INTERVIU CU GEORGE MAIOR. Șeful SRI vorbește despre „războiul minții”, „asaltul internetului” și susține că „politicul primește informația și trebuie să o transforme”

Redactor:
Gândul
INTERVIU CU GEORGE MAIOR. Șeful SRI vorbește despre „războiul minții”, „asaltul internetului” și susține că „politicul primește informația și trebuie să o transforme”
"Sunt mii de nuanțe într-un război al minții. Secretul de stat este noțiunea fundamentală cu care operăm. Politicul primește informația și trebuie să o transforme", a declarat șeful SRI

Sunt mii de nuanțe într-un război al minții. Secretulde stat este noțiunea fundamentală cu care operăm. (…) Politiculprimește informația și trebuie să o transforme. (…) Informațiapoate să și doară, mai ales când are valențe negative.Echidistanța, imparțialitatea și neutralitatea fac parte din esențaprofesiei”, a explicat șeful SRI, George Maior, la postulpublic de televiziune, potrivit Agerpres.

Maior mai spune că, datorită tehnologiei avansate și a avalanșeide informații venite pe multiple canale, munca celor care lucreazăîn sistem a devenit mult mai dificilă.

„Munca de informații este mult mai dificilă ca întrecut, pentru că asistăm la un asalt informațional pe multiplecanale, nu doar neapărat televiziune în mod clasic, ci și un asaltal bazelor deschise care le vedem pe internet și care a devenit uninstrument extraordinar de comunicare, cunoaștere. Din acest punctde vedere munca noastră este mai dificilă, pentru că trebuie săfacem întotdeauna distincții, uneori fine, foarte fine, între ceînseamnă o informație veridică, reală, calitativă față de, în modabsolut, dezinformare dar și informație slabă calitativ,nenecesară, redundantă. Toate aceste distincții trebuie realizate,pentru că noi încercăm să oferim cunoaștere pentru stat, un produsclar, logic viabil, bazat și pe acumulare de informații dar și peprocesarea și analiza, care este un act intelectual extrem decomplex și dificil„, a explicat șeful SRI.

În opinia acestuia, asemănarea muncii oamenilor din sistem cușahul o reprezintă gândirea strategică, evaluarea reală a forțeloraflate într-o anumită dispunere și o gândire anticipativă asuprapașilor care trebuie urmați pentru realizarea unui obiectiv.

„Această muncă este o muncă pentru cunoaștere. Cunoaștereaînseamnă posibilitatea de a mișca lucrurile, de a crea ordine și dea evita surprizele care, câteodată, pot fi extrem de negative dinpunct de vedere chiar al vieții. Fiecare individ evoluează în viațăpe bază de cunoaștere, acumulare de cunoaștere, de informație șifolosirea ei pentru a se împlini și pentru a evolua, pentru aînțelege lumea și pentru a înțelege limitele acesteilumi„, a adăugat Maior.

„Suntem membri ai UE și ai NATO, lucruri remarcabile. Sunt punctespre care au luptat generații de elite românești, pentru care aluptat și acest popor – de a ajunge în acest cadru de civilizație,cultural, economic. E amuzant cum chiar intelectuali foartedistinși acum spun că suntem ultimii din Europa, uitând că UniuneaEuropeană este un pol mondial de putere economică, culturală,politică. Și, din acest punct de vedere, chiar și această teză încare eu nu cred – că suntem ultimii din Europa – chiar șiaceastă teză este mai importantă decât a fi în afara acestorgranițe și frontiere atât de extraordinare. Ne vom da seama peparcursul istoriei ce relevanță are acest lucru (n.r. integrarea înNATO și UE)”, mai spune George Maior

Inchide