Interviu cu arhitectul-șef al Capitalei: Bucureștiul va avea o „autostradă a pietonilor”. CUM AR PUTEA ARĂTA CENTRUL ORAȘULUI – vezi aici proiectul

Publicat: 23/04/2012, 19:25
Actualizat: 24/04/2012, 15:48

„Autostrada pietonilor” între Piața Romană, Universitate șiBiserica Antim, două noi poduri peste Dâmbovița cu parcărisubterane la capete, reorganizarea marilor piețe publice. Sunt doarcâteva din proiectele imediate pe care Primăria Capitalei vrea săle realizeze. „Ne propunem ca pe zona Piața Romană,Universitate, Antim să refacem conceptul de stradăsemipietonală.

Amenajarea alveolei Bulevardului Magheru din dreptul stațieide metrou «Piața Romană» reafirma importanta acestui spatiu lanivelul orasului legandu-l de noul traseu pietonal si de bicicletepropus. Proiectul urmareste amenajarea intregii suprafete dinvecinatatea statiei de metrou si dedicarea acesteia tranzitului șiașteptării, sau pur și simplu, petrecerii timpului liber încondiții ridicate de confort și siguranță.

„Va fi ca o autostradă a pietonilor. Nu vor mai existatrotuare ci numai niște bolanți, care să separe traficul pietonalde circualția auto, mult restricționată. Aceasta nu va fi interzisăcelor aflați în tranzit și riveranilor. Pietonii vor fi prioritariși va exista și o pistă inelară pentru bicicliști”, aexplicat, pentru gândul, arhitectulșef al Capitalei, Gheorghe Pătrașcu.

Două noi poduri peste Dâmbovița

Reorganizarea zonei centrale va include și construcția a douăpoduri peste Dâmbovița. „Există un traseu cu reorganizarea zoneicentrale. Ideea este ca Rahova să fie recusută de Piața Unirii șiCentrul Istoric. Se va reface Podul Calicilor care leagă Smârdanulde Rahova trecând pe la tribunal. Va fi un pod pietonal. Al doileapod va fi la Izvor și va fi tot unul pietonal care va avea și pistepentru bicicliști” a spus Pătrașcu. Podul de la Izvor va avea, lacapete, parcări subterane iar o bretea a acestuia va duce la Muzeulde Artă Contemporană.

Planul de sistematizare din anii ’80 ( Centrul Civic, CasaPoporului) a distrus o mare parte a țesutului urban care conțineaCalea Rahovei și fostul Pod al Calicilor, de aceea coerenta șifuncționalitatea celui rămas este acum minimă. S-a creat o rupturăîntre Centrul Istoric și fosta zonă a Căii Rahova, actualmenteCentrul Civic, ruptură evidentă din punct de vedere alaccesibilității și atractivității zonei bd-ului Unirii în cadrulorașului.

Incubator de afaceri pe strada Franceză și CaleaVictoriei

Ca reorganizarea centrului Capitalei să poată fi făcută cufonduri europene, proiectele trebuie să conțină trei componente: debusiness, socială și de infrastructură. „Componenta de businesspresupune crearea unor incubatoare de afaceri pentru tineriiabsolvenți. Pe trei ani, primăria le pune la dispoziție spații cu ochirie modică sau zero. Aici, tinerii pot să desfășoare orice felde activități, de la proiectare la diverse activități comerciale”.Incubatoarele de afaceri se vor afla pe strada Franceză 26 și peCalea Victoriei 22-24. „În 2015, Bucureștiul nu va arăta diferitfață de cum este acum. Schimbarea se va face în ani mulți. Dacăaceste proiecte se vor finaliza până în 2015, pe anumite zone amputea să avem o altă imagine. Dacă acum se începe ceva serios, înzece ani, impactul va fi major”.

O cladire de birouri care se adreseaza micilor mestesugarisi profesiunilor liberale: vechi mestesuguri (olari, tapiteri,selari, etc), arhitecti, designeri, artisti (pictori, sculptori,noile media, etc), etc.Mizele proiectului tin de realitatile cucare aceasta cladire intra in dialog: cladirea incubatorului deafaceri devine poarta de intrare in centrul istoric: reper, proiectemblema, etc. Situl se vede de la piata Natiunilor Unite si de peCalea Victoriei.

Finanțare europeană de peste 135 milioane deeuro

Concursul de idei organizat de primărie a fost câștigat de unconsorțiu ASUB, format din 14 companii. Acesta a fost contestat defirma care s-a clasat pe locul doi. Acum, litigiul se află pe rolulinstanțelor judecătorești. „Am putea semna contractul, dar cu nișteriscuri. Din păcate, dacă mai pierdem mult timp, putem rămâne fărăfinanțare. Principiul la fondurile europene este primul venit,primul servit”, a explicat arhitectul Capitalei. Bucureștiul arputea atrage prin aceste proiecte o finanțare europeană de 135 demilioane de euro, dar și investiții private, în următorii cinciani, de peste 200 de milioane de euro. Realizarea proiectelor va ficondiționată de fondurile care rămân disponibile.Avem proiecte eligibile de 120 demilioane de euro. Îndată ce ele vor fi aprobate, primăria se poateapuca să le pună în practică”, a declarat, pentrugândul, arhitectulTeodor Frolu, reprezentantul uneia dintre firmele câștigătoare.

Se propune supratraversarea Bulevardului Natiunilor Uniteprintr-un pod pietonal si ciclist pentru a crea o legatura directaintre Parcul Izvor si Dealul Arsenalului (Dealul PalatuluiParlamentului), in scopul facilitarii accesului la MNAC (MuzeulNational de Arta Contemporana). Aparitia podului este justificatade diferenta semnificativa de nivel (cca 5m) intre parc si curteaMNAC, solutia fiind preferabila unei treceri de pietoni la niveldeoarece permite o panta mai lina precum si un traseuneintrerupt.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Digi RCS-RDS România a făcut acum anunțul! Toți clienții trebuie să știe asta
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
Digi RCS-RDS România a făcut acum anunțul! Toți clienții trebuie să știe asta
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ȘOFERUL care a MERS pe CONTRASENS în fața sediului POLIȚIEI a rămas FĂRĂ PERMIS
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Documentul care va fi obligatoriu pentru toți românii. Anunțul făcut astăzi, 6 decembrie
Liviu Dragnea o face pe Irina Tănase să plătească scump pentru presupusa infidelitate. Blondina a...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...