Ion Iliescu: „Adrian Păunescu a fost pe nedrept considerat un cântăreț de curte, el a fost o voce critică”. Vezi aici reacțiile celor care l-au cunoscut – SPECIAL

Ion Iliescu: Adrian Păunescu a fost pe nedrept considerat un cântăreț de curte, el a fost o voce critică. Vezi aici reacțiile celor care l-au cunoscut - SPECIAL
Publicat: 23/04/2012, 19:25
Actualizat: 16/06/2021, 21:54

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, spune că, în comunism, Adrian Păunescu a fost o voce critică.

„Aparține generației Nichita Stănescu, a fost un poet care de la început s-a exprimat critic, a fost un poet militant, un poet cetățean (…) A fost pe nedrept considerat un cântăreț de curte, el a fost o voce critică”, a declarat IonIliescu, pentru Realitatea TV, spunând că Adrian Păunescu nu s-a temut să îl viziteze în 1971, când a căzut în dizgrațiile regimului.

„Ne părăsesc multe valori. Adrian Păunescu va rămâne ca o voce puternică, va rămâne cu tot ce a fost lumină în viața și creația lui. (…) Era prolific, era capabil într-o singură noapte să umple sute de pagini cu poezia lui”, a adăugat Ion Iliescu.


Băsescu: Poetul Păunescu rămâne în amintirea celor care l-auapreciat pentru măiestria creației

Președintele României, Traian Băsescu, a transmis, vineri, un mesaj de condoleanțe la încetarea din viața a poetului Adrian Păunescu, în care menționează „măiestria creației sale”.

„Am primit cu tristețe vestea plecării dintre noi a poetului AdrianPăunescu. Prin întreaga sa activitate literară, poetul Adrian Păunescu rămâne în amintirea celor care l-au apreciat pentru măiestria creației sale, pentru pledoaria sa constantă pentru valorile naționale și pentru generozitatea cu care a promovat generații de tineri poeți și artiști în cadrul cenaclului „Flacăra”. În aceste momente de tristețe, doresc să transmit familiei, colegilor și tuturor celor apropiați sincere condoleanțe. Dumnezeu să-l odihnească!”, se arată în mesajul șefului statului.


Vasile Șeicaru spune că a sperat până la final într-ominune.

„Mă aștept acum la o mare recunoaștere a valorii lui. Păunescu a plecat trist din viața asta, vor apărea o serie de voci care îl vor ridica în slăvi, cred că principalul lucru este să avem decența să vorbim frumos despre el”, crede cantautorul, căruia Păunescu i-a schimbat viața, atunci când i-a spus că trebuie să aleagă între catedră și scena Cenaclului Flacăra.

„L-am cunoscuta șa cum cunoști un părinte, un frate mai mare…”, a adăugat Șeicaru, care spune că Adrian Păunescu l-a învățat o mulțime de lucruri pe care nu le știa despre istoria românilor.


MirceaDinescu: „Adrian Păunescu a fost un talent care și-asubminat propriul talent”

Mircea Dinescu crede că „Păunescu a fost un fenomen natural cum e ofurtună sau un cutremur. A fost un talent care și-a subminat propriul talent prin viața sa ieșită din comun. E ciudat că și-a fracturat destinul, dacă și-ar fi continuat destinul, cine știe ce s-ar fi întâmplat”, a declarat el, pentru Realitatea TV.

Dinescu amintește că volumul de debut al lui Adrian Păunescu, „Mieii primi”, a fost extrem de apreciat de critică și crede că acesta ar fi fost un poet mai bun dacă ar fi continuat pe calea deschisă deprimele versuri.

„Asemeni personajului căruia vulturul îi mânca ficatul, el și-a mâncat singur ficatul”, spune Dinescu.

Timp de 20 de ani, cei doi poeți nu și-au vorbit, dar s-au împăcat cu doi ani în urmă, la Cetate. De curând Adrian Păunescu i-a dat un telefon: „Mi-a zis „Mircea, îți dau un telefon să-ți spun că mi-era dor de cel ce erai odinioară”. Și am fost foarte tulburat, pentru că mi-am dat seama că îi era de fapt dor de el cel de odinioară, când scria „Mieii primi” și „Fântâna somnambulă”.

Mircea Dinescu povestește că, în tinerețe, pe vremea când nu era atât de cunoscut, Adrian Păunescu a polemizat cu Nicolae Ceaușescu și că a fost nevoie de intervenția lui Zaharia Stancu. Acesta l-a scuzat pe scriitor în fața dictatorului, spunând că e tânăr și poet.


Năstase:Adrian Păunescu – un monument, un poet de geniu, un simbol aldragostei de neam

Fostul premier Adrian Năstase scrie, pe blogul său, că prin moartealui Adrian Păunescu a pierdut un prieten și un coleg neprețuit,care a fost un monument, un poet de geniu, un simbol al dragosteide neam.

„Am pierdut un prieten și un coleg neprețuit. Un om de o valoaregreu de restrâns în cuvinte. Un monument, un poet de geniu, unsimbol al dragostei de neam”, scrie Nătase, pe blog-ul său, subtitlul „Rugă pentru Adrian Păunescu”.

Năstase adaugă că îi este greu să spună mai multe cuvinte acum șică poate, mai bine, vorbesc acum versurile lui Adrian Păunescu șiredă o poezia a acestuia. „Dumnezeu să-l odihnească!”, scrie înîncheiere Adrian Năstase. (Mediafax)


Boc desprePăunescu: „E o pierdere pentru fiecare român”

Premierul Emil Boc a transmis, vineri, condoleanțe familieiîndurerate a poetului Adrian Păunescu și s-a declarat șocat devestea decesului acestuia.

„Și pe mine m-a șocat să văd că unpoet, un om de suflet, s-a stins astăzi din viață. E o pierderepentru fiecare român.Cred că fiecare dintre noi avem în minte, șiîn suflet, versurile, cântecele și poeziile lui Adrian Păunescu. Șiva rămâne în conștiința fiecăruia dintre noi ca un om de suflet, caun român adevărat”, a spus șeful Executivului. (M.T.)


Udrea: Cultura românească a pierdut un reprezentant deseamă

Ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea, afirmăcă prin trecerea către cele veșnice a poetului Adrian Păunescu”cultura românească a pierdut un reprezentant de seamă”.

„Astăzi, cultura românească a pierdut un reprezentant de seamă printrecerea către cele veșnice a poetului Adrian Păunescu. Îmi exprim,pe această cale, regretul profund și doresc să transmit familieiîndoliate sincerele mele condoleanțe. Dumnezeu să îl odihnească!”,se arată într-un mesaj al Elenei Udrea remis, vineri, agenției MEDIAFAX.


Victor Socaciu, despre Adrian Păunescu: „Mi-a fost un tată spiritual”

La rândul lui, muzicianul Victor Socaciu, carea fost lansat ca artist și datorită Cenaclului Flacăra, a declaratpentru Știrile Pro Tv că este pus în fața unei pierderi imense.

„Cred că ne despărțim de cele mai importante personalități caremarchează această epocă. Dincolo de calitatea extraordinară apoetului și scriitorului Adrian Păunescu, personalitatea saînseamnă Și parte a conștiinței naționale, înseamnă și apărarea șivegherea calității culturii neamului românesc”, a spus Socaciu.

El a spus, totodată, că, pe plan personal, este pus în fața uneipierderi imense, întrucât Adrian Păunescu a însemnat pentru elenorm, atât ca artist, dar și ca om, pentru că i-a fost … ca un”tată spiritual.”

Alte reacții ale personalităților publice dinRomânia

NicolaeManolescu, președintele Uniunii Scriitorilor dinRomânia, a declarat pentru Știrile Pro Tv: „A fost o puternicăpersonalitate și un poet important, care uneori a căzut victimaexcesului propriilor calități. Într-un fel, temperamentul extrem deimpulsiv încă din tinerețe l-a împins să îmbrace cauze nuîntotdeauna corecte. Lasă un gol în poezia românească atât ca om,cât și ca artist, ca formulă personală de poezie pe care o audestul de puțini în epoca noastră „.

Președintele Academiei Române, Ionel Haiduc: „Afost un mare poet, poate cel mai mare în viață. E o mare pierderepentru literatura română. Academia Română l-a respectat și deplângepierderea sa”.

Adrian Păunescu a compus două dintre cele mai populare imnuri din fotbal

Președinte onorific al Universității Craiova, încă de laînființarea clubului, Adrian Păunescu este plâns de către SilvianCristescu, președintele Universității: „Suntem șocați, noi îlașteptam la meciurile noastre, iar acum suntem noi nevoiți sămergem să-l conducem pe ultimul drum. Adrian Paunescu este persoanacare în anii comunismului și nu numai a fost ocrotitorulUniversității Craiova. Prin cântecele care le-a creat pentruUniversitatea Craiova ne vom aduce în fiecare moment aminte de el.”Păunescu a compus versurile a doua dintre cele mai populare imnuridin fotbalul românesc: „Oltenia, eterna Terranova” (UniversitateaCraiova) și „Suntem peste tot acasă” (Rapid).


AlexȘtefănescu, critic literar, spune că a afirmat întotdeauna că Păunescu afost „un mare poet”. „Mă bucur că, în urmă cu câteva luni, a fostprimit în Academia Republicii Moldova. A fost sărbătorit acolo așacum se cuvine. N-aș vrea să fiu patetic, dar i-aș da câțiva ani dinviața mea ca să-l mai știu în viață”


Acționarul majoritar al FC Rapid George Copos adeclarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că poetul Adrian Păunescuînseamnă foarte mult pentru club, deoarece el a compus imnul”Suntem peste tot acasă”, care îi caracterizează pe toți fanii, darși pe jucătorii rapidiști.

„Am auzit această veste tristă de dimineață. Mă doare extrem demult ceea ce s-a întâmplat. Adrian Păunescu a fost unul dintre ceimai mari poeți ai României. Pentru noi, pentru rapidiști, AdrianPăunescu înseamnă foarte mult. A compus imnul nostru, un imn careîți intră la suflet din primul moment în care îl asculți, un imncare îți face pielea de găină de fiecare dată. Adrian Păunescu agăsit cele mai frumoase cuvinte și le-a pus la un loc. Acest imncaracterizează nu numai oamenii care iubesc Rapidul, ci șijucătorii rapidiști. De altfel, toți, suporteri, jucători,antrenori, conducători, ne regăsim îl el, pentru că întruchipeazăspiritul Rapidului. Îi mulțumim pentru acest imn. Categoric, clubulRapid va fi prezent la înmormântare. Regretăm foarte mult ceea ces-a întâmplat”, a declarat Copos pentru MEDIAFAX.

Vezi mai multe informații despre decesul poetului în știrea „Adrian Păunescu a murit”

Citește aici mai multe despre viața poetului Adrian Păunescu

Citește și

Patzaichin, Bertzi și Paul Everac, printre cei care au venit să-i aducă un ultim omagiu lui Păunescu
Adrian Păunescu, omul cu peste un milion de cărți vândute, se gândea, cu câteva zile înainte să moară, la isteria vânzărilor de poezie de după dispariția lui

Lumini și umbre. La Cenaclul Flacăra, Păunescu era zeul care putea aduce apa caldă mulțimii. Plus: scrisoare către Ceaușescu: „Să trăiți, Măria Voastră!”

Adrian Păunescu la Cenaclul Flacăra: „Te salut, generație în blugi”. VEZI AICI FILMUL

Adrian Păunescu și Florian Pitiș la Cenaclul Flacăra: „Blowing in the wind”. VIDEO

ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
FOTO. Tania Budi, în costum de baie la 53 de ani! Imagini demențiale: a oprit...
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
Învață să deschizi ușa mașinii folosind METODA OLANDEZĂ
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un electrician a aruncat în aer liftul blocului în care locuia. Bărbatul voia să-și omoare...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
UE dă România în JUDECATĂ la Curtea Europeană de Justiție din cauza POLUĂRII
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
BOMBA ANULUI despre PFIZER a venit chiar acum! La asta nimeni nu se aștepta
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...