la protest se află în acest moment circa 22.000 de persoane.

UPDATE 22.49 La București a început să plouă ușor. În aceste clipe se scandează „Apă curată, nu cianurată”.

UPDATE 22.45 Un grup de persoane militează împotriva exploatării aurului și în Italia, în Piața Domului din Milano.

FOTO: Facebook/ Uniți Salvăm Roșia Montană – Milano

UPDATE 22.39 La București se mărșăluiește acum pe Bulevardul Carol I, spre Piața Universității.

UPDATE 22.30 Pentru salvarea Roșiei Montane se militează și la Bruxelles. Aici un grup de persoane s-a adunat deja în Parc Royal.

FOTO: Facebook/Aura Venin

Cu puțin timp în urmă, așa se milita la Berlin pentru oprirea proiectului de exploatare a aurului.

FOTO: Facebook

UPDATE 22.28 Marșul continuă la această oră în Capitală în zona Foișorului de Foc.

UPDATE 22.25 Numărul protestatarilor a crescut în ultima oră. În prezent, circa 15.000 de persoane au ocupat Bulevardul Ferdinand I și se îndreaptă acum spre Piața Universității.

UPDATE 22.21 Dacă unii dintre bucureștenii care locuiesc în blocurile de pe traseul marșului împotriva exploatării aurului de la Roșia Montană i-au salutat de la balcon pe protestatari și i-au încurajat, alții au aruncat cu ouă în ei.

FOTO: Facebook/Mihai Codleanu

UPDATE 22.14 Protestatarii au ajuns acum în fața Colegiului Național „Iulia Hașdeu” unde s-au oprit pentru a permite trecerea unei ambulanțe.

FOTO: Facebook/Uniți Salvăm

UPDATE 22.08 Iată, mai jos, mesajul care apare pe unele dintre pliantele împărțite în timpul marșului:

„Protestăm până când:

– Parlamentul, prin Senat și Camera Deputaților, va vota respingerea proiectului de lege;

– Guvernul va respinge în procedură de urgență, prin Hotărâre de Guvern, acordul de mediu;

– Roșia Montană va fi inclusă pe lista tentativă a României pentru UNESCO;

– cianura va fi interzisă prin lege în activitățile miniere din România;

– demisionează Victor Ponta alături de cei patru inițiatori ai acestui proiect de lege.

FOTO: Facebook/Daniel Vrabioiu

UPDATE 22.06 Bucureștenii au ajuns în aceste momente la Bulevardul Ferdinand I.

UPDATE 21.55 Protestatarii împart și pliante împotriva exploatării gazelor de șist. Un grup chiar a adus la marșul pentru Roșia Montană un banner pe această temă cu care se deplasează pe Șoseaua Pantelimon.

UPDATE 21.47 „După părerea mea Roșia Montană a trezit un simț civic latent. Nu este o cauză politică, este o cauză ecologică ce a trezit spiritul național”, a declarat pentru gândul unul dintre cei 20 de coordonatori ai marșului din Capitală.

FOTO: Facebook/Luci Abrudan

„Suntem hotărâți să ieșim în stradă, dacă nu în fiecare zi, atunci măcar în fiecare weekend până când se va respinge legea exploatării miniere”, ne-a mai spus tânărul care susține că militează de 15 ani pentru Roșia Montană.

UPDATE 21.45 Minerii care au coborât în această seară în subteran pentru a protesta pentru începerea exploatării miniere în localitatea lor au ieșit în urmă cu puțin timp la suprafață. Ei își continuă protestul alături de alte câteva sute de persoane, informează Mediafax.

UPDATE 21.40 Printre cei peste 10.000 de bucureșteni care au ieșit în stradă pentru cea de-a 22-a zi consecutivă se numără și mai mulți bicicliști. De asemenea, unii dintre protestatari mărșăluiesc pe Șoseaua Pantelimon alături de copiii lor.

FOTO: Facebook/Rezistența Urbană

Se scandează  „Uniți, salvăm Roșia Montană” și „Ieșiți din casă, dacă vă pasă”. Se împart, totodată, trecătorilor pliante cu explicații legate de protest și cu informații privind proiectul minier.

UPDATE 21.32 În acest moment, peste 10.000 de persoane demonstrează în Capitală împotriva exploatării aurului de la Roșia Montană.

FOTO: Facebook/ Cris Ardelean

UPDATE 21.27 Protestatarii se află în acest moment pe Șoseaua Pantelimon și se întorc spre zona centrală a Bucureștiului.

FOTO: Facebook/Adrian Pruna

UPDATE 21.08 Mai jos, harta inițială a străzilor pe care urma să se mărșăluiască în această seară împotriva proiectului de la Roșia Montană.

Cei care au ieșit în stradă duminică au hotărât să schimbe însă traseul. Ei au continuat să mărșăluiască de la stația de metrou Piața Iancului pe Șoseaua Iancului până la intersecția cu Șoseaua Pantelimon.

UPDATE 20.50 În București marșul a ajuns în zona Pache Protopopescu.

FOTO: Facebook/Mihaly Istvan

UPDATE 20.41 Un protest împotriva explotării aurului are loc în aceste clipe și în Cluj-Napoca. Aici peste 3.000 de persoane au ocupat Piața Lucian Blaga și au blocat traficul în fața Casei de Cultură a Studenților, potrivit Mediafax.

FOTO: Facebook/Paul David Marginean

Se scandează „Nu stați la ferestre, veniți la proteste”, „Jos Ponta, jos, că ești un mincinos” și „Uniți salvăm Roșia Montană”.

Mai multe detalii despre protestul din Cluj găsiți aici.

FOTO: Facebook/Mihai Chereji

UPDATE 20.31 Pe ultimele etaje ale blocurilor de pe Șoseaua Iancului sunt proiectate mesaje pentru salvarea Roșiei Montane.

FOTO: Facebook/Radu Ciorniciuc

UPDATE 20.29 Numărul celor care demonstrează împotriva proiectului minier de la Roșia Montană a ajuns la această oră la aproximativ 7.000 de persoane.

FOTO: Facebook/Rezistența Urbană

UPDATE 20.20 Protestatarii din Capitală au ajuns în zona Piața Iancului. Ei scandează „România, trezește-te”, „Ați mințit poporul cu televizorul” și „Unitate”.

FOTO: Facebook/Alin Radu

UPDATE 20.10 La Roșia Montană se protestează la această oră pentru începerea exploatării.

„Nu mi se pare corect să ajungem noi să stăm pe drumuri când putem să facem ceva constructiv pentru țara asta”, a declarat un miner care protestează la Roșia Montană pentru un post de televiziune.

„Pe noi ne interesează protestele din București pentru că suntem într-o situație penibilă”, a mai explicat protestatarul, adăugând că nu înțelege unde au fost „acești domni până acum”.

„Noi vrem sa ne întreținem familiile”, a spus protestatarul de la Roșia Montană.

Mai multe detalii despre protestul minerilor de la Roșia Montană găsiți aici.

UPDATE 19.59 În zona Parcului Izvorul Rece mărșăluiesc pașnic în aceste momente circa 5.000 de protestatari, iar numărul acestora este în creștere.

FOTO: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto

UPDATE 19.51 Protestatarii sunt conduși de un grup de bicicliști.

UPDATE 19.37 „Ieșiți din casă, dacă vă pasă”, acesta este îndemnul adresat de protestatari, în București, zecilor de persoane care au ieșit la geam sau în balcon pentru a urmări marșul.

FOTO: Facebook

UPDATE 19:30 La Berlin, în fața Parlamentului german, de unde televiziunea DIGI 24 transmite rezultatele alegerilor germane, s-a strâns un grup de câțiva români, care protestează față de proiectul Roșia Montană: „Uniți salvăm Roșia Montană!”, strigă manifestanții. În același timp, se protestează și la București.

UPDATE 19.25 Traficul pe Bulevardul Carol este blocat pe ambele sensuri de circulație.

FOTO: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto

UPDATE 19:13 Mulțimea se îndreaptă către Piața Rosetti.

Foto: Facebook//Paul Chioveanu

UPDATE 19:10 Se scandează „Uniți salvăm Roșia Montană!” și „Roșia, Roșia / Vine revoluția!”

Foto: Facebook//Elena Calistru

UPDATE 19:00 Peste 1.000 de protestatari față de exploatarea de la Roșia Montană au pornit în marș de la Universitate, pe Bulevardul Carol, în cea de-a 22-a zi de proteste față de proiectul minier.

Potrivit traseului anunțat, protestatarii urmează să meargă pe Bulevardul Pache Protopopescu, Șoseaua Iancului, Șoseaua Pantelimon și se vor întoarce pe Bulevardul Ferdinand.

UPDATE 18:50 Protest și marș la Iași, față de proiectul minier de la Roșia Montană

Aproximativ 200 de persoane s-au adunat, duminică după-amiază, în Piața Unirii din Iași, pentru a protesta față de proiectul minier de la Roșia Montană, participanții pornind apoi într-un marș pe străzile orașului, numărul acestora ajungând la 600, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Protestatarii s-au adunat, în jurul orei 17.00, în Piața Unirii din Iași, unde au scandat „Uniți salvăm Roșia Montană”, „Roșia Montană nu e de vânzare” și „Nu corporația face legislația”.

FOTO: Sebastian Tataru/Mediafax Foto – Protest la Timișoara.

De asemenea, oamenii aveau pancarte pe care scria „Consultare, nu sfidare”, „Iașiul nu înghite cianura”, „Ieșeni, orașul vă aparține” și „Opriți asediul Roșiei Montane”.

Mitingul a durat câteva zeci de minute, după care protestatarii au plecat în marș pe traseul Piața Unirii-strada Arcu-Canta.

Circulația rutieră pe traseul marșului se desfășoară cu dificultate, zeci de polițiști și jandarmi fiind mobilizați pentru asigurarea ordinii.

UPDATE 18:40 Participanții la protestul de la Cluj-Napoca față de proiectul Roșia Montană, al căror număr a depășit 2.000 de persoane, au pornit, duminică seară, în marș spre cartierul Mănășur, blocând traficul rutier, în Piața Unirii și pe strada Memorandumului, ocupând întreg carosabilul.

FOTO: Sebastian Tataru/Mediafax Foto – Protest la Timișoara.

În trafic au rămas blocate mai multe autoturisme care nu mai puteau înainta, dar și autobuze și troleibuze ale regiei de transport public. Alți șoferi sunt dirijați de polițiști pe străzi ocolitoare.

UPDATE 18:35 Și la Brașov, sute de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta.

UPDATE 18:30 Flashmob cu „Oda bucuriei” și protest față de proiectul de la Roșia Montană, la Timișoara

Aproximativ 30 de muzicieni au cântat „Oda bucuriei”, duminică după-amiază, în centrul Timișoarei, în cadrul unui flashmob care a precedat protestul față de proiectul de la Roșia Montană, la care participă circa o sută de persoane. Detalii aici!

UPDATE 18:00 În Piața Universității au început să se strângă manifestanții împotriva proiectului Roșia Montană.

UPDATE 17:45 Oana Boc, alături de manifestanții din Cluj

Peste o mie de persoane protestează, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, față de proiectul minier de la Roșia Montană, manifestanții urmând să pornească într-un marș spre cartierul Mănăștur, cel mai mare din municipiu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Participanții la protest s-au adunat, duminică, în jurul orei 17.00, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, având bannere cu mesaje precum „Cianura ucide”, „Opriți marele jaf”, „Ponta demisia”, „Revoluția începe de la Roșia Montantă”, „Mineritul cu cianuri înseamnă moarte”.

Protestatarii scandează „Uniți salvăm Roșia Montană”, „Nu ne lăsăm, nu capitulăm”.

La protest participă și Oana Boc, soția primarului din Cluj-Napoca, aceasta nefiind prima dată când ea este prezentă la aceste acțiuni, precum și președintele PRM, Gheorghe Funar. Vezi aici mai multe detalii!

Sâmbătă, manifestanții  din Capitală au format un lanț uman în jurul Palatului Parlamentului, scandând „Uniți, salvăm Roșia Montană” și solicitând demisia politicienilor implicați în proiectul de exploatare a zăcămintelor din județul Alba.

Săptămâna trecută, peste 10.000 de persoane au participat la un marș organizat duminică seara în Capitală. Manifestanții au străbătut mai multe bulevarde centrale, blocând circulația.

Cei ieșiți în stradă de mai bine de trei săptămâni cer retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană, anularea contractului cu Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roșia Montană în patrimoniul UNESCO și demiterea celor patru inițiatori ai proiectului de lege, miniștrii Dan Șova, Rovana Plumb, Daniel Barbu și directorul ANRM Gheorghe Duțu.

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege pentru reglementarea exploatării de la Roșia Montană. Documentul a fost trimis Parlamentului unde s-a înființat o comisie specială pentru analizarea legii.

De atunci, sute de protestatari au ieșit zilnic în stradă atât în Capitală cât și orașele mari din țară pentru a cere salvarea Roșiei Montane.

 
Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
FOTO. Vica, balerina lui Piţurcă, s-a fotografiat goală în pat! Imagini interzise cu vedeta TV
Vestea care șochează! Fiul premierului Ludovic Orban este implicat într-un scandal URIAȘ
La noapte SE SCHIMBĂ TOT. Fenomenul care dă viața zodiilor peste cap
FOTO. Cum arăta Mirela Vaida acum 15 ani. Imagini fabuloase de pe vremea când cânta...
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
România este în topul ţărilor acuzate la CEDO. Cât plătim pentru condamnările de la CEDO
Cum ar putea România să hrănească toată Europa
Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
Colegii îi furau mereu laptele din frigider. Enervată, Naty a făcut un GEST de care...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Mihai Stoica s-a dat de gol! Unde se afla acesta, cu toate că a fost...
Lumea filmului, în doliu. Sylvester Stallone este în șoc
Ministrul Sănătăţii, anunţ şoc. Vom avea sau nu restricţii după alegeri?
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide