Instanța: Băsescu a colaborat cu Securitatea. Ce spune un fost membru CSM despre decizia în cazul fostului președinte

Instanța: Băsescu a colaborat cu Securitatea. Ce spune un fost membru CSM despre decizia în cazul fostului președinte
Publicat: 20/09/2019, 17:18

Fostul membru CSM, în prezent avocat, a declarat că, în condițiile în care decizia va rămâne definitivă singura răspundere ar putea fi în privința falsului în declarații.

„Nu se poate pune în niciun fel în discuție mandatul de președinte, indiferent dacă rămâne definitivă decizia. Nu e caz de nulitate. Singura problemă este că președintele Băsescu, în momentul în care a candidat pentru funcția de președinte, a făcut niște declarații pe proprie răspundere, că nu este colaborator al securității. Deci singura problemă care ar putea apărea este declanșarea unei proceduri penale pentru fals în declarații pe care dumnealui le-a dat în momentul în care a completat declarația”, a spus avocatul Toni Neacșu.

De asemenea, decizia Curții de Apel București nu afectează nici mandatul de europarlamentar al lui Traian Băsescu, întrucât în legislația europeană nu există condiția de a nu fi colaborat cu securitatea.

„Nu are absolut nicio legătură cu mandatul de europarlamentar. Nici nu este o condiție a legislației noastre (în privința candidatului – n.r.), aceea de a nu fi fost colaborator al securității, pentru că este o legislație europeană care ni se aplică și nouă, unde nu există această condiție”, a mai spus Neacșu.

Fostul membru CSM afirmă că, pe lângă eventuale plângeri penale pentru fals în declarații, e posibil fostul președinte să răspundă în fața electoratului. În plus, doar în condițiile în care decizia ar rămâne definitivă, Traian Băsescu nu va mai putea candida pentru demnități publice în România, unde există această condiție, de a nu fi colaborat cu securitatea.

Magistrații Curții de Apel București au constatat, vineri, că fostul președinte al României, Traian Băsescu, a fost colaborator al Securității, decizia nefiind definitivă.

„Admite acțiunea. Constată calitatea de colaborator al Securității în privința pârâtului Băsescu Traian”, se arată în minuta judecătorilor Curții de Apel București.

Fostul președinte poate face recurs la decizia magistraților în 15 zile de la comunicare, recursul putând fi depus tot la Curtea de Apel București.

Traian Băsescu a declarat, vineri, după ce Curtea de Apel București a constatat calitatea sa de colaborator al Securității, că este o „oarecare amărăciune” să primească acest verdict după ce, din dispoziția sa ca președinte, a deschis arhivele Securității și le-a transferat către CNSAS.

„Este o decizie a judecătorului. Nu pot s-o contest decât legal, ca om care a ținut la construcția unui sistem de justiție. Deci voi contesta decizia la Înalta Curte. (…) Pentru mine este oarecare amărăciune după ce am condamnat comunismul, am deschis arhivele Securității și le-am transferat către CNSAS din dispoziția mea, am deschis arhivele Comitetului Central, acum să am un asemenea verdict. Voi încerca să merg până la capăt uzând de toate drepturile constituționale pentru clarificarea lucrurilor”, a declarat, vineri, la Digi24, europarlamentarul PMP Traian Băsecu.

Întrebat ce îl determină să spună că nu a colaborat cu Securitatea, Băsescu a afirmat că ce a făcut nu poate fi etichetat ca fiind colaborare cu Securitatea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului