INTERVIU CU TRAIAN BĂSESCU: Spuneți cărui om de la partid i s-a dat șpaga de 430 de mii euro. Aștept informații despre corupția din vămi

INTERVIU CU TRAIAN BĂSESCU: Spuneți cărui om de la partid i s-a dat șpaga de 430 de mii euro. Aștept informații despre corupția din vămi
Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 27/04/2012, 08:33

Președintele Traian Băsescu a lăudat, marți, operațiunea „șpagăla vămi” și a sugerat că ea este meritul politic al PDL, partid pecare l-a căinat că a ajuns să fie acuzat de corupția de lafrontiere fără să fie vinovat. Într-un interviu la postul public deradio, Băsescu a spus că a citit „uluit” sinteza de presă în caremass media prezenta astfel PDL: „Cel mai inconsistent și lipsit deadevăr mi se pare curentul care încearcă să responsabilizeze unpartid pentru corupția din vamă, adică partidul de guvernământ,încercând să prostească telespectatorii sau ascultătorii saucititorii… Cum este posibil să acuzi partidul de guvernământ,când această acțiune de cea mai mare amploare se petrece acum, cuacest partid la guvernare?! Dacă acest partid avea mecanisme de tipmafiot în interiorul deciziei lui, cum ar fi fost posibilădeclanșarea operațiunii?! Deci este o încercare de intoxicareuriașă”. Conform lui Băsescu, încercarea de a plasa în ultimii doiani corupția din sistemul vamal este „o mare minciună”.

„Nu porumbelul ducea combustibil din România în fostaIugoslavie”

Deși nu a făcut direct responsabile fostele partide deguvernare, Băsescu a sugerat că PSD și PNL au patronat mafia de lafrontiere: „Cangrena e veche, este arhicunoscută și tolerată detoate partidele care s-au succedat la guvernare din ’90 și pânăacum. Vă aduceți aminte din timpul războiului iugoslav. România eraacuzată de trafic de combustibil. Se făcea prin frontiere. Nuporumbelul ducea combustibil din România în fosta Iugoslavie. Saunume celebre ca Dan Radu Rușanu sau Nini Săpunaru sau Dinu Vamă sauDiaconu”.
Președintele a susținut că toate guvernele postdecembrite au fostlipsite de voința politică de a curăța vămile și a lăudatoperațiunea recentă de la frontiere, despre care a spus că s-afăcut nu pe bază de flagrant, ci cu investigatori subacoperire.

Libertate contra mărturie

Băsescu a precizat că legătura dintre „un partid politic” șișpăgile de la vămi nu a fost făcută de către procurori, ci îiaparține unui inculpat, om de afaceri: „Este un joc politic de ceamai proastă calitate. M-am documentat, nu e afirmația procurorului,ci a celui inculpat. El a cerut 130.000 de eruo să îi ducă nu știuunde, nu spune, pentru ca doamna respectivă să fie șefă de vamă laHalmeu. (…) Suntem mărunți, la o acțiune așa de mare să vorbimdespre un singur partid, ca și cum vama a fost până acumpură”.
Traian Băsescu le-a cerut celor care știu de astfel de cazuri să lefacă publice și le-a sugerat celor inculpați în dosare sămărturisească dacă vor să ia o pedeapsă mai mică: „Au șansa să facămai puțină pușcărie, dacă vor face, sau nu facă închisoare dacăspun cui au dat banii, cu nume și prenume „.

Unde au greșit, totuși, pedeliștii. Săfoiu – „unnimeni”

Băsescu a încercat din nou să salveze onoarea PDL, dând deînțeles că la vămi nu sunt toți oameni puși de partidul deguvernământ: „Acum PDL plătește că n-a ținut cont de ce le-am spus:«Nu politizați toate numirile la orice nivel». După ce că n-aureușit să-și pună oamenii, pentru că justiția i-a adus pe foartemulți înapoi, acum plătesc mediatic un cost care li se trimite cafactură degeaba, pentru că n-au reușit să-și pună oamenii în foartemulte locuri. Intanțele i-au pus înapoi pe cei vechi și cu astabasta și PDL plătește acest cost al nesăbuinței”.

Președintele l-a taxat pe fostul său consilier Claudiu Săftoiu,care afirmase că Băsescu știa din 2005 de corupția din vămi: „Ca sămai lămuresc un lucru: era un mare nimeni care se pare că ieri aafirmat la televizor «da, președintele știa din 2005. Pentru mineeste un mare nimeni. Nu a putut să stea decât câteva zile șef la unserviciu de informații. (…) Sigur că am primit informații, celpuțin de două ori pe an, despre ceea ce se întâmplă în frontieră.Vă mai pot spune că nu m-au lăsat indiferent. Instituțiile statuluiau trebuit să acționeze și au acționat, nu biciuite neapărat depreședinte, dar au acționat”.


VEZI DECLARAȚIILE LIVE ALEPREȘEDINTELUI

â–ºEu sunt de acord că trebuieridicate standardele la fontierele UE, dar repet, daca una dinmarile probleme ale UE acum, aceste fluxuri nu trec prinRomânia. Oricand ROmâni ava sta la masă cu ceilalți membriipent a vedea ce e de făcut pentru stoparea fluxului de migrațieilegală

â–º România nu poate fi discriminată în UE

â–ºUn mare nimeni a afirmat că președintele știa din 2005. Pentrumine e un mare nimeni. Sigur că am primit informații cel puțin dedouă ori pe an despre ceea ce se întâmplă la frontieră. Nu m-aulăsat indiferent.

â–ºVa aduc aminte macar de cazul Otopeni.

â–º „Dacă discutăm de cangrena din frontierele românești esteevident că și înceracrea de a o lăsa la 2009-2010 este o minciună.Cangrena este mult mai veche.”

„Este o încercare de intoxicare uriașă. Dacă discutăm decangrena din frontierele românești este evident că și înceracrea dea o lăsa la 2009-2010 este o minciună. Cangrena este mult maiveche.”

â–º”Realitatea e una singură. Era un mare nimeni care se pare că aafirmat la televizor ca președintele știa din 2005 de aceastăoperațiune.”

â–º”Am primit informații de cel puțin două ori pe an despre ce s eîntâmplă la punctele de frontieră”.

â–º”Au fost vameași cercetați”.

â–º”Nu pot spune că m-au lăsat indiferent.”

â–º”În strategia națională, vulnerabilități sunt declaratecontrabanda și evaziunea fiscală”.

â–º”Față de anii trecuți intervine hotărârea care pentru primaoară instituțiile statului sunt obligate să lucreze într-un sistemcoordonat pe priorități stabilite”.

â–º”Această cooperarea a devenit obligatorie în fiecarejudeț”:

â–º”Nu a fost întâi horărârea CSAT și apoi startegianațională”.

â–º”Hotărârea CSAT a devenit instrument de lucru pentru siguranțanațională”.

â–º Bulgarii nu au adus vamesi străini, au cerut, dar nu li s-audat. Cred că ar fi cel mai umilitor lucru. Noi ne vom protejafrontiera cu români.

â–º”Imediat ce a apărut o acțiune vastă împotriva corupției de lapunctele de frontieră aceasta a început să fie denigrată.”

â–º”Toate afrimațiile sunt: S-au dat bani la partid. Nu vreți săspuneți dragi justițiari cărui om de la partid s-au dat banii?”

â–º Este în mod categoric un joc politic. NU e vb de afirmatiaprocurorilor ci a celui care a fost inculpat, cel care a cerutbanii. El a zis ca duce banii la un partid după ce i-a cerut. Acestom de afaceri trebuie să spună cărui om trebuia sa îi ducă banii.Partidul e mare.

â–º Câte strălucite figuri din alte partide sunt arestate șicăutate.

â–º Au sansa sa nu faca puscarie dacă spun cui au dat banii. Cunume și prenume

â–ºCele două priorități sunt devoalate: lupta împotriva evaziuniiși a contrabandei

â–º”Problema e cu un singur partid. Păcat că suntem atât demărunți încât la o acțiune mare încercăm să o politizăm în douădirecții”.

â–º „Acum PDL plătește costul nesăbuinței”.

â–º „Am tot mai multă încredere că formulla pe care am găsit-oprin noile priorități care nu le enumăr și care se află într-ohotărâre CSAT”.

â–º”Dacă treci prin vamă și nu se facturează e totcontrabandă”

â–º „Nu putem crede că nu se vor încerca influențe”.

â–º „Indiferent dacă partidele vor sau nu, instituțiile statuluivor lupta împotriva corupției”.

â–º”De la Omar Haissam până la Vântu toți sunt foarte bolnavi.Doar când pun mâna pe banii publici nu sunt bolnavi”.

â–º”Ca tot românul și eu am destul de puțină încredere în partideși cazul Păsat a fost un exemplu”.

â–º”Cel mai târziu vineri iese proiectul de raport pe justiție.Aveam nevoie ca de aer să nu existe suspiciuni”.

â–º”În vară pentru că a căzut legea ANI, formularea în raport afost „lipsă de voință politică pentru lupta anticorupție”.

â–º”Problema nu e concurență cu PSD ci o valoare pe care PDL opierde”.

â–º”Tandemul Antonescu-Ponta nu are decât un singur program: JosBăsescu!”

â–º”Sunt curios cum se raportează uniunea de stânga. În numeleacestei alianțe înțeleg că Antonescu sacrifică și cota unică”.

â–º”Au pus o moțiune de cenzură împotriva unei legi caredesființează fabricile de diplome și clasifică universitățile”.

â–º”Au pus o moțiune de cenzură pentru a întreține fenomenelegrotești care au loc în educație”.

â–º”Echitatea este problema dreptei”.

â–º”Pot înțelege de ce partidele de stânga s.au opus acestormăsuri, dar vreau să știu ce măsuri propun ele”.

â–º”S-a creat imaginea că președintele și guvernul iau numaimăsuri împotriva românilor”

â–º”Ca să putem asigura bunăstarea nu mai putem merge pestimularea masivă a consumului și pe sistemul imobiliar. Trebuie sămergem pe dezvoltare durabilă”.

â–º”Nu sunt un partizan al privatizării Romgazului și alTransgazului”.

â–º”Pot să fiu un partizan al vânzării unor acțiuni la PoștaRomână, dar fără a pierde pachetul majoritar de acțiuni”.

â–º”Criza ne-a arătat că este bine ca în anumite momente statul săpoată interveni”.

â–º”Nu sunt un partizan al privatizării sistemelor vitale”.

â–º”Anul acesta ne vom relua creșterea economică”.

â–º”Avem cel mai mare număr de proiecte aprobate.”

â–º”Noi avem salariile pe cât produce țara nu pe cât avemnevoie”.

â–º”Nu e justificat să spui că nu lucrezi la absorbție de fondurieuropene pentru că ai un salariu mic”.

â–ºSunt de acord să vindem acțiuni la Poșta Română, fără săpierdem pachetul. Exclus Transelectrica

â–º Suntem o țară care produce gaze – 80% din gazele de care avemnevoie le producem, dar jumătate le-am privatizat o dată cu Petrom-ul, jumătate am ținut-o la stat, cu care am putut ajuta populațiaîntr-o perioadă grea

â–º Sper ca 2011 să aducă o absorbție de 1,6 miliarde de euro.

â–ºAvem cel mai mare număr de proiecte aprobate

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Râzi cu lacrimi! Ce a scris Andreea Tonciu pe cartonaşul prin care l-a nominalizat pentru...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine sunt cei mai...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
BANCA TRANSILVANIA vine un ARTEON, cea mai frumoasă (ȘI IEFTINĂ) limuzină germană
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Pe ce carte mizează Putin. Analist: „Moscova a decis că mai rău de atât nu...
'Am crezut că MANELE e un om faimos'. Dilema unui canadian mutat în România de...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Arhiepiscopia Tomisului: Amenzile date lui ÎPS Teodosie sunt ilegale!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Alexandru Rafila a dat marea veste pentru România. Se relaxează restricțiile! Când intră în vigoare
OMS trage semnalul de alarmă. Nu s-a terminat! Ce urmează după Omicorn
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...