INTERVIU CU AVOCATUL POPORULUI. M-am întâlnit cu niște miniștri și le-am zis: În loc să-i lăsați pe români să-și mănânce în tihnă sarmalele, ați venit cu măsurile astea financiare

Redactor:
Vlad Mironescu
INTERVIU CU AVOCATUL POPORULUI. M-am întâlnit cu niște miniștri și le-am zis: În loc să-i lăsați pe români să-și mănânce în tihnă sarmalele, ați venit cu măsurile astea financiare
Avocatul Poporului afirmă că instituția pe care o conduce "a fost lucrată într-un mod foarte viclean juridicește" de Curtea Constituțională, atunci când aceasta a judecat problema neconstituționalității interzicerii cumulului între pensii și salarii.

Avocatul Poporului afirmă că instituția pe care o conduce „afost lucrată într-un mod foarte viclean juridicește” de CurteaConstituțională, atunci când aceasta a judecat problemaneconstituționalității interzicerii cumulului între pensii șisalarii.

Muraru povestește, într-un interviu acordat agenției MEDIAFAX,cum instituția pe care o conduce a sesizat Curtea Constituționalăîn privința neconstituționalității ordonanței de urgență prin carerecent instalatul guvern PDL-PSD a interzis, la sfârșitul lui 2008,cumulul dintre pensii și salarii.

„În 2008 s-a format noul Guvern, că au fost alegerileparlamentare, Guvern PSD – PDL și așa mai departe… Și imediats-au grăbit atunci, printr-o ordonanță de urgență, să desființezecumulul pensiilor cu salariile. Știu că le-am spus, m-am întâlnitcu niște miniștri cu care am relații foarte bune, și, glumind,le-am spus: «În loc să-i lăsați pe români de Crăciun să-și mănânceîn tihnă sarmalele ați venit cu măsurile astea financiare». Amatacat la Curte ordonanța, Curtea a acceptat atacul, dar, trebuies-o spun, Curtea m-a lucrat, cum se spune românește, într-un modfoarte viclean juridicește”, afirmă Muraru.

Acesta explică „lucrătura” Curții Constituționale prin aceea căjudecătorii au admis solicitarea Avocatului Poporului doar pemotive de procedură, astfel că premierul și-a asumat eșecul și aschimbat modul în care prevederea a fost, până la urmă,instituită.

„Am avut patru puncte – capete de cerere, cum le spunem noi înjustiție – Curtea l-a analizat numai pe primul, care era ochestiune procedurală, nu le-a mai analizat pe celelalte, și s-apronunțat «Admitem sesizarea Avocatului Poporului, desființămordonanța». Drept pentru care primul ministru – și pe bunădreptate, și eu făceam la fel – a zis «Da, Curtea a anulat, darnumai probleme de procedură, și mergem la Parlament». Eh, eu zic căa fost ceva pripit. Și din partea Curții, și din parteaGuvernului”, a explicat profesorul Ioan Muraru.

Acesta mai spune că, din punctul său de vedere, multe deciziiale Curții Constituționale, date în special în ultimii doi ani,sunt „criticabile”.

ÎN CURÂND VEȚI PUTEA VEDEA INTERVIULINTEGRAL

Ovidiu Vanghele, [email protected]

Inchide