ÎNGHEȚAREA PREȚULUI BENZINEI în România. Oficial guvernamental: Toate căile sunt POSIBILE

Redactor:
Ionuț Morariu
Redactor:
Simona Simionescu
ÎNGHEȚAREA PREȚULUI BENZINEI în România. Oficial guvernamental: Toate căile sunt POSIBILE
Prețul la pompă ar putea ajunge la 5,8 lei pe litru pentru sortimentele populare și la un maximum de 6,7 lei/litru pentru benzina vârf de gamă.

Fondul Monetar Internațional (FMI), Agenția Internațională pentruEnergie (AIE), dar și reprezentanți ai industriei petroliere localeevocă tot mai des posibilitatea ca prețurile carburanților să-șicontinue creșterile galopante.

„Ajutoarele financiare acordate economiilor aflate îndificultate s-au făcut prin emisiuni monetare, neacoperite deproduse și servicii. Banii au mers către mărfurile cele maiatractive cotate la burse, iar petrolul este una dintre ele. S-aajuns astfel ca, pe piața speculativă, cererea de petrol sădepășească de două-trei ori oferta„, a explicat fenomenul,pentru gândul,Constantin Tampiza, coordonatorul strategiei de dezvoltare alLukoil România.

El estimează că, la finele acestui an, prețul la pompă albezinei ar putea ajunge la 5,8 lei pe litru, pentru sortimentelepopulare și la un maximum de 6,7 lei/litru pentrubenzina vârf de gamă.
Totul în contextul în care prețul barilului de petrol va fi cotatîn jurul valorii de 140 de dolari. Tampiza precizează că unavans de 10 dolari al prețului barilului se traduce într-o majorarede preț în stațiile autohtone de 34-35 de bani. Îndimineața zilei de marți, barilul petrolului Brent era cotat labursă în jurul valorii de 124 de dolari.

Înghețarea prețurilor,simplă discuție în România

Bulgaria a anunțat recent că va îngheța prețurile carburanților.Modelul este doar o ipoteză vehiculată de reprezentanți aiParlamentului.

Deputatul Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industrii șiServicii din Camera Deputaților, spune că,teoretic, prețurile carburanților ar puteafi înghețate pentru o anumită perioadă de timp, cuprinsă între șaseluni și un an. Mingea este însă la Guvern.

„Aportul de biocombustibil în carburant ar putea fi stopat peperioada de înghețare a prețului și astfel se mai reduce dinpresiunea pe preț”, a declarat Iancu. El susține că Petrom este deacord cu această soluție pe o perioadă limitată de timp, dacăGuvernul vine cu o măsură care să se aplice tuturor companiilor depe piață. „Petrom de unul singur nu poate lua o asemenea decizie,pentru că ar fi acuzată că e într-o poziție de dumping”, a adăugatel.

El a menționat că Petrom este subiectul unei anchete demarate deo comisie parlamentară, care analizează modul de formare aprețurilor, precum și perioada post-privatizare. Deocamdată,ancheta vizează numai OMV Petrom, însă urmează să fie extinsă șiasupra celorlalte companii de profil.

Scenariul nu este exclus nici la nivelul Guvernului, în timp cecompaniile petroliere se arată reticente. Întrebată de gândul dacăipoteza înghețării prețurilor e luată în calcul de către Guvern,Andreea Paul Vass, consilier de stat, a răspuns: „Suntluate în calcul toate căile„. Oficialul nu a oferit șialte detalii privind discuțiile pe această temă.

Petrom: Prețul nu poatefi influențat prin intervenții administrative

Poziția oficială a OMV Petrom este însă una diferită. Întrebațidacă ar accepta o înghețare a prețurilor, reprezentanții companieiau declarat că „piața carburanților din România este o piațăliberă, parte a pieței unice europene”.

Într-o astfel de piață, prețul este determinat decerere și ofertă, fără a fi influențat prin intervențiiadministrative. În cadrul acestei piețe, activitateaPetrom se desfășoară cu respectarea legislației românești șieuropene în vigoare, inclusiv cu respectarea regulilor unei piețeconcurențiale”, au explicat reprezentanții Petrom.

FMI și AIE, semnal dealarmă cu privire la prețul petrolului

În acest context, prețul mare al petrolului începe să afectezecreșterea cererii la nivel global, a avertizat AgențiaInternațională pentru Energie (AIE). Reprezentanții acesteia susțincă avansul prețurilor ar putea, în ultimă instanță, să fie moderatde încetinirea activităților din economia mondială, potrivit uneiștiri publicate marți de Reuters.

Agenția a avertizat însă că „există riscuri reale” ca un nivelal prețurilor petrolului de peste 100 de dolari pe baril să fieincompatibil cu ritmul anticipat de redresare economică.

Un alt motiv de îngrijorare este oferta limitată, la nivelmondial, în condițiile în care producția totală a scăzut înmartie cu circa 0,7 milioane barili pe zi, la 88,27 milioane barilipe zi, din cauza războiului civil din Libia.

Și FMI prezenta joia trecută un raport în care avertiza căeconomia globală intră într-o perioadă în care creșterea prețuluipetrolului ar putea fi una puternică. Totodată, un sondaj efectuatde Reuters în rândul traderilor de petrol indică majorarea prețuluila peste 130 de dolari pe baril până la sfârșitul acestui an.

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca...
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Horoscop 7 mai 2021. Zodia care se reapropie de familie
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide