Iohannis a promulgat legea privind înființarea Muzeului Ororilor Comunismului la Parlament

Redactor:
Ana Petrescu
Iohannis a promulgat legea privind înființarea Muzeului Ororilor Comunismului la Parlament
Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru promulgarea legii privind înființarea Muzeului Ororilor Comunismului în România, informează Administrația Prezidențială.

Pe 26 iunie, Camera Deputaților a adoptat, decizional, legea privind înființarea Muzeului Ororilor Comunismului în România. Muzeul urmează să aibă sediul într-un spațiu „adecvat” din Palatul Parlamentului. Muzeul va prezenta „realitățile vieții social-economice și culturale” din perioada 1945-1989.

„Muzeul are ca obiectiv prezentarea realităților vieții social – economice și culturale din România în perioada 1945-1989, cu scopul informării corecte a publicului asupra abuzurilor, crimelor, torturilor asupra oponenților regimului comunist. Muzeul are ca scop colectarea, studierea, colecționarea, conservarea, etalarea și punerea în valoare a pieselor ce alcătuiesc patrimoniul muzeului. Patrimoniul Muzeului se contituie din colecții de piese și documente realizate în colaborare cu Institutul de Studiere a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, precum și în colaborare cu alte instituții publice, din piese provenind din transferuri, donații și achiziții, conform legii”, prevede legea.

Muzeul va avea sediul în Palatul Parlamentului din București „într-un spațiu adecvat”, conform legii.

Alte prevederi ale legii sunt:

„Prezenta lege are ca obiect de reglementare înființarea Muzeului Ororilor Comunismului în România, denumit în continuare Muzeul, instituție publică de importanță națională, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Muzeul are ca scop colectarea, studierea, colecționarea, conservarea, etalarea și punerea în valoare a pieselor ce alcătuiesc patrimoniul muzeului.

Patrimoniul Muzeului se contituie din colecții de piese și documente realizate în colaborare cu Institutul de Studiere a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, precum și în colaborare cu alte instituții publice, din piese provenind din transferuri, donații și achiziții, conform legii.

Activitatea Muzeului este finanțată din subvenții de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii, și din venituri proprii provenite din activități specifice, donații și sponsorizări”.

Totodată, „în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi Ministerul Culturii va elabora proiectul de Hotărâre a Guvernului privind înființarea Muzeului Ororilor Comunismului în România, ce va fi adoptată de Guvern și publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I”, mai arată actul normativ.

Inchide