iPad și BlackBerry „de România” – creațiile unui inginer fără diplomă din Brașov. VEZI AICI CÂT COSTĂ ȘI CE CARACTERISTICI TEHNICE AU

iPad și BlackBerry „de România - creațiile unui inginer fără diplomă din Brașov. VEZI AICI CÂT COSTĂ ȘI CE CARACTERISTICI TEHNICE AU
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 09/01/2013, 08:51

„iPad-ul de România” se numește PC Allview AllDro. Ruleazăsistemul de operare Google Android 2.1, are ecran de 7 inci,conectivitate Wi-Fi, memorie internă de 2 GB (ce poate fi extinsăpână la 32 GB), port mini-USB, integrează funcții multimedia,office și de comunicare „ultimul răcnet” – facebook, PushMail,e-book, e-buddy, office, permite efectuarea apelurilor VOIP, iar cuajutorul cablului HDMI inclus pot fi redate pe un televizorcorespunzător fotografii și înregistrări video fullHD. Preț cu TVA:899 lei.
„BlackBerry-ul” va fi primul telefon dual SIM 3G Qwerty românesc.Dispune de un ecran TFT de 2,4 inci, tastatură Qwerty, conexiune3G, Wi-Fi, GPRS, EDG și Bluetooth și permite accesul la internetfără abonament la vreo firmă de telefonie, grație aplicațieiinovative PushMail-Mobiquus, care facilitează o sumedenie delucruri – de la înștiințarea la primirea unui e-mail, până ladeschiderea atașamentelor pdf, rar, zip, a documentelor de tipfoto-video și a fișierelor din suita Office, inclusiv MicrosoftOffice 2007. Costă 519 lei, cu tot cu TVA.

De la agricultură la IT

Allview sună cât se poate de englezește, dar este un brandinventat într-un cartier de la marginea Brașovului, unde troneazăacum pe o clădire din metal și sticlă ridicată în buza CăiiBucurești. „Tăticul” lui este Lucian Peticilă, un tip de 41 de aniaparent jovial, dar mai degrabă scump la vorbă, care se recomandă”brașovean sadea, născut și crescut în cartierul Noua”.
Lucian Peticilă a ajuns pe ocolite în lumea IT-ului. Povestea luiîncepe în 1991. „M-am gândit așa: ori să fiu un foarte bun inginerpe zona de cercetare și inovație în electronică și IT, într-o firmădin țară sau de-afară, plătit cu două-trei mii de dolari pe lună,dar făcând numai ce i se spune – ori să am propria mea afacere, săfiu propriul meu stăpân și, în timpul liber, să fac cercetare, căasta-mi place cel mai mult să fac, chiar dacă n-am diplomă deinginer, nici n-am nevoie de așa ceva ca să încerc să pun înaplicare orice idee îmi trece prin cap”, își amintește LucianPeticilă. Așa că primul său pas spre lumea IT-ului a fost săabandoneze facultatea în anul II.
Al doilea pas a fost să-și pornească o afacere în agricultură,producând cereale pe la Comarnic. Deși îi mergea bine, a ajuns laconcluzia că nu asta și-ar dori să facă toată viața. A trecut lacomerț cu electronice și electrocasnice, aduse mai ales dinGermania. Din nou i-a mers bine dar din nou s-a reprofilat. Și-apus pe picioare propriile linii de asamblare, două la număr, șiastfel au apărut pe piață primele televizoare și primele DVD-uri”sută la sută românești, fabricate la Brașov”.

„Ceva mai bun pentru țara asta”

Și astfel a venit pe lume Allview, brandul românesc de peprodusele unei firme de la poalele Tâmpei, și ea cu nume englezesc,Visual Fan SRL. Un brand la existența și dezvoltarea căruia „punosul, adică mintea”, zilnic, de multe ori din zori și până-nnoapte, 35 de angajați cu carte de muncă, plus câțiva colaboratori”când e nevoie, și e mereu nevoie”. Lefurile sunt, bineînțeles,confidențiale, „dar dacă oamenii nu pleacă în altă parte, înseamnăcă sunt suficient de motivante, nu?”
Gândul de a se lua la trântă cu giganții, într-o lume în care luptapentru supraviețuire e crâncenă, fără milă sau scrupule, nu i-asperiat nicio clipă pe Lucian Peticilă și „trupa” sa: „Am fostconvins, din primul moment, că putem avea locul nostru pe piațaromânească, să facem ceva mai bun pentru țara asta decât fac ei. Cefac ei, fac mai ales pentru piața internațională, nu se adreseazăîn special pieței românești, în timp ce noi ne adresăm aproape înexclusivitate pieței din România și vrem să facem lucrurile altfeldecât le fac ei. Adică să creăm niște produse care să fie altfeldecât ceea ce există în piață, adaptate în primul rând pentru piațaromânească, dotate cu softuri și servicii care să aducăplusvaloare, pe care marile firme din domeniu fie nu le au, fie leau dar nu le prea oferă la noi.”

Made in China, „deși mâna de lucru a ajuns mai scumpădecât în România”

Softurile produselor Allview nu sunt creație proprie, „pentru căsuntem o companie mică, nu avem potența să dezvoltăm intern softurisuperspecializate”. Așa că a fost „pusă la treabă” globalizarea:”Contactăm diferite companii din zona de software, din Europa, cucare dezvoltăm împreună softurile de care avem nevoie. Apoi,browserul nostru de internet este în State, Bolt se numește, amparticipat împreună cu dânșii, în martie anul acesta, la Târgul dela Barcelona, specializat pe telefonie GSM. Iar acum am terminat șiimplementăm prima versiune de PushMail pentru telefoanele cu suportJava”.
Din 2008, când în oferta ALLVIEW figurau de-acum și GPS-urile, șiLCD-urile, iar „familia” s-a mărit cu primul model de telefon dualSIM, producția s-a mutat de la Brașov … în China: „Costurile defabricație din România deveniseră prea mari, plus că nu găseam înțară furnizorii de componente de care aveam nevoie. De exemplu,producători de carcase de telefoane sunt la noi doar vreo trei,patru, de la care nu prea ai ce să alegi, în timp ce într-un orașdin China găsești 7-800 de producători de carcase, poți alege oricepoftești în materie de design, culoare, tehnologie și așa maideparte. Așa că, la ora actuală, aici la Brașov mai facem doartestările, upgrade-urile de soft, partea de servicii și service șiceva pe partea de logistică, pentru expedirea produselor venite dinChina la firmele de distribuție”. În scurt timp însă a venit șisurpriza: producția în China s-a dovedit la fel de costisitoare caîn România, „mâna de lucru a ajuns să coste mai scump la chinezidecât la noi, singurul avantaj este că în China găsim tot ce netrebuie în materie de componente, indiferent de ce produs de-alnostru vorbim.”

Telefoanele românești – produse de furnizori Samsung șiLG

Cu fabricarea de mobile dual SIM – 17 modele la ora actuală,majoritatea cu ecran tactil – a fost o întreagă poveste: le-adescoperit în China, unde începuseră să se fabrice masiv prin 2007,și s-a gândit imediat că ar putea da lovitura cu ele pe piațaromânească „dacă erau făcute ca lumea, nu știfturi de doi bani, cumapăruseră între timp și pe la noi”. Timp de un an de zile,nemulțumit de calitate, i-a luat la puricat pe mai toțiproducătorii chinezi, până când a găsit, la Shanghai, o firmă „careștia să facă și calitate, sub toate aspectele, dovadă că produceași pentru concernul LG”.
Apoi, pentru procesoare – fiecare telefon Allview are două -căutările l-au dus în Taiwan, „unde am găsit producători cutehnologie foarte modernă, care lucrează pentru LG, Samsung și așamai departe și care ne produc procesoarele exact dupăspecificațiile pe care le dăm noi”. În cele din urmă, în a douaparte a lui 2008, mobilele Allview dual SIM au intrat în producțiede serie: procesoarele fabricate în Taiwan ajung la firmaproducătoare de telefoane din Shanghai, care le încorporează înaparate, după care acestea vin „acasă la Brașov”, unde, în funcțiede model, „le facem upgrade-ul de software, le adăugăm diverseaplicații de concepție și licență proprie Allview și apoi letrimitem firmelor care se ocupă de vânzarea lor”.

Dorință imposibilă

Dincolo de toate, Lucian Peticilă are și o „dorință imposibilă”:să readucă într-o bună zi în România întreaga producție Allview dinChina. „Dacă aș găsi în România furnizorii pe care-i am în China,aș aduce imediat înapoi la Brașov toată fabricația, fără nici odiscuție. Numai că, din păcate, așa ceva nu cred că va fi posibilîn următorii 10 ani cel puțin, în primul rând pentru că statul nu-iajută cu nimic pe cei care ar vrea să producă”, oftează LucianPeticilă.

Situaţia dramatică prin care trece un brand uriaş al României. Ce se poate întâmpla în...
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Simona Halep și Mircea Badea, întâlnire de gradul zero in trafic! Bolidul sportivei, criticat de...
Crește valoarea tichetelor de masă! E oficial, cu cât vor fi majorate de luna aceasta
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Cât este de ușor de modificat kilometrajul unei mașini moderne? Testat pe mașini produse după...
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Tratamentul mortal pe care mii de români îl iau singuri acasă. Avertismentul unui medic: Nu...
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Adevărul despre soția lui Mihai Gâdea! Femeia câștigă bani mulți, poate e chiar mai bogată...
Zodiile pe care le va lovi karma în 2022. Greşelile pentru care vor plăti
Pregătește-te pentru alergare
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Europa se zguduie din temelii! Criza care va lovi dur și România. Va ține până...
VIDEO zdrobitor! Dacian Cioloș, făcut de râs la Digi 24
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021