Irina Tănase, Viorica Dăncilă, Gabriela Firea și Carmen Dan cer daune de 500.000 de euro site-ului Times New Roman

Irina Tănase, Viorica Dăncilă, Gabriela Firea și Carmen Dan cer daune de 500.000 de euro site-ului Times New Roman
Publicat: 03/05/2018, 14:22
Actualizat: 25/03/2019, 22:15

Irina Tănase, partenera de viață a liderului PSD Liviu Dragnea, premierul Viorica Dăncilă, primarul Capitalei Gabriela Firea și miniștrii Carmen Dan și Lia Olguța Vasilescu au dat în judecată reprezentanții publicației online Timesnewroman, obiectul cauzei fiind acțiune în răspundere delictuală.

Acestea cer 500.000 de euro, în total, daune morale.

Pentru această cauză, înregistrată la finele lunii martie la Tribunalul București, nu a fost încă stabilit un termen, însă în dosar se menționează că articolul conține expresii care i-au adus Irinei Tănase o stare fizică și mentală de rău.

„Toate expresiile jignitoare la adresa doamnei Irina Tănase au declanșat o stare fizică și mentală de rău , fiindu-i chiar teamă și jenă să iasă pe stradă datorită imaginii deformate ce i-a fost creată în ochii publicului prin expresiile folosite în cuprinsul articolului distribuit un spațiul public, articol ce a fost redistribuit. Mai mult, doamna Irina Tănase este o persoană cu studii superioare respectată în mediul din care provine și în mediul în care se află, toate persoanele care o cunosc având numai cuvinte de laudă la adresa acesteia, în concordanță cu aprecierile cunoscute ale unor persoane publice”, se arată în dosarul aflat pe rolul Tribunalului București.

Potrivit dosarului, și imaginea primarului general al Capitalei a avut de suferit.

„În ceea ce o privește pe Firea Gabriela, care deține funcția de Primar General al Municipiului București, imaginea acesteia a fost grav afectată de cuvintele jignitoare și vulgare atribuite acesteia prin articolul publicat. (…) Doamna Firea, pe lângă poziția publică pe care o are, este mama a trei băieți , are o familie stabilă și relații socio-profesionale caracterizate de o moralitate impecabilă. Tocmai aceste relații sociale, profesionale și personale au fost grav afectate”, se mai arată în dosar.

Potrivit sursei citate, și afirmațiile care le vizau pe premierul Viorica Dăncilă, dar și pe miniștrii Carmen Dan și Lia Olguța Vasilescu le-au prejudiciat imaginea.

„Nemaivorbind că prin articolul publicat se da dovadă de un misoginism acut, respectiv o discriminare clară a femeilor care dețin funcții importante în cadrul Guvernului României. Articolul în discuție nu cuprinde «o părere», «o critică literară» exprimată în stil pamfletar, ci cuprinde afirmații calomnioase și jignitoare, cu implicații grave asupra imaginii publice, reputației și demnității reclamantelor, având totodată caracter ridicat de discriminare la adresa femeilor”, se mai arată în dosar.

Acțiunea acestora a fost depusă după publicarea unui articol pentru care de altfel Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis amendarea firmei care administrează Times New Roman și a autorilor cu 16.000 de lei.

„Articolul postat pe pagina de internet www.timesnewroman.ro, din data de 12.03.2018, cu titlul „Curva lui Dragnea, asaltată de PSD-iști, …””, prin care se creează o atmosferă ostilă, degradantă, umilitoare la adresa femeilor membre PSD reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate al acestora conform art. 2, alin.1. și art 15. din O.G. 137/2000, republicată; S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 5.000 lei pentru Infant Media SRL, care administrează publicația, 5.000 lei pentru autorul articolului, 3.000 lei pentru editorul șef și 3.000 lei pentru administratorul Infant Media SRL și obligația de a publica pe www.timesnewroman.ro un rezumat al hotărârii în speță (pentru o perioadă de 30 de zile) precum și în două cotidiene naționale”, potrivit CNCD.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase