INTERVIU CU TRAIAN BĂSESCU. De ce îi e teamă lui BARACK OBAMA. Ce i-a spus cel mai puternic om al planetei președintelui României

INTERVIU CU TRAIAN BĂSESCU. De ce îi e teamă lui BARACK OBAMA. Ce i-a spus cel mai puternic om al planetei președintelui României
Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 24/04/2012, 09:21

Președintele Traian Băsescu a declarat, în emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică de ProTV, că una dintre temerile exprimate în discuția cu președintele Obama și cu vicepreședintele Biden a fost legată de Grecia.

„În discuția cu președintele Obama și cu vicepreședintele Biden, una dintre temerile exprimate a fost legată de Grecia. Deci Statele Unite sunt extrem de îngrijorate de o evoluție negativă în Zona euro, pentru că este unul din partenerii importanți ai Statelor Unite – eurozona”, a spus Băsescu.

Îngrijorarea SUA a fost expus zilele trecute și de către șeful trezoreriei americane, Timothy Geithner. Acesta le-a spus vineri liderilor europeni să nu se mai certe și să preia controlul crizei deficitului bugetar, care a creat „riscuri catastrofale” piețelor financiare, scrie FT. Geithner i-a îndemnat pe liderii europeni să oprească disputa cu Banca Centrală, care durează de câteva luni. El a argumentat că dependența tot mai mare a UE față de creditorii străini ar putea pune în pericol abilitatea organismului european de a-și controla propriul destin, notează publicația.

Citește aici ce spune despre recesiune Roubini, economistul care a prevăzut criza din 2008

„Nu diviziunea în ceea ce privește chestiunile mai largi, cum ar fi strategia, reprezintă problema în Europa, ci conflictul dintre guverne și Banca Centrală. Trebuie să lucrați împreună și să faceți ceea ce este esențial pentru a rezolva orice criză”, i-a sfătuit Geithner pe europeni, în cadrul unei întâlniri cu miniștrii de finanțe din zona euro, desfășurată în Polonia. „Guvernele și Banca Centrală trebuie să elimine riscul catastrofal de pe piață și să evite discuțiile teoretice, despre dezmembrarea zonei euro”, a adăugat Geithner.

În ce privește Grecia, unii politicieni din Europa susțin că ar trebui luat în discuție un faliment ordonat al acestui stat, dar istoria sugerează că ar fi o afacere foarte dezordonată, dacă liderii din zona euro nu vor face pregătiri și nu vor proteja băncile, comentează Reuters.

Situația din Grecia, comparată cu falimentul Argentinei din 2002

Cei care favorizează intrarea în incapacitate de plată a Greciei, crezând că alte opțiuni doar amână inevitabilul, citează deseori falimentul Argentinei din 2002 și creșterea economică solidă care a urmat. „Dacă Europa ne ia drept exemplu, are probabil probleme mai mari decât am crezut”, a observat economistul Aldo Abram din Buenos Aires.

El și-a amintit că președintele care a declarat cel mai mare faliment suveran din istorie, Adolfo Rodriguez Saa, a rezistat în funcție o săptămână și a fost unul dintre cei patru președinți ai Argentinei într-o lună.

Citește și Topul țărilor cu cel mai ridicat risc de a intra în incapacitate de plată

Liderii europeni resping falimentul Greciei

Dacă Grecia va urma calea disperată a Argentinei, de devalorizare și default abrupt al datoriilor, „va fi condamnată la sărăcie, iar sistemul bancar va fi distrus”, a spus Abram.

Liderii europeni resping falimentul Greciei sau ieșirea din zona euro și vor ca parlamentele să ratifice al doilea plan de ajutor pentru statul elen, care nu a reușit să își respecte angajamentele fiscale.

Pe de altă parte, inspectorii troicii formate din Comisia Europeană (CE), Banca Centrală Europeană (BCE) și Fondul Monetar Internațional (FMI) au amânat o vizită crucială la Atena, care ar trebuit să înceapă luni, iar premierul elen George Papandreou a renunțat la o vizită în SUA, la Națiunile Unite și FMI.

Oficialii troicii vor participa în schimb la o teleconferință cu ministrul elen de Finanțe Evangelos Venizelos, relatează Reuters, citată de Mediafax. Papandreou și-a anulat sâmbătă vizita în Statele Unite din cauza agravării crizei datoriilor, cu câteva zile înainte ca inspectorii creditorilor internaționali să decidă dacă finanțează în continuare Grecia.

Miniștrii de Finanțe, fără idei noi de combatere a crizei

Sâmbătă, miniștrii de Finanțe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene nu au reușit să prezinte vreo idee nouă de combatere a crizei datoriilor din zona euro, notează Reuters. În cadrul reuniunii s-a discutat despre încetinirea creșterii economice și progresele realizate în consolidarea mijloacelor de protecție față de criza datoriilor suverane.

Miniștrii de Finanțe s-au limitat la acceptarea unor propuneri, să respingă altele și să constate progresele măsurilor convenite deja. Șefii ministerelor de profil și guvernatorii băncilor centrale ai țărilor din zona euro s-au întâlnit vineri în Polonia.

Într-o vizită fără precedent la discuțiile neoficiale ale liderilor financiari ai UE, secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a făcut apel la unitate și a cerut Germaniei să suplimenteze sprijinul pentru zona euro, potrivit Mediafax.

Dar apelul la acțiune adresat de Geithner țărilor care își permit să facă acest lucru a fost respins, întrucât liderii europeni cred că încrederea piețelor și sustenabiltatea finanțelor publice, cu alte cuvinte consolidarea acestora, sunt mai importante decât cheltuielile pentru dezvoltare.

„Consolidarea fiscală rămâne prioritatea zonei euro”, a declarat luxemburghezul Jean-Claude Juncker, președintele Eurogroup, care reunește miniștrii de Finanțe din zona euro.

Ministrul de Finanțe din Grecia, Evangelos Venizelos, a respins sâmbătă discuțiile că țara sa se îndreaptă spre faliment.

Ce poate face Guvernul român pentru ca o eventuală recesiune să aibă un impact diminuat

Băsescu a spus că singurul lucru pe care el îl poate face este să ceară Guvernului și Parlamentului să mențină „cea mai sigură centură de siguranță, pentru un impact diminuat dacă se va reintra în recesiune”, precizând că se referă la respectarea acordului pe care România îl are cu FMI, UE și Banca Mondială.

„Creșterea de 1,6% înseamnă că doar respirăm, nu înseamnă că și mergem”

Prin luarea deciziei de majorare a TVA, în 2010, șeful statului consideră că Guvernul a redus creșterea economică și a lungit timpul de trecere la o creștere economică susținută, pentru că „1,6% cât avem pe primul semestru nu este creștere economică, abia începem să respirăm, dar doar respirăm, nu înseamnă că și mergem”.

El a spus că majorarea TVA este o greșeală care nu mai poate fi reparată și de care este responsabilă coaliția politică de la guvernare. „Un vas pe care l-ai spart nu îl mai poți face la loc. Nu mai poți bea apă din paharul acesta, dacă îl scapi jos și s-a spart. N-aș pune greșeala atât de tare pe seama Guvernului, cât pe seama coaliției politice. Pentru că eu știu discuțiile din coaliție. Premierul s-a dus cu varianta reducerii temporare a pensiilor pentru a nu mări TVA. A fost respinsă de toată coaliția și alternativă nu a mai existat, decât creșterea TVA”, a explicat președintele statului.

Întrebat de un realizator al emisiunii dacă spre sfârșitul anului lucrurile în România vor sta mai bine sau mai rău din punct de vedere economic, Băsescu a amintit de reducerea exporturilor, ca recul al încetinirii creșterii economice în Germania, Italia, Franța, Spania, piețele unde exportăm.

Despre statele unite ale Europei

Șeful statului este de părere că nici un stat din Uniunea Europeană nu poate rezista competiției cu SUA, China, India sau Brazilia, aducând în discuție crearea statelor unite ale Europei.

„În momentul de față, soluția în Uniunea Europeană nu este alta decât o puternică integrare, chiar accelerată, aș spune pentru definiție statele unite ale Europei. Nu mai poți să crezi că poți face politică monetară când politicile fiscale ale fiecărui stat sunt diferite. În momentul în care se trece la o gurvernanță a zonei euro care stabilește taxele, salariile, pensiile, este clar că ești într-o uniune de state”, a mai spus Băsescu.

Pensiile nu cresc. Nu se poate reveni la salariile din 2010

Pe de altă parte, șeful statului a arătat că nu se pot face indexări ale pensiilor, având în vedere deficitul de 3,6 miliarde de euro și nu se poate reveni la salariile din 2010 când există încă un excedent de 200.000 de salariați.

„Guvernul s-a credibilizat prin măsurile luate în 2010, dar s-ar putea decredibiliza – și ăsta ar putea fi șocul pe care România ar putea să-l primească – prin neîndeplinirea obligațiilor asumate în acordul cu Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional. O eventuală abandonare a programului cu instituțiile internaționale ar fi pentru România mult mai rea decât o eventuală revenire la recesiune”, a spus Băsescu.
El a menționat că speră ca această abandonare să nu se întâlmple și, de asemenea, să nu se ajungă la „populisme”, mai ales că acordul cu FMI acoperă integral anul 2012.

Citește și Sebastian Lăzăroiu, la INTERVIURILE GÂNDUL, despre pensii: „Cred că nu trebuie să ne așteptăm la miracole peste noapte”

Șeful statului a făcut un apel la Parlament și Guvern să nu renunțe la obiectivele stabilite cu FMI și Banca Mondială. Băsescu a spus că toată lumea trebuie să fie conștientă că nu poți merge cu indexări la pensii când ai deficit de 3,6 miliarde de euro.

„N-ai cum să mergi cu revenirea integrală la salariile din 2010 când încă ai un excedent de 200.000 de salariați”, a mai spus Băsescu.
De asemenea, președintele a spus că este necesară o diminuare radicală a ajutoarelor sociale, pentru că inclusiv banii care se utilizează în acest domeniu sunt împrumutați.

Fondurile europene, cheltuite mai repede

În ce privește utilizarea fondurilor nerambursabile de la Uniunea Europeană, șeful statului s-a declarat convins că România va avea o creștere puternică a utilizării banilor europeni.
„În mod categoric, așa cum lucrurile au fost puse la punct acum, sunt convins că România va avea o creștere puternică a utilizării banilor europeni”, a spus Băsescu, care a adăugat că fondurile europene nu sunt suficiente pentru a rezolva problema echilibrului între angajați și pensionari.

El a spus însă că Guvernul trebuie să se concentreze pe crearea de locuri de muncă, mai ales după ce dezechilibrele macroeconomice au fost rezolvate.

„Contractul cu Bechtel a fost nefericit”

Șeful statului a declarat că relația părții române cu Bechtel a fost „un contract nefericit”. El a menționat că în cadrul negocierilor cu Bechtel, un rol important l-a avut ambasadorul SUA la București, Mark Gitenstein.

„Aici aș vrea să menționez aportul extraordinar în mijlocirea dialogului și în ieșirea de pe poziții de forță a Bechtel a ambasadorului Statelor Unite, care a mediat discuția între Ministerul Transporturilor și Bechtel”, a declarat Traian Băsescu.

Șeful statului a menționat însă că partea română a încercat să fure voturi, iar Bechtel știa că România nu are resurse financiare individuale pentru un astfel de proiect. „Ambele părți au știut că, din modul în care este făcut contractul acesta, nu este bancabil”, a spus Băsescu.

Despre comasarea alegerilor

Referitor la comasarea alegerilor, șeful statului a spus că este justificată doar de reorganizarea administrativă, „altfel nu mi-o asum”.

Băsescu a spus că, în principiu, nu este un susținător al comasării alegerilor locale și generale decât dacă acest proces este justificat.
„Spre exemplu, dacă partidele din arcul guvernametal ar fi spus «Hai să amânăm alegerile locale, le facem odată cu legislativele în noiembrie și, între timp, facem reorganizarea administrativă», ar fi fost o bună justificare”, a spus Băsescu.

Unul dintre realizatorii emisiunii a amintit că UDMR s-a opus reorganizării administrative, dar președintele a declarat că nu vrea să facă referire la acest lucru, pentru că nu vrea să provoace dispute.
„Ar exista o justificare perfectă dacă partidele din coaliție ar spune «Da, amânăm alegerile locale pentru că trebuie să facem reorganizarea administrativă și să reducem cheltuielile de funcționare a statului în teritoriu». Altfel, o tratez ca pe o problemă a lor, pe care nu mi-o asum”, a spus Băsescu.

Băsescu: „Femeile au mai multă voință de evoluție decât bărbații”

La școala de vară a PDL, șeful statului spune că nu i-a identificat printre cei prezenți nici pe Margaret Thatcher, nici pe Ronald Reagan. El a ținut să adauge că femeile au mai multă voință de evoluție decât bărbații, fără să dea un exemplu.

Întrebat de unul dintre realizatorii emisiunii la cine se referă, Băsescu a răspuns : „Nu mă refer la nimeni în general. Și se vede că sunt femei care muncesc mult decât bărbații în politică”. La întrebarea dacă nu crede că se va supăra președintele PDL, Emil Boc, după această afirmație, Băsescu a răspuns, râzând: „Vorbesc de cei care cresc. Emil Boc a muncit foarte mult, a ajuns președinte”.

Șeful statului a fost întrebat la cine din PDL s-a referit când a vorbit despre „doamna de fier” Margaret Thatcher. „Eu nu am vrut să nominalizez pe cineva, dar a fost o întrebare: «Care sunt oamenii politici pe care ni-i recomandați ca model?». Și eu îl apreciez foarte mult pe fostul președinte Ronald Reagan și pe Margaret Thatcher. De aici s-a pornit o întreagă campanie «Cine este Margaret Thatcher?». De ce nu i-a interesat cine este Ronald Reagan?”, a răspuns zâmbind Traian Băsescu.

Grupuri de lucru privind Parteneriatul cu SUA

Președintele Băsescu a mai spus că săptămâna viitoare va discuta cu Guvernul pentru ca pe fiecare domeniu pe care au fost stabilite priorități în Parteneriatul strategic pentru secolul XXI cu SUA să fie stabilite grupuri de lucru și acțiune.
Președintele a arătat că oamenii de afaceri români trebuie să înțeleagă că americanii nu discută de trei ori despre o afacere. „Stilul balcanic de a face afaceri trebuie dat la o parte în relația cu americanii”, a spus Băsescu.

Citește aici cele mai importante declarații ale lui Traian Băsescu făcute la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică de ProTv.

(Cristian Fierbințeanu, [email protected], Anca Dumitrescu, [email protected], Loredana Voiculescu, [email protected])

COMENTEAZĂ ACEASTĂ ȘTIRE ȘI PE PAGINA FACEBOOK GÂNDUL

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Dragnea, prima reacție după ce a văzut mesajele Irinei cu amantul! L-a lovit unde îl...
FOTO. Anca Țurcașiu, imagini fără inhibiții la 51 de ani! S-a lăsat pozată așa
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
Cum a vrut să îl convingă Gigi Becali pe Ionuț Iftimoaie să se bată pentru...
Starea de alertă se prelungeşte, de astăzi, cu 30 de zile: masca nu mai este...
BCR vinde un SUV recuperat de la client. Acest model are REȚETA CÂȘTIGĂTOARE pentru drumurile...
BANCUL ZILEI – Duhul din lampă își satisface poftele carnale cu nevasta altuia
Papa Francisc dă un pic mai liber la sex în afara căsătoriei: „Păcat mai mare...
Dragnea, prima reacție după ce a văzut mesajele Irinei cu amantul! L-a lovit unde îl...
O CUTIE uriașă apărută din senin provoacă GROAZĂ. Face parte dintr-un proiect ȘOCANT
Senatorul Remus NEGOI a cerut DEMISIA Marianei GÂJU, după ATITUDINEA de INTERLOP. VIDEO
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Ajunul Crăciunului: Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Șeful PFIZER aruncă BOMBA! Adevărul despre vaccin. E cutremur în toată lumea
El e Paul din Galați, bărbatul care ”i-a stricat casa” lui Dragnea. Amantul Irinei e...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Antreprenoarea care a devenit milionară datorită unei resurse pe care românii au ignorat-o