Informațiile esențiale ale cazului Lukoil-Ponta: Cum a scăpat compania rusească de sechestru după ce premierul a intervenit în dosar răstindu-se la procurori

Informațiile esențiale ale cazului Lukoil-Ponta: Cum a scăpat compania rusească de sechestru după ce premierul a intervenit în dosar răstindu-se la procurori
Publicat: 08/10/2014, 08:35
Actualizat: 27/09/2018, 20:01

La finalul săptămânii trecute, Parchetul General a anunțat că procurorii Parchetului Curții de Apel Ploiești investighează un dosar de spălare de bani și evaziune fiscală în care este vizată activitatea companiei Lukoil, mai exact platforma de rafinare de la Ploiești.

Surse judiciare au arătat pentru gândul investigația în dosarul de spălare de bani și evaziune fiscală este supervizat chiar de către procurorul general Tiberiu Nițu. Procurorul General nu a răspuns la solicitările gândul de a explica de ce a fost ridicat sechestrul în acest caz la doar 24 de ore de la criticile publice ale premierului Victor Ponta la adresa procurorului de caz..

Alte surse din cadrul sistemului judiciar au declarat, în jurul prânzului, pentru gândul, că sechestul a fost ridicat parțial. Sursele citate ne-au precizat că a fost ridicat sechestrul pe materia primă utilizată de rafinăria Lukoil din Ploiești. Este vorba de 600.000 tone de țiței și alte materii prime.Pe de altă parte, Parchetul Curții de Apel Ploiești spune, într-un comunicat oficial, că, de fapt, a ridicat sechestrul pe conturile bancare, pentru ca societatea să își poată plăti salariații. „La data de 06.10.2014, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a dispus înlocuirea măsurilor asigurătorii, prin ridicarea parțială a sechestrului asigurător asupra conturilor bancare, pentru a da posibilitatea S.C.PETROTEL LUKOIL S.A.Ploiești să își desfășoare activitatea curentă în condiții de normalitate cu terții și să plătească drepturile salariale și contribuțiile la bugetul de stat„, se arată în comunicat.

Potrivit datelor oficialeS.C.PETROTEL LUKOIL S.A. a declarat autorităților că în 2013 a avut în medie 400 de angajați, această cifră fiind departe de 3500 de angajați amintiți de Victor Ponta.

Comunicatul Parchetului Ploiești, în spiritul cererii lui Victor Ponta: să se plătească salariile

Cu 24 de ore în urmă, Victor Ponta a solicitase indirect asta. A transmis public că procurorii trebuie să se gândească la soarta celor 3500 de angajați. „Procurorul este suveran și nici nu cred că este foarte interesat că Lukoil are 3.500 angajați, că, de exemplu, Oltchim cumpără doar de la Lukoil, că au blocat combustibil pe la Oil Terminal și la Conpet, că nu știe procurorul și nici nu cred că e treaba…sau mă rog, probabil că nu e treaba domniei sale. Ceea ce noi sperăm – nu avem niciun drept să intervenim în anchete și nici nu ne dorim acest lucru – ne dorim totuși ca vineri să poată să plătească salariile și ca activitatea să continue normal, după care, sigur, în urma anchetei penale, să se recupereze prejudiciul și să fie sancționați oamenii care au încălcat legea”, a spus premierul Victor Ponta. La finalul anului trecut compania Lukoil a raportat autoritatilor ca a avut în medie 3105 angajați.

Surse judiciare apropiate anchetei susțin că procurorii de la Ploiești au pus sechestru pe toatea activele Lukoil din Ploiești și pe toate conturile. Aceleași surse ne-au precizat că ar fi fost o eroare a procurorilor că nu au anticipat că o asemenea măsură urma să ducă la disfuncționalități în activitatea companiei.

gândul a consultat experți independenți în procedură penală care au explicat că în cadrul anchetei penale procurorul poate pune sechestru pe toate conturile unei companii. Nu există o interdicție, în afara unor excepții. Procurorul nu poate indisponibiliza o proprietate a statului sau dacă un bun are un regim special. Până și salariile într-o oarecare măsură pot fi puse sub sechestru, dar numai o mică parte. Nu este cazul nostru, pentru că nu salariații sunt suspecți în dosar. Doar în cazul în care un cetățean obișnuit este investigat procurorul poate să îi indisponibilizeze o parte din salariu.

În schimb, aceiași experți au arătat că, în cazul sechestrelor pe conturile unei companii, cutuma este următoarea: se pun sechestre pe toate conturile, indiferente că din ele se plătesc sau nu salarii, apoi compania constituie un depozit cu suma considerată prejudiciu pe care îl pune la dispoziția procurorului, după care conturile pentru salarii sau operațiuni curente sunt eliberate de sechestru. Aceasta este o procedură normală și utilizată de procurori în ancheta penală, ne-au precizat sursele citate.

În cazul Lukoil, Parchetul Curții de Apel Ploiești nu a anunțat că Lukoil a creat un depozit special pentru a fi indisponibilizat. Procurorii au anunțat însă să sechestrul a fost exstins asupra alor bunuri deținute de companie.

CSM discută intervenția lui Ponta

CSM a anunțat că în ședința de joi, 9 octombrie, vor fi analizate declarațiile lui Victor Ponta în acest caz. Plenul CSM va decide dacă va sesiza Inspecția Judiciară în acest caz. Inspecția judiciară ar putea constata că declarațiile lui Ponta au afectat independența procurorilor și o posibilă imixtiune a premierului, șeful executivului în puterea judecătorească. Altfel spus, o încălcare a principiului separației puterilor în stat.

Cazul Lukoil descopuns în șase episoade esențiale

Episodul 1. Joi, 2 octombrie, Parchetul Curții de Apel Ploiești a anunțat că a efectuat 23 de percheziții la companiile din grupul Lukoil: S.C. PETROTEL LUKOIL S.A. Ploiești, S.C. LUKOIL ENERGY & GAS ROMÂNIA S.R.L., S.C. LUKOIL LUBRICANTS EAST EUROPE S.R.L., S.C. AGENȚIA LUKOM-A-ROMÂNIA S.R.L., S.C. TP LOG SERVICES S.R.L.. Toate sunt companii înregistrate în Ploiești. Parchetul a anunțat că investighează un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Prejudiciul stabilit este de 230 milioane euro.

„În această fază a procesului penal, prejudiciul estimat este în cuantum de 1.039.019.829 lei (230 milioane euro), rezultat din comiterea infracțiunii de evaziune fiscală în cuantum de 505.421.252 lei (112 milioane euro) și 533.598.577 lei (118 milioane euro) din săvârșirea infracțiunii de spălare de bani„, a explicat parchetul într-un comunicat public.

Până în prezent a fost pus sub acuzare directorul general al SC Petrotel Lukoil SA Ploiești, Andrey Bogdanov, fiind urmărit penal pentru evaziune fiscală și spălare de bani, au anunțat, marți, reprezentanții Parchetului Curții de Apel Ploiești, a relatat Mediafax.

Mediafax a relatat că „patru dube ale Poliției au plecat joi după-amiază încărcate cu documente de la sediul rafinăriei Lukoil situat în cartierul Mihai Bravu din Ploiești, la finalul unor percheziții care au durat peste șase ore, timp în care procurorii au verificat documente în două clădiri de birouri din incinta rafinăriei”.

Episodul 2. Vineri, 3 octombrie, Lukoil emite un comunicat în care spune următoarele: „Autoritățile de drept din România au efectuat o verificare la sediile companiilor Grupului Lukoil, aflate pe teritoriul Rafinariei PETROTEL-LUKOIL, din Ploiești”. Tot vineri, Mediafax a relatat că Lukoil a început procedurile de sistare a producției la rafinăria din Ploiești.

Episodul 3. În cadrul investigației, procurorii Parchetului Curții de Apel Ploiești au pus sechestru pe bunurile Lukoil din localitate. Este vorba de un sechestru asigurător. Procedurile judiciare obligă practic procurorii să pună sub sechestru asigurător bunurile unei persoane sau companii. În esență ,sechestrul asigurător înseamnă că bunul luat în evidență de parchet nu mai poate fi vândut. Aceste sechestre se impun pentru ca statul să poate ulterior la finalul unui proces să recupereze prejudiciul.

Surse judiciare au explicat pentru gândul procurorii au aplicat doar măsura sechestrului asigurător, și nu au dat o altă dispoziție, cum ar fi aceea de oprire a producției. De altfel, aceleași surse au explicat că procurorii nu pot dispune sistarea producției.

Episodul 4. Compania, sindicatul și ambasadorul Rusiei în România reacționează și acuză procurorii că au închis producția la rafinăria Lukoil din Ploiești. Într-o declarație publicată pe site-ul Ambasadei Rusiei, Oleg Malginov susține că „o preocupare aparte o provoacă faptul că în cadrul măsurilor de anchetă s-a dispus ca uzina să oprească producția ceea ce a pus în pericol funcționarea întregului lanț de producție al companiei „Lukoil” din România”.

Atât ambasadorul Rusiei, cât și sindicaliștii Lukoil au vehiculat o informație inexactă în acest caz. Pe toată durata zilei de luni, 6 octombrie, au menționat în spațiul public că operațiunile rafinăriei Lukoil au fost sistate din ordinul procurorilor. Acestă informație nu este susținută de fapte reale. Surse apropiate anchetei au explicat că procurorii au dispus numai sechestrul asigurător al bunurilor companiei, nu și sistarea producției. Sindicatul angajaților Lukoil i-a scris premierului Ponta o scrisoare în care i-a cerut să intervină caz pentru ca producție să fie reluată.

Episodul 5. Ponta atacă procurorii care anchetează dosarul Lukoil. Într-o declarație publică, premierul Ponta a criticat decizia procurorilor de pune sechestru pe bunurile Lukoil. „Totuși, aici nu e vorba că am prins pe cineva furând o mașină și indisponibilizăm mașina, aici să indisponibilizezi conducte…bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu știu unde și nici rafinăria nu o mutau mâine din România. Dar justiția este independentă își face datoria și bănuiesc că, dacă se întâmplă ceva rău, cei 3.500 de oameni o să vină la mine, că așa e cu justiția. Eu doar sper și ne dorim să se găsească soluția legală prin care, pe de-o parte, să fie sancționați cei vinovați, să se recupereze prejudiciul fără să aruncăm în aer acea chestie cu „Fiat Justitia Pereat Mundi” („Să se facă dreptate chiar dacă moare lumea”-n.r.)…eu sper să fie doar cu „Fiat Justitia”, fără să piară și lumea numai din asta”, a declarat Ponta.

Episodul 6. La 24 de ore după reacția premierului, procurorii ridică sechestrul. „În urma audierilor avute în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, audieri desfășurate în ziua de 06.10.2014, măsurile asiguratorii (sechestrul pe conturile bancare și stocurile comerciale de produse ale societății) dispuse în data de 02-03.10.2014 au fost ridicate, prin urmare rafinăria Petrotel-Lukoil începe procedurile de pregătire pentru pornire normală a instalațiilor tehnologice”, se arată într-un comunicat al companiei transmis marți.

Episodul 7. După ce procurorii au ridicat schestrul de pe conturile companiei, Victor Ponta a salutat decizia, explicând că este bucuros că salariații o să își primească lefurile. „Îmi doresc ca, ori de câte ori este vorba de locuri de muncă, să avem o poziție foarte clară, de salvare a acestora. Vreau să spun încă o dată – și îl rog pe ministrul Justiției să transmită corect ceea ce am spus – e foarte bine ca justiția să își facă datoria, ca cei care au păgubit statul să plătească și să recuperăm prejudiciile. Îi felicit pe toți procurorii și judecătorii care ne ajută să îi pedepsim pe cei vinovați. În același timp, trebuie să avem grijă – că noi suntem Guvernul, nu e treaba procurorului sau a judecătorului – de…în cazul Lukoil sunt 3.500 de angajați. Mă bucur că o să își primească salariile vineri și să avem de fiecare dată o gândire de a salva locurile de muncă și interesele economice”, a spus Ponta în ședința de guvern, în fața presei.

Mai multe despre acest caz, în ordinea cronologică a apariției articolelor:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna