Vlad Mironescu
23.04.2012
Știri

Intervențiile Elenei Băsescu în PE. Subiectele abordate: femeile discriminate, Orientul Mijlociu, corupție, antiterorism

Intervențiile Elenei Băsescu în PE. Subiectele abordate: femeile discriminate, Orientul Mijlociu, corupție, antiterorism
Europarlamentarul PDL Elena Băsescu a avut șapte intervenții în cele trei zile de sesiune plenară a PE, ea exprimându-se pe teme diverse, de la discriminarea întreprinzătorilor femei, la Orientul Mijlociu, corupție sau includerea Somaliei pe lista statelor vizate de politica antiteroristă a UE.

Europarlamentarul PDL Elena Băsescu a avut șapte intervenții în cele trei zile de sesiune plenară a PE, ea exprimându-se pe teme diverse, de la discriminarea întreprinzătorilor femei, la Orientul Mijlociu, corupție sau includerea Somaliei pe lista statelor vizate de politica antiteroristă a UE.

Astfel, într-o primă intervenție în cadrul unei dezbateri cu tema „Spiritul întreprinzător al femeilor în întreprinderile mici și mijlocii”, europarlamentarul PDL a apreciat că „mediul de afaceri din Europa este caracterizat de inegalitatea dintre bărbați și femei”. Potrivit Elenei Băsescu, femeile reprezintă doar 30% din totalul întreprinzătorilor europeni, fiind vorba despre o discriminare care „prejudiciază atât femeile, cât și economia”, informează Mediafax.

Elena Băsescu a apreciat în discursul rostit în plenul PE că Europa trebuie să dispună de programe care să încurajeze și să susțină femeile în domeniul afacerilor. „Sprijin crearea unei agenții pentru dezvoltarea întreprinderilor înființate și conduse de femei”, a spus ea.

Într-o altă dezbatere, pe tema realizărilor și provocărilor viitoare ale politicii UE de combatere a terorismului, Elena Băsescu a spus că în amendamentele pe care le-a susținut de-a lungul timpului a susținut cooperarea internațională în combaterea terorismului, însă cu respectarea drepturilor omului. „Noul Serviciu European de Acțiune Externă are un rol esențial în acest demers. Prin coordonarea cu structurile Consiliului și cu agențiile europene se asigură un răspuns unic la provocările de securitate actuale. În raport cu celelalte organizații internaționale, tratatele relevante ale ONU îndeplinesc funcția de reper legal. Atrag atenția asupra articolului 23. În contextul ultimelor evoluții din Africa de Est, este importantă includerea Somaliei pe lista statelor vizate de politica antiteroristă a UE. Consider că UE are datoria de a prezenta o strategie proprie, clară și concentrată pe rezultate în acest domeniu”, a explicat Elena Băsescu.

De asemenea, potrivit documentelor Parlamentului European, Elena Băsescu a avut o intervenție în cadrul dezbaterii privind o strategie eficientă privind materiile prime pentru Europa. „Consider că Uniunea Europeană are nevoie de o strategie eficientă în domeniul materiilor prime dacă vrea să rămână competitivă în domeniul industrial. Printre factorii esențiali pentru realizarea acesteia se numără și o diplomație a resurselor, coerentă și eficace. Aceasta este cu atât mai importantă, cu cât aprovizionarea cu materii prime are efecte asupra unei game largi a politicilor Uniunii”, a spus Elena Băsescu, potrivit textului scris al intervenției sale.

Totodată, Elena Băsescu a luat cuvântul în cadrul dezbaterii din PE pe tema unei strategii privind persoanele fără adăpost. Ea a spus că această problemă a persoanelor fără adăpost s-a acutizat și diversificat în ultima perioadă, ca urmare a crizei economice. „Ele sunt deosebit de vulnerabile. Lipsa unei politici europene privind integrarea socială a acestei categorii aduce atingere drepturilor fundamentale ale omului. Sprijin ideea adoptării unei strategii privind îmbunătățirea situației persoanelor fără adăpost”, a spus Elena Băsescu.

De asemenea, eurodeputatul PDL a mai spus că este necesară alocarea la nivelul UE a unor fonduri structurale, care ar ajuta la soluționarea acestei probleme. „Fondurile pot fi utilizate în special pentru realizarea de locuințe sociale permanente”, a apreciat eurodeputatul PDL.

Pe de altă parte, Elena Băsescu s-a exprimat și în cadrul dezbaterii pe tema activităților Comisiei de Petiții, din care, de altfel, face parte. Eurodeputatul a atras atenția asupra problemei esențiale care afectează eficiența acestei comisii, și anume lipsa de informare a cetățenilor. „În 2010, numărul petițiilor adresate Parlamentului a scăzut, iar multe dintre ele au fost declarate inadmisibile. Transparența de care are nevoie Parlamentul este asigurată în mare măsură de Comisia pentru petiții. De aceea, trebuie adoptate măsuri destinate promovării inițiativelor cetățenești. Astfel s-ar furniza susținerea necesară viitoarelor inițiative legislative”, a explicat Elena Băsescu.

Eurodeputatul a avut o intervenție scrisă și în dezbaterea pe tema integrității și transparenței pieței energiei. „România a cunoscut astfel de practici abuzive și efectele lor negative. Beneficiind de contracte preferențiale și netransparente, unele companii au putut cumpăra energie la prețuri foarte reduse, pentru a o revinde ulterior la prețuri de până la trei ori mai mari”, a spus ea.

O a doua declarație scrisă a Elenei Băsescu depusă în această săptămână la PE vizează o explicație de vot a unui raport. Eurodeputatul PDL a explicat că în opinia sa este extrem de importantă coordonarea instituționalizată a pescuitului în bazinul Marii Negre.

„În prezent, gestionarea activităților de pescuit din Marea Neagra este deosebit de dificilă. Din cele șase state care au ieșire la acest bazin, doar România și Bulgaria sunt state membre ale UE, deseori dezavantajate comparativ cu vecinii lor, Rusia și Turcia. În acest context, este necesar ca UE să utilizeze cât mai eficient atât instrumente diplomatice, cât și financiare, pentru a consolida cooperarea dintre toți cei implicați în domeniul pescuitului. Sprijin ideea ca bazinul Mării Negre să beneficieze de un statut corespunzător în cadrul politicilor comunitare. De asemenea, susțin crearea unui organism regional pentru gestionarea pescuitului în Marea Neagră”, se arată în explicația de vot scrisă a Elenei Băsescu.

Europarlamentarul a susținut, în ultima zi a sesiunii plenare a PE de la Strasbourg, alte trei discursuri. În prima intervenție – avută în cadrul dezbaterii situației din Siria – Elena Băsescu a apreciat că prioritatea o constituie în acest moment soluționarea conflictului din Orientul Mijlociu, negocierile fiind singura cale de a ajunge la o pace durabilă. „Comunitatea internațională trebuie să se implice în medierea situației. Salut eforturile depuse de lady Ashton”, a spus ea.

Elena Băsescu a susținut că peste 70% din cetățenii europeni consideră corupția o problemă majoră în propria țară. Ea a apreciat necesară o abordare unitară la nivel european dar și un angajament politic susținut”.

„În România, insuficienta cunoaștere a procedurilor a generat o serie de nereguli în gestionarea fondurilor europene”, a spus Elena Băsescu. Ea a adăugat că, în opinia sa, pe lângă măsurile de evaluare și monitorizare trebuie acordată atenție și formării personalului.

Sesiunea plenară a PE s-a desfășurat în perioada 12-14 septembrie, la Strasbourg.

Miruna Badea, [email protected]

Inchide