INTERVIU EXCLUSIV- CUM S-A NEGOCIAT PLANUL B. Lider al Coaliției: „pe oricare dintre variante mergem putem să plecăm cu toții liniștiți în mormânt”

INTERVIU EXCLUSIV- CUM S-A NEGOCIAT PLANUL B. Lider al Coaliției: „pe oricare dintre variante mergem putem să plecăm cu toții liniștiți în mormânt
Publicat: 23/04/2012, 19:20
Actualizat: 24/04/2012, 08:22

Ce ați discutat?

V.P.; „Nu am ajuns la nicio concluzie. Singura variantă carene-a mai rămas este să presăm pe economie. Am mai existat oipoteză, pe care am susținut-o: să taxăm pensiile cu 16%, cu cotaunică, dar nu a acceptat-o absolut nicio formațiune politică. Esteimposibil de luat în conjuctura actuală și asta e viața. Deci,singura soluție în momentul de față, indiferent prin ce metodă esteca acești 1,5 miliarde de euro se duce pe economia reală, ceea ceeste o nenorocire. Abia acum este o nenorocire. Deci, în clipaasta, România se îndreaptă după părerea mea, în cam un an-indiferent care va fi variantele: majorarea TVA-ului, majorareaTVA-ului și a cotei unice, majorarea cotei unice, majorarea cotelorde contribuție la fondurile astea nenorocite care sunt deficitarede peste 10 ani- spre dezastru. Noi stăm pe o bombă cuceas, care sunt fondurile sociale. Și acuma explodează bomba aia,acuma a explodat. Deci, pe oricare dintre variante mergem, baniiăștia vor presa pe economia reală și cu asta putem să plecăm cutoții liniștiți în mormânt.

Ce variantă propusă de România va intra în boardulFMI?

V.P.: „Au fost făcute toate calculele cu putință. E a treia oarăcând le facem. Concluzia este simplă,pentru că dacă nu ducilucrurile astea ai două variante: să le duci pe populație,săafectezi indirect economia sau să le duci direct pe economie, să oafectezi direct. Varianta cu dusul pe populație și să afecteziindirect economia s-a epuizat astăzi (vineri- n.r.), odată cudecizia Curții Constituționale. Ce a rămas este să afectezi directeconomia, ceea ce este foarte, foarte, foarte rău.
Oricare dintre măsurile pe care le propusesem eu de redresare numai pot fi luate în clipa asta pentru că în momentul de față ainevoie de tot felul de pârghii ca să acoperi un deficit pe care eunu îl aveam în calcul. Ori, practic, după părerea measinceră, noi nu mai aveam soluție de ieșire dindezastru.

Când vă mai întâlniți în Coaliție ca să discutați „PlanulB”?

V.P.: „O să ne întâlnim în continuu în perioada asta. Osă adoptăm una dintre soluțiile greșite pentru că nu mai avemsoluția corectă și o să murim exact cum moare broasca care fierbeîncet la foc mic și nu-și să seama că este fiartă și nu mai arecapacitate din cauza asta să sară afară.

Dar pe ce cifre concrete s-a discutat în searaasta?

V.P.: „Am calculat implicațiile fiecărei creșteri cu un punctprocentual a fiecăreia dintre resurse care sunt trei: TVA, cotăunică- pe care o putem și sparge în două: impozit pe salariu șiimpozit pe profit- și cotele de asigurări- CAS, CASS și șomaj.Luând în calcul și ce se va întâmpla foarte curând, căci deficitulîn fondul de șomaj va crește galopant odată cu venirea românilordin Spania și Italia, oricare dintre astea trei am merge înmomentul de față sau pe orice combinație dintre ele, noi tottrebuie să presăm cu deficitul pe care îl avem pe economia reală șinu indirect. Căci decizia a luat-o astăzi, în numele tuturor,Curtea Constituțională: nu mai presăm pe economie indirect, cidirect. Asta este, pur economic discutând, decizia CCR”

Mâine de dimineață Guvernul se va reuni pentru a aproba caredintre variantele de lucru?

V.P.: „În continuare în noaptea asta se fac calcule pe toatecombinațiile posibile.S-a luat în calcul inclusiv ideea impozituluiprogresiv, absolut toate nebuniile s-au calculat astăzi, tot ceeste imaginabil omenește s-a calculat. Și apoi, în noapteaasta,urmează să se construiască pe câteva scenarii, complexele demăsuri. Cea mai simplă, și probabil cea care ar afecta celmai puțin, ar fi majorarea TVA-ului la 25%. Și cum? Adicănecombinată cu nimic.Dar este suficientă măsura asta ca să te punăla pământ într-un an de acum. La pământ înseamnă următorul lucru:nu mai ai bani să plătești salariile bugetarilor și pensiile și nute împrumută nici dracu. Asta înseamnă la pământ.

Citeșteși: CUM ARATĂPLANUL B – CREȘTE TVA, IMPOZITE MAI MARI PEPENSII

ŞOC! Handbalista româncă celebră, bătută şi violată cu bestialitate: "M-a chemat în cameră şi...". Cine...
Imagini rare cu Oana Cuzino în costum de baie. Arată impecabil la aproape 50 de...
FOTO. Cum a ajuns să arate Ioana Ginghină în costum de baie! Din acest motiv...
Cum a slăbit Raluca Bădulescu 70 de kilograme. Dieta care o ajută să nu se...
Fulgy, mesaj șocant de adio! „Îmi pare rău că m-am născut…” S-a întâmplat în urmă...
Cine sunt, de fapt, nașii reali aleși de Simona Halep și Toni Iuruc! Am aflat...
Ce făcea Oana Mizil pentru Ceauşescu! Detalii incredibile despre iubita lui Vanghelie
S-a vaccinat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române? Răspunsul lui Vasile Bănescu
BANCUL ZILEI – Ion și Maria, partidă de amor sălbatic
Focar de infecție cu Norovirus într-un oraș din România. Spitalele au înregistrat 140 de cazuri
Imagini rare cu Oana Cuzino în costum de baie. Arată impecabil la aproape 50 de...
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
E OFICIAL! Ajutoarele sociale vor crește anual. Klaus Iohannis a promulgat legea
BOMBĂ! Prețul energiei electrice a ”explodat”. Vești proaste pentru milioane de români
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”
Vestea ŞOC a momentului vine din Germania. Anunţul făcut de ANGELA MERKEL uimeşte Europa. "Numai...
ȘOCUL ANULUI despre Simona Halep! Este răsturnare totală de situație. Tatăl Simonei a spus exact...
Aroganță marca Bianca Drăgușanu. Cum le desființează pe vedetele de la Survivor. „Eu am bani...
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...