INFOGRAFIC GÂNDUL: REȚEAUA DUICU. Personajele cheie prin care șeful CJ Mehedinți controla județul și țintea influența în Guvernul Ponta

INFOGRAFIC GÂNDUL: REȚEAUA DUICU. Personajele cheie prin care șeful CJ Mehedinți controla județul și țintea influența în Guvernul Ponta
Publicat: 01/08/2014, 10:07
Actualizat: 05/07/2016, 23:50

UPDATE: Curtea de Apel București a decis arestarea preventivă a lui Adrian Duicu pentru 30 de zile

Potrivit DNA, Adrian Duicu se lăuda cu influență chiar și în Guvernul Ponta. Surse judiciare au explicat pentru gândul că, în 2013, ministrul Robert Cazanciuc „a recrutat-o” pe soția lui Constantin Ponea, seful IPJ (anchetat și el acum), pentru o funcție de conducere în DNA. După ce a fost declarat în conflict de interese de ANI, Duicu a câștigat pe fond procesul la o instanță condusă de sora lui Ponea. Dosarul lui Duicu de incompatibilitate a pornit de la o sesizare a fratelui ministrului Eugen Nicolicea, fost membru PSD și fost șef al organizației conduse de Duicu.

Mecanismele rețelei de corupție din Mehedinți

Din informațiile prezentate până acum de procurori, reiese că Adrian Duicu conducea în Mehedinți o rețea de corupție integrată. În centrul rețelei se plasează el și șeful Inspectoratului Județean de Poliție, Constantin Ponea. Duicu își folosea influența politică pentru a-l menține în funcție pe șeful IPJ. Acesta din urmă, prin relațiile sale, îi promitea protecție împotriva anchetelor sau că „îi rezolvă” dosare aflate în instanță. Pe palierul doi al rețelei avem rudele șefului IPJ, soția sa fiind procuror cu funcție de conducere. De asemenea, sora șefului IPJ este judecător pe cauze civile și cea care a judecat favorabil dosarul în care ANI îl acuza pe Duicu de conflict de interese.

Din rețeaua lui Duicu făcea parte și Constantin Popescu, om de afaceri și președinte al PSD Orșova. Prin intermediul acestuia, Duicu a reușit să obțină pentru un membru al familiei Ponea terenuri în centrul orașului Orșova. Același Duicu controla două televiziuni locale Tv2 și Karisma Tv. Procurorii spun că prin aceste televiziuni Duicu încerca să șantajeze diverse persoane. Totodată, primarii din județ erau obligați ca din bugetele locale să finanțeze aceste televiziuni.

Infografic multimedia al rețelei Duicu:

Personajele rețelei de corupție

Adrian Duicu are 43 de ani și din 2012 este șeful Consiliului Județean. În perioda 2008-2012 a fost consilier județean din partea PSD. Este și președinte al filialei Mehedinți a PSD. Ascensiunea lui Duicu a început în 2001, când a fost numit director al sucursalei Petrom din Mehedinți. El derula afaceri cu combustibili, presa locală notând că acesta deținea trei benzinării. În aceeași perioadă a intrat în PSD. Tatăl lui Adrian Duicu, Ion Duicu, a fost la finalul anilor `90 viceprimar în Topleț, comună din Caraș la granița cu Mehedinți.

Duicu este acuzat de DNA de șase infracțiuni de corupție: „trafic de influență, cumpărare de influență, instigare la dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii de foloase necuvenite, instigare la abuz în serviciu două infracțiuni de folosirea influenței și autorității, de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite”.

Constantin Ponea are 43 de ani și este șef al IPJ Mehedinți din 2009. Potrivit CV-ului, este doctor în management, are studii juridice și economice. Înainte să fie numit șef la IPJ a condus Poliția Orșova. Potrivit DNA, Ponea este acuzat de procurori de trafic de influență și cumpărare de mită. Ponea ocupa un rol central în rețeaua lui Duicu. Șeful CJ Mehedinți dorea să îl promoveze pe acesta în funcția de director adjunct al Direcției de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. Constantin Ponea este și legătura lui Duicu cu doi magistrați: Elisabeta Ponea, șefa parchetului Curții de Apel Craiova, și Adrina Ponea, judecătoare la Curtea de Apel Craiova și șefa secției de Contencios.

Elisabeta Ponea este procuror general al Parchetului Curții de Apel Craiova și soția lui Constantin Ponea, șeful IPJ Mehedinți. Are o experiență de 23 de ani în magistratură. Din 2006, conduce Parchetul Curții de Apel Craiova. De trei ani este căsătorită cu șeful IPJ Mehedinți. Procurorii DNA susțin că Adrian Duicu i-a promis Constantin Ponea că va interveni pe lângă membrii Guvernului României astfel încât soția sa să fie numită într-o funcție de conducere din cadrul Parchetului. Surse judiciare au explicat pentru gândul că Elisabeta Ponea urma să ocupe funcția de procuror șef al Secției Judiciare a DNA.

Două surse distincte au explicat pentru gândul că soția sefului IPJ Mehedinți a fost propusă în 2013 de către Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, pentru conducerea secției judiciare a DNA. Propunerea lui Cazanciuc, deși a fost una scrisă, nu a fost înregistrată de Consiliul Superior al Magistraturii. Ministrul și-a retras propunerea astfel că ea nu a devenit publică niciodată. Contactat de gândul, ministrul Robert Cazanciuc a declarat următoarele: „Propunerile mele au fost procurorii aflați în funcție”. Întrebat de gândul dacă a discutat vreun moment cu procuroarea Ponea despre promovarea la DNA, ministrul nu a mai răspuns.

Cazanciuc a declarat însă la postul public de televiziune că a avut o discuție cu Elisabeta Ponea în perioada în care recruta procurori pentru DNA. A negat însă că a propus-o la DNA.”Nu am formulat o asemena propunere. Doamna Ponea a fost unul dintre zecile de magistrați care au fost la Ministerul Justiției în perioada în care încercam să găsim procurori adecvați pentru diversele funcții de conducere libere, vacante la nivelul conducerii Ministerului Public, doamna Ponea având două mandate de procuror general la Parchetul Curții de Apel Craiova în perioada 2006-2012, deci un om cu foarte mare experiență care teoretic poate să aspire la o funcție de conducere la nivelul Ministerului Public. Doamna Ponea nu se regăsește printre propunerile făcute de Ministrul Justiției nici pentru Parchetul General, nici pentru altă structură de parchet. Propunerile ministrului au fost cele care sunt deja în momentul de față în funcție”, a declarat Cazanciuc la TVR.

Secția Judiciară a DNA este una extrem de importantă. Aici activeză procurorii care reprezintă DNA în instanță, sunt cei care argumentează acuzațiile de corupție. În plus procurorii de la Judiciară sunt cei care spun dacă fac sau nu recurs, ce pedepse solicită instanței. În cazurile de mare corupție cum a fost cel al lui Adrian Năstase în instanță DNA a fost reprezentată de șefa secției Judiciare. Elisabeta Ponea nu are nicio calitate în acest dosar.

Adina Ponea este șefa secției de Contencios a Curții de Apel Craiova. A promovat la această instanță în 2009. A intrat în magistratură în 1999. Adina Ponea nu are în acest moment nici un fel de calitate în dosarul DNA. Procurorii spun că Adrian Duicu i-a solicitat lui Constantin Ponea să intervină la șefa secției Contencios a Curții de Apel Craiova de la care să obțină o sentință favorabilă în dosarul în care se judeca cu Agenția Națională de Integritate.

În 2012 ANI l-a declarat pe Duiciu în conflict de interese. Mai precis, în 2011, Adrian Duicu în calitate de consilier județean a votat proiectele de hotărâre prin care CJ Mehedinți închiria și întrăina către firmele sale mai multe imobile din proprietatea publică. Duicu a contestat decizia ANI la Curtea de Apel Craiova unde la secția de contencios președinte este Adina Ponea, sora șefului IPJ. Curtea de Apel Craiova a anulat pe fond raportul ANI. Acum procesul se judecă la Curtea Supremă.

Informațiile obținute de gândul arată că sesizarea care a deschis dosarul de conflict de interes a lui Duicu a fost formulată de Liviu Nicolicea, fratele deputatului UNPR Eugen Nicolicea, acum ministru delegat în guvernul Ponta. Eugen Nicolicea a făcut parte din PSD Mehedinți și chiar a condus filiala până în 2009 când a fost înlocuit de Adrian Duicu care ulterior l-a și exclus din partid.

Constantin Popescu este președintele PSD Orșova și subalternul lui Duicu pe linie de partid. A fost și el reținut de DNA în dosarul de corupție al șefului CJ Mehedinți. DNA susține că șeful PSD Orșova, la solicitarea lui Duicu, și-a folosit influența asupra 11 consilier locali pentru ca aceștia să aprobe concesionarea unor terenuri la un preț mic pentru un membri al familiei șefului IPJ, Constantin Ponea.

Doina Borugă este managerul Spitalului Județean din Drobeta Turnu Severin. Este urmărită penal de către DNA pentru infracțiunea „permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii de foloase necuvenite”. DNA spune oficial că Duicu, Doina Borugă și Popescu Daniela Delia (director al direcției economice din cadrul Consiliului județean Mehedinți) au trucat o licitație publică pentru achiziționarea unor echipamente destinate Spitalului Județean în valoare totală de 2,7 milioane euro.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că locuința ei a fost percheziționată de procurori. Presa locală a notat că Borugă este apropiată de șeful CJ Mehedinți. În 2013 acesta a intervenit în favoarea ei când o companie care se ocupa de managementul spitalului a decis să îi rezilieze contractul.

Adrian Bidilici este directorul general al Tele 2 din Mehedinți, care alături de Karisma TV, ar fi controlată de Adrian Duicu. Adrian Bidilici a fost și el audiat de DNA și pus acum sub acuzare pentru instigare la dare de mită. Adrian Bidilici a fost director de campanie al lui Duicu în 2012. DNA spune că Adrian Duicu „i-a solicitat unei persoane (director al unui post de televiziune locală controlat în fapt de către Duicu Ioan-Adrian) să determine alte persoane să-i ofere unei asistente în cadrul Spitalului Județean de Urgență Mehedinți o sumă de bani, în schimbul eliberării unei adeverințe medicale și, totodată, să filmeze cu o cameră ascunsă momentul în care asistenta ar fi primit această sumă de bani”.

În plus DNA susține că Duicu prin intremediul lui Bidilici Adrian și Mijache Loredana-Andreea a cerut ” tuturor primarilor și tuturor funcționarilor publici cu funcții de conducere de pe raza județului Mehedinți, să plătească contravaloarea unor „urări” care aveau să fie difuzate (sub forma unor anunțuri scrise pe „burtiera” ecranului) la cele două posturi de televiziune. Concret, fiecare persoană căreia i s-a impus plata unor astfel de „urări” a trebuit să plătească suma de 600 lei.”

Rolea Elisabeta-Zenovia este directoarea Casei de Asigurări de Sănătate Mehedinți. DNA susține că prin intermediul directoare CAS Mehedinți și a unui funcționar Gheorghița Ferau, Duicu obținea decontarea unor servicii paraclinice pentru o companie pe care o controla chiar el. Procurorii spun că în schimb Duicu a determinat numirea soțului directoare CAS în cadrul Biroului Vamal Porțile de Fier. Pentru Georghița Feraru, Duicu a obținut numirea unei rude în „într-o funcție de conducere în cadrul aparatului tehnic al Primăriei Drobeta Turnu Severin”

Mednyasky Ștefan Ladislau este secretarul Consiliului județean Mehedinți. DNA spune că în luna ianuarie 2014 i-a cerut lui Mednyasky Ștefan Ladislau și Silviei Șocîte și să îi pună la dispoziție subiectele unui concurs organizat pentru ocuparea funcției de șef serviciu în cadrul Direcției Economice a Consiliului Județean Mehedinți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului