Intelectualii lui Băsescu se revoltă după ce Boc le-a plătit-o pe drepturi de autor: „E o bătaie de joc”. Ce spun Patapievici, Cărtărescu, Voinescu și Preda

Intelectualii lui Băsescu se revoltă după ce Boc le-a plătit-o pe drepturi de autor: „E o bătaie de joc. Ce spun Patapievici, Cărtărescu, Voinescu și Preda
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 24/04/2012, 11:18

L-au susținut deschis pe Traian Băsescu în 2004 și s-a spusdespre ei că au înclinat balanța alegerilor prezidențiale. Și-auatras și asumat în anumite cazuri eticheta de „intelectualii luiBăsescu”, pe care l-au sprijinit constant în primul mandat laCotroceni, chiar dacă în al doilea, în ultimii ani, n-au mai fostvocali.

Unii au făcut pasul spre politică, lăsând activitateapublicistică pe locul al doilea, pentru a intra în partidulprezidențial, atrași de promisiunile de reformă a statului. Pentruprima dată, o măsură a actualei guvernări revoltă intelectualitateade dreapta, lovită direct în principala sursă de venit. Felul încare Guvernul a gestionat plata acestui impozit a fost calificatunanim ca „bătaie de joc”.

Patapievici: „Batjocură și dispreț la adresaoamenilor”

Președintele Institutului Cultural Român, Horia RomanPatapievici, spune că a fost în concediu și că a văzut la televizorștirile despre cozile la ghișee. „Dacă într-adevăr așa staulucrurile, este o aberație. O gândire profund greșită și obatjocură la adresa oamenilor, indiferent că ei sunt scriitori saumuncitori. Eu m-am întors ieri din concediu și am apucat să văd latelevizor câteva informații confuze.
Dacă într-adevăr trebuie să stai la trei cozi diferite în fiecarelună, este vorba de un dispreț la adresa oamenilor”, a declarat elpentru Gândul.

Cărtărescu: „E puțin spus jignitor.Sunt absolut indignat”

Întrebat de Gândul dacă s-aîncumetat să facă cele trei drumuri la ghișee pentru a da statuluiimpozitele pentru drepturile de autor, Mircea Cărtărescu a răspuns:”Doamne ferește! Nici nu am fost și nici nu voi merge. Pe mine numă va vedea nimeni la vreun ghișeu. Disprețul meu față dehârțogăraie și față de birocrație este total. Ceea ce se întâmplăeste puțin spus jignitor. Eu sunt absolut indignat față de ceea cese întâmplă în general cu drepturile de autor. Guvernul face dinartiști victime colaterale.

Sunt nevoiți să-și dea și a treia piele de pe ei din sărăcialor”, ne-a precizat Cărtărescu. El a comentat și declarațiileminiștrilor Vlădescu și Șeitan, care nu văd o problemă în cozile dela ghișee: „Atât timp cât domnul Videanu spune că poate trăi cu 15milioane pe lună și domnul președinte își compară salariul cu celal unui profesor, totul este coerent”.
Sever Voinescu:

O oroare administrativă. Întregul Guvern merge într-odirecție greșită”

Deputatul PDL Sever Voinescu, publicist și fost jurnalist, esteși el revoltat. „Eu tocmai am luat decizia de a-mi încheiacontractul pe drepturi de autor din cauză că felul în care seadministrează plata obligațiilor este umilitor. Este o oroareadministrativă. Simpla idee de a trimite un om la trei ghișee înfiecare lună este dincolo de imaginabil iar eu unul nu sunt dispussă fac acest lucru.

Prin urmare – sigur, aveam un contract mai degrabă modic fiindvorba de o revistă de cultură -, am decis să continui colaborareamea cu revista pro bono. Ideea de a mă duce la trei ghișee pe lunăsă raportez sume de câțiva lei mi se pare de un absurd total, lacare eu unul nu vreau să mai particip”, a declarat el pentruGândul. Pentru deputatul democrat-liberal, vinovat este ministrulMuncii, Mihai Șeitan, care „realmente nu înțelege nimic dinrealitatea unei birocrații în România”.

Voinescu spune că este supărat nu pe impozitul în sine, ci pefelul în care este strâns: „Din câte înțeleg eu, gestionarea caatare a procesului revine Ministerului Muncii. Eu am o problemă cugestionarea ca atare a procesului. E o altă problemă cu creștereataxelor – nu mi-e simpatică, dar înțeleg de ce trebuie să seîntâmple.

Felul în care gestionezi culegerea acestor taxe este jignitor șieste în afara oricăror standarde într-o birocrație normală. Cred căministrul Șeitan a dovedit că ideea de restructurare a statului, demodernizare a serviciilor statului este departe de preocupărilesale și e limpede că asta e o direcție greșită în care mergeîntregul Guvern, dacă asta este direcția”.

Întrebat dacă scandalul colectării impozitelor DDA va cântări înviitoarea remaniere guvernamentală, Voinescu a dat asigurări că așase va întâmpla: „Evident că atunci când premierul a spus că vaevalua performanțele miniștrilor și că le va prezenta, e obligat săse refere și la aceste lucruri.

Asta face parte din performanța sau nonperformanța unuiministru. Astea sunt lucruri care țin direct de felul în care unministru înțelege să-și organizeze structurile din subordine. Aicinu mai e vorba nici de criză mondială, nici de tarele poporuluiromân. În acest moment, dl Șeitan a dovedit că nu înțelege cumlucrează în relația cu contribuabilul o birocrație civilizatăeuropeană”.

Cristian Preda: „Șeitan nu ar trebui remaniat, ci pus săstea la coadă”

Europarlamentarul Cristian Preda, autor al mai multor volume depolitologie, a identificat și el vinovatul în persoana ministruluiMuncii, pentru care remanierea ar fi o pedeapsă prea ușoară:”Șeitan nu ar trebui remaniat, ci pus să stea la coadă. Îi cedez eudrepturile de autor pe care ar trebui să le primesc pentru ultimulvolum publicat.

Conform contractului încheiat cu editura, e posibil ca tranșelesă fie plătite în următoarele șase luni, tot așa cum e posibil caplata să fie făcută vreme de doi sau de trei ani. Totul depinde deritmul în care se va vinde tirajul.

Până se așază sistemul, cum a spus foarte frumos domnulministru, îi promit să mai scriu o carte, poate mai are vreun colegprin Guvern care se plictisește și vrea să stea pe la nișteghișee”, a scris Preda pe blogul personal.


CITEȘTE ȘI O sută de autoripornesc greva fiscală. Ce spune CTP

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Viorica de la Clejani, în stare gravă cu COVID! Ce s-a întâmplat cu ea în...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
“Prințișorul Craiovei”, ATACAT brutal de cei care îi sunt alături: “Un maimuțoi cu aere de...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Lovitură DEVASTATOARE pentru ING sau Banca Transilvania! S-a terminat, o bancă URIAȘĂ vine în România!...
A căzut mitul celor 10.000 de paşi pe care trebuie să-i facem pe zi, pentru...
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
VIDEO. Un mire din Băile Felix și-a fracturat coloana după ce prietenii lui l-au aruncat...
Viorica de la Clejani, în stare gravă cu COVID! Ce s-a întâmplat cu ea în...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
A murit Dorin Anastasiu. Cântărețul avea 78 de ani, luase un trofeu major alături de...
Vești bune pentru angajații români de la 1 ianuarie. Statul dă zile libere în plus...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului. Doliu în lumea muzicii ușoare românești: A MURIT
Lacrimi de durere! Viorica de la Clejani, pe patul de spital, cu COVID. Cum se...
E DESCOPERIREA MOMENTULUI! O plantă din care se face vin are EFICIENȚĂ MAXIMĂ anti-coronavirsus
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...